Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Zakupiłem alfe 159 prosze o pomoc!

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    159 jtdm 115km SW

Domyślnie

Raczej nalot jest upocony taka warstwa. Jak się nagrzeje to troszkę staje się luźny. Turbiny nie słychać nic się świszczy tylko brak jej kopa strasznie wolno się zbiera gorzej jak w mojej poprzedniej 156!
    Jutro postaram się podjechać do fiata to niech ją podepną pod kompa to się dowiem co nie gra. Oby nie było nic kosztownego i żebym nie zrąbał tego filtra DPF
    Dzięki za info!
    Ostatnio edytowane przez paw84 ; 14-10-2012 o 16:05

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał paw84 Zobacz post
    Raczej nalot jest upocony taka warstwa. Jak się nagrzeje to troszkę staje się luźny. Turbiny nie słychać nic się świszczy tylko brak jej kopa strasznie wolno się zbiera gorzej jak w mojej poprzedniej 156!
    Jutro postaram się podjechać do fiata to niech ją podepną pod kompa to się dowiem co nie gra. Oby nie było nic kosztownego i żebym nie zrąbał tego filtra DPF
    Dzięki za info!
    Jak zrąbiesz go... tzn będzie Ci się b.często wypalał to go wywalisz i problem będziesz miał na zawsze z głowy !

To że auto jest zamulone to może być:
    - przytkany DPF
    - zasyfiony EGR
    - zasyfiony kolektor
    - turbina w słabym stanie
    - coś innego co nie jest częste....

Mokrym wężem przy turbinie się nie przejmuj - standard.
    Ostatnio edytowane przez karmal ; 14-10-2012 o 19:32

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Spocenie turbiny - nie wiem nie znam się.
    Spalanie w l/100km przy parkowaniu? Piszesz o spalaniu chwilowym, czy średnim (dla jakiego odcinka). Jeśli o chwilowym, to moim skromnym zdaniem poruszasz się z prędkością ledwo uruchamiającą ten komputer, jedziesz na półsprzęgle, to co ma ci pokazać?

Druga sprawa - czy możesz ograniczyć swoją ekspresję i używać domyślnej czcionki bez kolorowania i pogrubiania całego postu?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Jakie masz moc/moment w tej 159? Bo jesli 150/320 to mozesz poszukac przyczyny zamulenia (chlopaki juz wymienili wszystko plus mozesz jeszcze przyjrzec sie klapom - ich sterowaniu), ale jesli 120/280 to ja bym sie nie dziwil, ze Twoja 156 wydawala Ci sie zwawsza.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slim
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Sprawdź w pierwszej kolejności szczelność węży. Zarówno wąż dolotowy do turbiny jak i wąż łączący turbo z intercoolerem. Sprawdź opaski przy turbinie. Szczególnie podatny na pęknięcia jest gumowy wąż wychodzący z turbiny, po prostu z czasem guma z czasem się zużywa. Obecność oleju wskazuje na nieszczelność dolotu w okolicy turbiny! Stąd zamulenie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    159 jtdm 115km SW

Domyślnie

Dzisiaj wróciłem od serwisu komputer nic nie wykazał turbo sprawne wszystko ok wymienili olej więc pojechałem na autostradę troszkę depnąć i...
    Po wizycie w serwisie auto jakby szarpało ale jak dodałem gazu było ok. Na autostradzie po przejechaniu 10 km z prędkością 160km i spalaniem 9-10l, troszkę dużo chyba? Zapalił się komputer i auto momentalnie wyhamowało do 60km. Zjechałem z autostrady zgasiłem odpaliłem komputer dalej świeci ale moc już lepsza. Dojechałem do ASO i pod komputerem wyszło że regulator paliwa coś szwankuje i auto się dławi!!! Wiecie ile coś takiego kosztuje? Jeszcze mnie nastraszyli że jak nie to to może jakiś wtrysk.
    Mam alfę 120/280 zobaczymy co z tym wyjdzie.

Jest kolorem aby odróżnić!

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Ale po gałach napier... na maxa:/

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał paw84 Zobacz post
    Dzisiaj wróciłem od serwisu komputer nic nie wykazał turbo sprawne wszystko ok wymienili olej więc pojechałem na autostradę troszkę depnąć i...
    Po wizycie w serwisie auto jakby szarpało ale jak dodałem gazu było ok. Na autostradzie po przejechaniu 10 km z prędkością 160km i spalaniem 9-10l, troszkę dużo chyba? Zapalił się komputer i auto momentalnie wyhamowało do 60km. Zjechałem z autostrady zgasiłem odpaliłem komputer dalej świeci ale moc już lepsza. Dojechałem do ASO i pod komputerem wyszło że regulator paliwa coś szwankuje i auto się dławi!!! Wiecie ile coś takiego kosztuje? Jeszcze mnie nastraszyli że jak nie to to może jakiś wtrysk.
    Mam alfę 120/280 zobaczymy co z tym wyjdzie.

Jest kolorem aby odróżnić!
    Moja uwaga - jeżeli ktoś przyjeżdża do serwisu z info o małej mocy samochodu, a serwis wymienia olej - to dla mnie jest to informacja, że serwis nie bardzo ogarnia temat i nie należy do niego jeździć. Równie dobrze mogliby wymienić opony, czy też tapicerkę wewnątrz - ma to mniej wiecej taki sam wpływ na generowaną moc.
    TEraz chcesz do tego serwisu jechać jeszcze raz, do ASO, w którym już byłeś, wiedząc, że:
    - nie są pewni, czy silnik w Twoim aucie jest słaby z powodu regulatora paliwa czy uszkodzonego wtrysku (a obie rzeczy są dość proste do sprawdzenia w programie diagnostycznym)
    - nie podali Ci ceny tej części (a to jest przecież ASO, cenę sprawdzić mogli w 2 minuty).

Generalnie łącząc zachowanie tego ASO z Twoją wiedzą na temat swojego auta - będziesz idealnym klientem dla ASO do eksperymentów pt. "wymieńmy to, może pomoże, klient i tak płaci".
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

dareeq
    Gość

Domyślnie

hehe zaczęło się .......... AR

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

co Ci sie zaczelo??