Dwie swiece miałem wymieniane jakis 3 tygodnie temu. Spirala mruga od czasu do czasu.
Dwie swiece miałem wymieniane jakis 3 tygodnie temu. Spirala mruga od czasu do czasu.
Panowie po dosłownie paru dniach problem powrucił po przejechaniu moze 100km ;/
Objawy te same błąd ten sam ;/ zatkanie dpf 40% wiec pytam o co chodzi? błąd kasowany juz 2 razyi za kazdym razem po ok 10km znowu;/
to że wymieniłeś świece to nie znaczy, że centralka nie jest walnięta. Pisałeś, że czyściłeś EGR rozumiem, ze zawór został sprawdzony czy elektromagnes działa poprawnie? Bo samo czyszczenie nie zawsze pomaga.
Born to be wild.
E tam...
Po pierwsze jaki masz błąd (bo chyba w końcu nigdzie nie napisaleś)? P1206?
Mając podpięty komputer, sprawdź jaką wartość wskazuje czujnik różnicy ciśnień.
Sprawdź rurki idące od DPF do czujnika różnicy ciśnienia (na grodzi, za filtrem paliwa po prawej strony), może sam czujnik jest walnięty.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Ostatnio edytowane przez powerride ; 18-10-2012 o 16:45
ok, jeśli ten screen shot zrobiłeś na wolnych obrotach, to ja bym naprawdę przyjrzał się rurkom od czujnika i czujnikowi (może podmienić z kimś). Słuchaj, u mnie po wymuszonym/niewymuszonym wypaleniu przy takim nasyceniu DPF czujnik różnicy ciśnień wskazuje 0-2 mbary. Ty masz ich ponad 50... Zanim wywalisz 1000zl czy wiecej na usuniecie DPF, sprobuj wymienić te rurki (wg eper cos ok.160zł, na pewno znalazłbyś taniej) lub w gorszej perspektywie czujnik (wg autosklep24 - 600zł). Nie wiem jakie jest Twoje podejście do DPFa, ja akurat uznaję że wolę najpierw sprawdzić niż wywalać od razu.
No przecież zakłady za to biorą "ciężką kasę", a Ty chcesz żeby to udostępnili w necie? Nie znajdziesz..
Ostatnio edytowane przez prymie ; 18-10-2012 o 17:12
Mam dosc dpf-a pozbede sie go tylko musze troche kasy uzbierac. Robie krótkie trasy a wymiane chociazby rurek to dlamnie strata kasy ;/
Jest jakis sposob na pozbycie sie problemu na ten czas czyli ok 2miesiecy tanim kosztem i w zaciszu garazu?
ja nie znam takiej metody. może bardziej doświadczeni koledzy coś poradzą.