Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 103

Temat: Brak spryskiwaczy ksenonów, a przegląd.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał kozi146 Zobacz post
    masz nieprzystosowane sczewki do lapm wyładowczych.
    Przyjrzyj się kiedyś jaka jest linia odciecia na xenononach a jaka na H7
    Tak jak już wspomniałem w osobnym temacie chętnie zaczerpnę wiedzy z wiarygodnego źródła na ten temat..... Choć hidów też nie pochwalam.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

jak dla mnie ,a przerobiłem już pare aut z zestawem h7 kontra xenon fabryczny( audi a4,omega fl,alfa 166) i nie zauważam innej linii odcięcia. Bo niby dlaczego ma być inna? Każad soczewka bedzie rysowała tak samo czy to halogen czy ksenon,w obu lampach jest taka sama przesłona która rysuje kształ i zasięg światła ,róznica jest taka że halogen nie wykorzysta w pełni tej lini bo nie ma tyle mocy co ksenon . A te historyjki o oslepianiu to nic innego jak typowe pierdol.. fana pełnej poprawności. W każdej mojej 166 miałem ksenon w dwóch hidy w poliftowej bi i w każdej kolorystyka jest identyczna ( 5000k ) . Druga sprawa to powiedz mi kozi jak twoim zdaniem poziomowanie ma sobie poradzić na polskich drogach? Możesz wyjaśnić ,czy to że poziomowanie musi być przeczytałeś na wp? poziomowanie w 166 tak przed jak i po lifcie ma opcję regulacji tylko ze względu na obciążenie pojazdu( ilość osób/bagażu) podjazd pod górę czy zjazd nie robi żadnej różnicy ,reflektor na to nie reaguje . Tak samo z drugiej strony ( sam tak zrobiłem ) nie ma żadnych przeszkód w podniesieniu snopa światła oryginalnego ksenonu bo od tego ma regulację na lampie. Pewnie ty byś tego nie dotykał ,świeci 10 m przed niech świeci,przecież jest regulacja to musi regulować.
    od 2008 roku uzywam hidów z przerwą na biksenon w poliftowej 166 i nigdy nikt nie dał mi do zrozumienia że go oślepiam jak również nie miałem problemów z policją ( w każdej 166 miałem spryskiwacze). I znacznie częsciej niż hidy w soczewkowych lampach rażą mnie na przykład fabryczne ksenony współczesnych fordów i nie uważam żeby hid był czymś złym jesli ktos ma mózg nie instaluje go na lampę z odbłysnikiem i ustawia na konary drzew
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 15-10-2012 o 18:53

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Niestety nie da się rozróżnić dobrych kierowców z hidami od złych. Dlatego to tak budzi zawsze kontrowersje. Fakt, poziomowanie jest tylko do obciążenia pojazdu. Mało to. Wkurza mnie bo przez nasze dziadowskie pofalowane drogi lampy falują przez co trzeba je ciut niżej opuścić żeby nie "mrugały" po oczach tym z naprzeciwka. Co właśnie notorycznie widać w nowych autach z ksenonami. Wolałem ręcznie to ustawiać pokrętłem.
    Tak czy siak dla świętego spokoju do przeglądu załóż H7 a potem (albo nawet przed) poczytaj o dobrym ustawieniu świateł.
    Tak apropo ostatnio "dogonił" mnie w punciaku jakiś fakir służbowym autem ze światłami ustawionymi do pierwszego piętra bloku........ Wyprzedził mnie to ja mu długimi. Staną i oczywiście był strasznie zbulwersowany. To tłumacze tuczkowi że świeci po oczach. A co on na to? Że on dopiero co odebrał auto z autoryzowanego serwisu i ze na pewno jest dobrze. To ja mu tłumacze jak dziecku. Bez skutku. To w końcu go zjeba...łem że jest kretynem skoro myśli że nie oślepia jak nie widać linii odcięcia na ziemi. Tak wysoko świecą. Nie wiem że łaskawca to poprawi. Ale proca czasem by się przydała. I nie ma ty znaczenia czy hid, soczewka czy ryfel.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

debil zawsze się znajdzie nie ważne co za lampy bedzie miał

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Kolego zależy na kogo trafisz, bo ja w zeszłym roku miałem bliskie spotkanie z sarną, i rozwalił mi się spryskiwacz który na szybko na sztuke wkleiłem i odłączyłem spryskiwacze do czasu ogólnej naprawy. Pech chciał, że za tydzień wypadł mi przegląd i mimo to, że mam poliftową 166, fabryczne ksenony i fabryczne spryski, facet kazał na stacji włączyć spryskiwacze no i niestety już miał problemy, że nie działa, ale po dosyć długich sprzeczkach i potyczkach podbił bo totalnie nie miał się do czego innego przyczepić, więc wszystko zależy od diagnosty...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie

A mam jeszcze pytanie - otóż czy normalnym jest, że po włożeniu jakiś chińskich HIDów działa regulacja wysokości świateł z poziomu kierowcy? (może to troszkę laickie pytanie, ale zastanawia mnie to i próbuje znaleźć odpowiedź co wsadził tam stary właściciel - czy wymienił całe reflektory, czy wsadził jakieś żarówy).

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Fabryczne ksenony nie mają regulacji wysokości z kabiny. Nie ma tego jednego pokrętełka.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie

A czy jeśli ktoś dokupi sobie oryginalne reflektory z ksenonami, to ta regulacja będzie działać? I co w przypadku zwykłych chińskich HIDów?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Trudno powiedzieć. Normalne reflektory halogenowe mają silniki regulacji wysokości sprzęgnięte z pokrętłem. Z kolei fabryczne ksenony są sprzęgnięte z systemem samo poziomowania. Nie wiem dokładnie jaka jest kabelkologia i jak to skuplować. Trzeba trochę tam pomieszać żeby to działało. A hidy to osobna kwestia nie mająca tu nic technicznie do rzeczy.

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Ale jak juz doszlismy wspolnie do wniosku... "Chyba" maja DC wybite na kloszu... Wiec oprocz samopoziomowania 50% 166tek bez oryginalnego xenonu jest przystosowana do montazu xenonu... ladnie ukryc przetwornice i juz