Mnie zastanawia jedno - jak zgubiłem szpilkę koła, szukając nowej zajechałem nawet do ASO - gość mi przyniósł, jak się teraz okazuje pływającą.... Skoro śruby pływające są tak niebezpieczne, to autoryzowany serwis je sprzedaje? Chyba nie strzelili by sobie w stope![]()
Bo u nas w Polsce ludzie boją się nowości. Jeszcze nie słyszałem żeby komuś strzeliła pływająca śruba a zwykła i owszem. Nie mówię o urwaniu przy przykręcaniu bo można każdą śrubę pneumatem załatwić. Jeżeli jest dobrze dobrany pierścień centrujący to właśnie głównie na nim spoczywa cały nacisk. Musi być on idealnie dopasowany. Śruby dociskają koło poziomo. A że z dużą siłą to nawet te 4mm na których osadzona jest felga jest w stanie utrzymać samochód. Jeżeli ciężar pionowy spoczywał by na śrubach to uwieżcie mi ale każda śruba była by ucięta momentalnie. Pierwsza dziura i byście jechali bez koła![]()
O czym w ogóle są te dywagacje? Śruby pływające to nie jest żadna niesprawdzona nowość żeby się jej bać. Jak felgi z innym rozstawem śrub pasują do auta wizualnie lepiej niż dedykowane to się nie ma nad czym zastanawiać. Sprawdzamy parametry ET i średnicę otworu centralnego. Jeśli średnica otworu większa niż standard dla naszego auta to stosujemy pierścienie, jeśli mniejsza to szukamy dalej. Jeśli różnica rozstawu śrub wynosi te 2mm to spokojnie możemy użyć śrub pływających które są tak samo bezpieczne jak zwykłe więc tu nie ma strachu że coś się urwie.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
powiedzcie mi bo trochę tego nie rozumiem...
zakładając powiedzmy alu 5x110 na standardowy rozstaw w 166ce 5x108 te 2mm różnicy jest na każdym otworze czy na całości?
no i jak powiedzmy te otwory "uciekają na boki" to śruba pływająca wchodzi pod kontem czy ona sie jakoś ugina?
I zakładamy i dokręcamy to standardowo? czyli felga na piaste spasować dziury i wtedy wkręcamy śrubę czy jakis patent jest na to?
Rozstaw śrub to średnica okręgu na jakim śruby są rozmieszczone. Czyli każdy z otworów jest przesunięty względem środka koła przy tych rozstawach o 1mm. Śruby pływające wyglądają tak jak zwykłe, przy czym mają ten ruchomy kołnierz, który się dostosowuje. Wkręca się je prosto, normalnie jak każdą inną śrubę do kół.
Najprostsze zobrazowanie.
![]()
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
o widzisz dzięki o to mi chodziło![]()
ma ktos linka gdzie idzie kupic pierscienie centrujące ze 159 dla 166?? bo kiedys szukalem i nigdzie nie mieli