Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Temat: Kolejny problem

janio
    Gość

Domyślnie

Nie wiem dokładnie jak wygląda z krokowcem, bo u mnie jest silniczek wolnych obrotów - jest on przykręcony do przepustnicy (plastikowe czarne pudełeczko) od strony kabiny i dochodzi do niego od dołu elektryczna wtyczka, a więc gdybyś demontował przepustnicę, to musisz odpiąć tę wtyczkę - raczej nie polecam odkręcania go od przepustnicy, bo tam jest oring, który może się uszkodzić.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ecu
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 TS

Domyślnie

Nie chce w tym wszystkim namieszać więc chyba oddam to "czyszczenie" w dobre ręce, za mało się znam. A szybę sprawdziłem tak jak mówiłeś i nie pomogło, kolega mi powiedział, że na 99% będzie coś z prowadnicą szyby nie tak, muszę rozebrać boczek i zobaczyć co tam się stało.

Czy podczasz postoju gdy skręce na maksa kierownicą to obroty powinny spać z 900 na około 500 ? takie specyficzne przygaśnięcie. Czy może to winna kolejnej części do wyminay ? Może to wina zepsutej przekładni kierowniczej którą mam do wymiany ?

janio
    Gość

Domyślnie

Jeśli te obroty spadają na chwilę, to normalny objaw, bo pompa wspomagania wtedy pracuje na max, natomiast jeśli te obroty spadają i tak zostają, to może wskazywać na pierwsze objawy problemów z pompą wspomagania - zrób to, co najłatwiejsze, sprawdź poziom oleju w zbiorniczku wspomagania.

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 TS

Domyślnie

Nie no spadają tylko tak na sek z 900 na około 500 i zaraz wracają na 900. Płyny sprawdziłem wszędzie stan jest pod kreskę maks. Myślałem żeby wymienić stary płyn od wspomagania, mam w domu płyn do wspomagania firmy lotus ale to chyba niezbyt dobry pomysł, czytałem, że do alfy najlepiej lać płyny/oleje firmy motul.

Olej mam zalany mobila 10w40 jakiś miesiąc temu więc chyba też będzie do wymiany.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ecu Zobacz post
    czytałem, że do alfy najlepiej lać płyny/oleje firmy motul.
    Chyba pomyliłeś z Tutellą

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Chyba pomyliłeś z Tutellą
    Chyba Ci się z Nutellą pomyliło, bo Tutela pisze się przez jedno "L"

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    Chyba Ci się z Nutellą pomyliło, bo Tutela pisze się przez jedno "L"
    Dołożyłem coś od siebie, a niech mają

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Napisał amigas tylko motul 6100 synergie + 10w40 lub motul 4100 power 15w50 ewnetualne ivalvoline maxlife 10w40 lub liqui moly 10w40 mos2 Podpisuję się pod tym obiema rękami. Przed wymianą z tego szajsu co masz, zalej płukankę Liqui Moly Motor Flush czarny.
    W ogóle to w Lublinie na Chemicznej 19 jest tani sklep który ma Valvo, płukankę i masę innych fajnych akcesoriów - szukaj na allegro Egreta lub SexiCar.
    znalazłem, że olej Motul dlatego napisałem o tej firmie

janio
    Gość

Domyślnie

Oleje, to temat rzeka, ja odkąd pamiętam jeżdżę na Castrolu, najpierw GT, później Magnatecu, a teraz na Edge, raz tylko doradzili mi zmianę na Valvoline Max Life... i szybciutko wróciłem do Castrola, bo po zalaniu Valvoline olej zaczął ciec wszystkimi możliwymi "dziurami", poczynając od pokrywy zaworów, na simmeringach wału kończąc.
    Koncern Fiata zalewa i zaleca Tutele, bo to ich wyrób
    Ostatnio edytowane przez janio ; 30-08-2012 o 13:47

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 TS

Domyślnie

Ok masz rację ilu użytkowników tyle ulubionych i sprawdzonych produktów. Mam kolejne pytania ; ]

Po odpaleniu auta normalnym jest że obroty idą do góry ponad 1000 potem spadają na 600-700 i szybko stabilizują się na te swoje 900-950 ?

I co dalej z szybą ? zdjąłem boczek poliźniłem śruby od lusterka ale to nic nie pomogło, szyba w połowie zamykania się opada o jakiś 1 cm w kierunku przodu auta. Wygląda to tak, że żeby ją zamknąć muszę ją dościsnąć i przytrzymać ( dociskam ją w kierunku słupka drzwi bo tam powstaje luz ) prowadnice krzywe ? czy może jakoś się to reguluje ?