Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Piszczące hamulce

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 3.0 V6 24v

Domyślnie

piszczące hamulce mogą być wynikiem zapieczenia górnej warstwy okładziny klocków, należy ją potraktować szczotką drucianą lub mocnej poużywać hamulców by ta warstwa się starła. Niektóre klocki też tak mają że piszczą i nic się na to nie poradzi

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

u mnie piszczą przy hamowanku z małych prędkości...jak je przygrzeję ostrzejszym hamowaniem to później przez kilka delikatnych hamowań jest cisza. Później "ikarus" wraca
    Born to be wild.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 3.0 V6 24v

Domyślnie

ja mam klocki TRW śmigam na nich już ponad 2 lata i zero piszczenia, wymieniał je poprzedni właściciel więc nie wiem dokładnie ile są w aucie, ale dziś na nie patrzyłem przy okazji wymiany kół na zimowe i myślę że spokojnie jeszcze sezon dwa posłużą - dlatego polecam te klocki

BOBAS
    Gość

Domyślnie

generalnie piszczenie klocka spowodowane jest jego temperaturą pracy i twardością !?! więc TRW będzie prawdopodobnie piszczeć bo są to klocki twarde o wysokiej temp pracy - dlatego też osoby jeżdżące szybciej dynamiczniej nie mają z nimi problemów bo pracują one w optymalnej dla siebie temperaturze, sprawa ma się inaczej z klockami/tarczami Bosch-a gdzie temp pracy jest niższa o ponad 100 stopni C i są one klockami miękkimi a co za tym idzie zjawisko piszczenia teoretycznie nie powinno wystąpić - chyba że ktoś zbyt dynamicznie jeździ wtedy powstanie "spiek" na klocku i będzie on piszczał - sytuacja o 180 stopni odwrotna do TRW - Girling .

speedtrip
    Gość

Domyślnie

Witam, bardzo proszę o pomoc bo już wariuję i nie wiem co robić z piszczącymi hamulcami, a więc :
    Piszczły mi w cholere hamulce - miałem tarcze i klocki brembo, smarowałem pastą miedzianą i nic, dalej piszczały, wymieniem na nowe tarcze brembo i nowe klocki brembo, zaciski całkowicie zostały oczyszczone, płyn wymieniony i piszczy wciąż w cholere, następnie za radą mechaniora zamieniłem klocki na ferodo i po 30 min jazdy znowu piszczy, potem założyłem inne jeszcze klocki u Twardowskiego i też piszczy, przy czym cały serwis zacisków mam już zrobiony, wszystko powymieniane i oczyszczone poprostu ręce opadają i nie wiem co ma już zrobić. Proszę o jakaś rada bo co raz częściej mam ochotę alfe do wisły ...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

jezdzij szybciej hamuj ostrzej wtedy nie beda piszczec :-) a tak na powaznie u mnie piszcza i juz to zaakceptowalem...jak wyjade ten zestaw to sprobuje jakiec tarcze nawiercane moze bedzie lepiej

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

speedtrip, to bardzo dziwne że na różnych konfiguracjach ciągle piszczy, może to głupie ale sprawdz bo może to nie te piszczą które wymieniasz tylko np tylne... a jeśli jest pewne które piszczą to po taniosci mozesz założyć nawiercane i nacinane tarcze mikody i do tego klocki ferodo, na pewno nie będą pisczeć, nawiercane i nacinane tarcze szybciej piłują stwardniałą warstwę klocka

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał fajf Zobacz post
    speedtrip, to bardzo dziwne że na różnych konfiguracjach ciągle piszczy, może to głupie ale sprawdz bo może to nie te piszczą które wymieniasz tylko np tylne... a jeśli jest pewne które piszczą to po taniosci mozesz założyć nawiercane i nacinane tarcze mikody i do tego klocki ferodo, na pewno nie będą pisczeć, nawiercane i nacinane tarcze szybciej piłują stwardniałą warstwę klocka
    Sprzeczałbym się z tym stwierdzeniem, od 20.000km (jak nie więcej) mam taki zestaw i nawet nie jest w połowie zjechany klocek
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Sprzeczałbym się z tym stwierdzeniem, od 20.000km (jak nie więcej) mam taki zestaw i nawet nie jest w połowie zjechany klocek
    chyba nie doczytałeś lub nie zrozumiałeś, bo nie wiem z czym chcesz sie sprzeczać

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

czy możliwe jest, że zła geometria może powodować piszczenie hamulców? pytam bo zrobiłem geometrię i hamulce jakby ucichły
    Born to be wild.