Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: odbudowa do stanu oryginalnego

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Zaciski masz chyba BENDIX. Zawieszenie Ori robilą firma TRW. Amortyzatory oryginalne magnetti marelli- przynajmniej u mnie takie siedza w 2.0TS. Oryginaly kupisz u uzytkownika tanifiat na allegro, ale o ceny nie pytaj
    JEżeli chodzi o zawieszenie to wahacze TRW to chyba absolutny top topów i każdy je poleca. Cena wiadomo jaka
    [C

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Brill7 czegoś nie rozumiem - chcesz zrobić Bellę jak najbliższą oryginałowi czy tylko trochę?? bo to tak jakby "Chciałbym żeby moja kopia Mona Lisy była wierna orygnałowi ale chce nadać jej spojrzenie w stylu "Panny z Avignon" Picassa no chyba, że polecicie mi coś innego". Musisz wiedzieć czego chcesz bo albo idziesz w kierunku Full Originale albo ulepszasz co da się ulepszyć. Montowanie oryginalnych części ale tylko niektórych to moim zdaniem bezsensowne marnowanie twoich pieniędzy bo nic na tym nie zyskasz.

1. - Amortyzatory tak jak pisze Masa Magnetti Marelli (są dość miękie) no chyba, że ma być lepiej ale już mniej oryginalnie to Bilstein B6 ale przy Twoim felunku nie wiem czy B8 nie byłby bardziej efektywny.
    2. - Co to hamulców w 2.0 to się nie wypowiem bo nie znam ale sądze, że znalazło by się coś skuteczniejszego tak jak koledzy wyżej piszą ale to już nie będzie jak w orginale.
    3. - Zawieszenie oryginalne jest tak jak napisał Masa robione przez TRW ale jeśli chcesz je zrobić jak najbliżej oryginałowi to powinienieś szukać wachaczy sygnowanych logiem "Ricambi originali Alfa Romeo". Koszt takich dolnych wachaczy w sieci około 650 zł za sztukę. Prawie oryginalne TRW to kwota poniżej 400 zł. Chyba nie dużo się pomylę jak napiszę, że 1/3 tematów na tym forum dotyczy zawieszenia
    4. - Tłumik czy końcówka tłumika ? Jak coś gwiżdze to masz raczej jakąś dziurę w układzie wydechowym bo jakich bym nie widział tłumików "sportowych" to one raczej buczą albo wyją . Oryginalny jest dostępny chyba tylko w ASO raczej za kosmiczną kwotę.
    5. - Oryginalnych felg Alfa Romeo jest pare wzorów więc napewno znajdziesz coś pod siebie ale zapewne zaraz po wyjechaniu z salonu stała na standardowych telefonach 15".

Z tego co widze na zdjęciu powinieneś jeszcze zmienić wycieraczki.
    Masz jedną z najładniejszych 156 na tym forum i na zdjęciach wygląda na naprawdę zadbaną ale co do Twoich intencji to musisz się określić A tak baj de łej to jakie masz amortyzatory założone w swojej Ślicznotce??

Bladositto
    Gość

Domyślnie

To ja zadam wlasne pytanie bo pasuje do tematu. Jakie byly oryginalnie montowane spręzyny zawieszenia do tej 156?

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Kiedyś pan a ASO wyszukał mi w Eper sprężyny Eibach ale nie wyglądał na wybitnie rozgarniętego więc podziękowałem. W dizlu były raczej inne.

Użytkownik Ogier Avatar brill7
    Mieszka w
    Błonie
    Auto
    Alfa Romeo Centocinquantasei in colore blu vela metallizzato 1970 centimetri cubici

Domyślnie

powiem tak: jak najbliżej oryginału z części klasy średniej wyższej. amorki B6. B8 odpada mam alu 15" oryginal i na spring zmieniam.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Camey Zobacz post
    Z tego co widze na zdjęciu powinieneś jeszcze zmienić wycieraczki.
    Masz jedną z najładniejszych 156 na tym forum i na zdjęciach wygląda na naprawdę zadbaną ale co do Twoich intencji to musisz się określić A tak baj de łej to jakie masz amortyzatory założone w swojej Ślicznotce??
    dzięki za komplement. ładna jest ale z daleka. jest kilka mankamentów które chcę powoli robić. nie śpieszy mi się
    masz sokoli wzrok że dostrzegłeś te "wycieraczki". są już nowe BOSCH i działają super

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Sokoli to wzrok miałem ale pare lat do tyłu . Do stanu oryginalnego taką drogą się raczej nie zbliżysz no ale przynajmniej ulepszysz co nie co w Belli. Napisz mi jeszcze na jakich amortyzatorach jeździsz z tymi osiemnastkami. Pozdrawiam

Użytkownik Ogier Avatar brill7
    Mieszka w
    Błonie
    Auto
    Alfa Romeo Centocinquantasei in colore blu vela metallizzato 1970 centimetri cubici

Domyślnie

nie mam zielonego pojęcia. zaglądałem pod auto ale nic nie widziałem