Ja mam DTE - Electronic Technical Documentation - Jak bys potrzebowal jakiegos innego schematu albo powiekszenia to daj znac na priva.
Ja mam DTE - Electronic Technical Documentation - Jak bys potrzebowal jakiegos innego schematu albo powiekszenia to daj znac na priva.
Odkopuję temat, bo dzisiaj rano włączyłem wycieraczki na moment, po czym już się nie wyłączyły. W każdej pozycji manetki pracowały, spryskiwacz działał normalnie, ale wycieraczek nie szło zatrzymać. Obstawiałem w pierwszej kolejności manetkę lub przekaźnik, ale pewien właściciel Alfy mi napisał, że na 90% wina leży po stronie silniczka.
Pojechałem do pracy autem żony, a gdy wróciłem pierwsze co to poszedłem sprawdzić wycieraczki. Zanim jednak je uruchomiłem, zdjąłem dekielek w podszybiu i poruszałem tymi kablami przy silniczku. Po włączeniu zapłonu , wycieraczki działają normalnie, wracają do pozycji zerowej i funkcjonują prawidłowo. Jednak za co teraz się zabrać, bo strach jeździć z myślą, że włączą się same podczas jazdy i znowu nie będę mógł ich wyłączyć....
To co zwykle, styki na silniku (w środku)
Zabieram się właśnie za podszybie, czy demontując silnik i mechanizm, trzeba zaznaczać sobie położenie jakiegoś mechanizmu itp żeby ułatwić składanie tego ?
Nie. Odpinasz wtyczki i odkręcasz 3 śruby (albo nakrętki).
Ok to juz mam, wszystko luzem poodkręcane, ale nie moge zdjąć wtyczek, a dostęp tragiczne.... poprostu się je ciągnie czy są jakieś zatrzaski ?
Zatrzaski jak we wszystkich wtyczkach![]()
Dobra Mam. Dla potomnych - na górze wtyczki na środku, są zapinki takie sprężynujące, trzeba wcisnąć w dół i wyjąć wtyczkę.
Teraz sprawa wygląda tak: poprzedni właściciel zmieniał silniczek na bank, bo na tym co jest wsadzony teraz, jest napis markerem "166"
Do tego, ten stary miałem w pudełku z gratami które mi dorzucił do auta. Podobno jest niesprawny, ale podłączyłem go na krótko i działa normalnie. W razie czego z dwóch zrobi się jeden sprawny. Gdzie szukać usterki ewentualnie? Na zielonej płytce, na tym ślimaku z blaszkami i smarem, czy wewnątrz silniczka... ?
![]()
Najczęściej właśnie jest problem na tych stykach/płytkach ze smarem. Mi w dwóch autach udało się to przeczyścić, podgiąć blaszki i było git. W bravolocie ostatnio ten sam zabieg nie pomógł więc zamiast pierdzielić się z tym kilka razy to kupiłem mechanizm za 20zł i zapomniałem o temacie.
A szukaj usterki wszędzie![]()