Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: W głosnikach słychać turbine

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Kolego nie wymyślaj bo jak się pojawiło nagle to chyba nie dlatego, że kable są źle położone? Pomyśl chwilę nad tym...

Dobrze mówią, że pewnie alternator Ci nie domaga, ja bym tym tropem poszedł. Może szczotki się kończą, może regulator szlag trafił? Na harmoniczne żaden kondensator nie pomoże, bo chodzi o częstotliwość a nie o prąd w szczycie..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Okolice Olsztyna
    Auto
    156 sedan 1,9

Domyślnie

Zaczęło się to nagle czy dokonywałeś jakichś zmian? Moze np grzebałeś i upaliłeś masę w radiu? Może przy włączonym radiu przestawiałeś kable sygnałowe?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Maateusz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 V6 Turbo

Domyślnie

Witam u mnie tez mam taki problem i nie wiem co zrobic. Zalozylem zwykle radio do 166 bo na orginalnym byly trzaski itp wiec mysalem ze to pomoze teraz jak dodaje gazu to w tylnich glosnikach slychac trzaski tip. Mam zalozony wzmacniacz i glosniki w polce tylnej i to w nich jest najgorzej. Teraz nie wiem czy za blisko mam wzmacniacz akumulatora np ? Czy cos w tym stylu nie mam pojecia. Czuje sie bezradny juz.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jbkobziak
    Mieszka w
    Rząśnik
    Auto
    AR 156 2.4 JTD CF2 136KM Cosmo Blue

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    Kolego nie wymyślaj bo jak się pojawiło nagle to chyba nie dlatego, że kable są źle położone? Pomyśl chwilę nad tym...

Dobrze mówią, że pewnie alternator Ci nie domaga, ja bym tym tropem poszedł. Może szczotki się kończą, może regulator szlag trafił? Na harmoniczne żaden kondensator nie pomoże, bo chodzi o częstotliwość a nie o prąd w szczycie..
    Nie doczytałem, że nie nagle się pojawiło Mój błąd. Czyli prawdopodobnie alternator i z nim jakieś cua się dzieją.

A kolega Maateusz Wzmacniacz sam dokładałeś czy to jest oryginalny ze 166?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Maateusz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 V6 Turbo

Domyślnie

Sam dokladalem JBL Glosniki tez tej firmy ? Cos daje zakłócenia podejrzewam i dlatego pewnie w glosnikach takie jaja sie dzieje ale co ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Okolice Olsztyna
    Auto
    156 sedan 1,9

Domyślnie

A czy kable sygnałowe idą rónolegle z kablem zasilającym? Jeżeli nie to popraw wszystkie styki kabla zasilającego, klem na akumulatorze, przewodów na ramie i alternatorze. Kable sygnałowe powinny być ekranowane i dedykowane do CA

Użytkownik Rowerzysta Avatar Woda83
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post

Alternator mam po regeneracji niecały rok temu, akumlator roczny, więc to chyba nie to.

Dodam, że od dwóch dni jest spokój, tzn wszystko działa ok, ale pewnie za kilka dni znowu coś się zawiesi i znowu będę dodatkowo słyszał te "jęki" w głośnikach.
    Mimo wszystko sprawdze kable i mase, bo na innych forach wyczytałem, że to może być przyczyną.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Miałem to samo, a na nawet dalej mam ale już praktycznie niesłyszalne. Świszczał mi alternator w lewym wysokotonowym i po pierdylionie kombinacji z przewodami, podłączaniem rozłączaniem, lutowaniem, zarabianiu końcówek, poprawieniem masy w końcu udało mi się ze świstem dojść do takiego poziomu, że jest słyszalny jedynie gdy się przyłoży ucho do lewego wysokotonowca dlatego już dalej nie walczyłem bo mi to nie przeszkadza, a już nie mam nerwów żeby dojść do przyczyny i zlikwidować całkiem. Pozostaje Ci dokładne sprawdzenie całej instalacji, poprawa łączeń, zarobienie świeżych końcówek, przeczyszczenie styków.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Woda83
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Miałem to samo, a na nawet dalej mam ale już praktycznie niesłyszalne. Świszczał mi alternator w lewym wysokotonowym i po pierdylionie kombinacji z przewodami, podłączaniem rozłączaniem, lutowaniem, zarabianiu końcówek, poprawieniem masy w końcu udało mi się ze świstem dojść do takiego poziomu, że jest słyszalny jedynie gdy się przyłoży ucho do lewego wysokotonowca dlatego już dalej nie walczyłem bo mi to nie przeszkadza, a już nie mam nerwów żeby dojść do przyczyny i zlikwidować całkiem. Pozostaje Ci dokładne sprawdzenie całej instalacji, poprawa łączeń, zarobienie świeżych końcówek, przeczyszczenie styków.
    Póki co poprawiłem położenie kabli. Położyłem sygnałówkę pod wykładziną oddzielając od głośnikowego i narazie pomogło. Zobaczymy na jak długo i czy znowu nie zacznie wyć.

Fifol
    Gość

Domyślnie

Jak nadal będziesz miał problem to zainwestuj w kondensator.