Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Zmienna Faza 156 1.8l

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Szklanki będą ok raczej wariator ci sie odzywa,przy okazji rozrzadu zrobisz i bedzie git a pod kompa zapnij i sprawdz sobie sonde i przeplywomierz
    Jesli nie wiesz nic konkretnie o rozrzadzie to lepiej zmienic i miec spokoj.Wariator mozna albo naprawic albo wymienic ale tu nie da rady na uzywany
    Jest co czytac w tej sprawie na naszym forum i pare życzliwych osób też sie znajdzie

Użytkownik Rowerzysta Avatar romus130
    Mieszka w
    radom
    Auto
    alfa 156 1.8 16v TS benzyna+LPG

Domyślnie

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    Szklanki będą ok raczej wariator ci sie odzywa,przy okazji rozrzadu zrobisz i bedzie git a pod kompa zapnij i sprawdz sobie sonde i przeplywomierz
    Jesli nie wiesz nic konkretnie o rozrzadzie to lepiej zmienic i miec spokoj.Wariator mozna albo naprawic albo wymienic ale tu nie da rady na uzywany
    Jest co czytac w tej sprawie na naszym forum i pare życzliwych osób też sie znajdzie
    Znalazlem na forum wypowiedz pasującą do moich objawów.

cytuje: O wariatorze było już bardzo dużo pisane na forum.
    Najbardziej rozpoznawalny objaw to terkot silnika, pracuje jak diesel. Jeśli ten objaw występuje cały czas to wariat do wymiany, jeśli tylko po odpaleniu na zimnym i przez jakieś 20sekund to jeszcze chwilę pojeździsz. Kolejny objaw to brak mocy do 3 - 3.5 tyś obrotów, dopiero powyżej tego auto zaczyna jechac. Z autopsji wiem że te dwa objawy występują razem.

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Wariator klekotajacy przez kilka sekund po rozruchu to jeszcze spora szansa na naprawe,jesli caly czas to moze byc problem go naprawic ale tak czy inaczej zmienia swoje polozenie walek bo zebatka jest przepychane przez olej pod cisnieniem .W twoim przypadku i tak trzeba sprawdzic podstawe dla TS-swiece krocce i przewody,rozrzad to wiadomo ale na poczatek sonda i przeplywomierz potem mozna wyciagac wnioski

Mieszka w
    radom
    Auto

Domyślnie

ok jutro sie biore

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Cytat Napisał romus130 Zobacz post
    Wreście jakaś uprzejma osoba na tym forum. l
    Zacznij od siebie może co?

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Jak wyżej wszystko wina wariata tak to jest jak ktoś nie wymieni razem z rozrządem bo rzecz jasna koszta mniejsze a poźniej wychodzi. Jak masz rozrzad do wymiany to zmieniaj od razy żeby dwa razy nie robierać.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Mieszka w
    radom
    Auto

Domyślnie

Dziś sprawdzałem pod kompem. nie mam zadnych błędów wiec to chyba wariat został. prawda? gdzie mogę dostać blokady do rozrządu? no i może ktoś da jakiegoś linka z wymianą co i jak? dzieki za wszystkie odpowiedzi. nawet te zbyt miłe.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał romus130 Zobacz post
    Dziś sprawdzałem pod kompem. nie mam zadnych błędów wiec to chyba wariat został. prawda? gdzie mogę dostać blokady do rozrządu? no i może ktoś da jakiegoś linka z wymianą co i jak? dzieki za wszystkie odpowiedzi. nawet te zbyt miłe.
    Błąd przepływomierza nie zawsze pojawia się na kompie mimo jego nieodpowiedniego działania. Wystarczy, że żądane wskazania są trochę niższe od faktycznych i już będzie aut muliło a błędu nie wskaże. Podmień od kogoś z dobrze działającego i wtedy się okaże, czy to nie on jest winien. Poza tym to jest TS z LPG i nikt z nas nie wie co tam siedzi, kto to zakładał i czy jest dobrze serwisowane... Na odległość to pewnie nadal będzie wróżenie z fusów.

Mieszka w
    radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Błąd przepływomierza nie zawsze pojawia się na kompie mimo jego nieodpowiedniego działania. Wystarczy, że żądane wskazania są trochę niższe od faktycznych i już będzie aut muliło a błędu nie wskaże. Podmień od kogoś z dobrze działającego i wtedy się okaże, czy to nie on jest winien. Poza tym to jest TS z LPG i nikt z nas nie wie co tam siedzi, kto to zakładał i czy jest dobrze serwisowane... Na odległość to pewnie nadal będzie wróżenie z fusów.
    ok sprawdze tą przepływke ale to nie ona PRZESTAWIA DZIALANIE FAZY. Jeśli chodzi o auto. wiec kupilem go od pracownika z mojej firmy z ktorym znam sie od parunastu lat i takie sekwencje zaklada na co dzień. LPG firmy Stag 300 na gazie jest przejechane z 5 tyś km to góra ponieważ on mało jeździł i wg co do serwisowania nie mam wątpliwości bo wiem ze z dobrych rąk pochodzi. Sam zakladalem do wcześniejszej i nie mialem problemu na gazie poszla mi nie raz 212KM/h i to 1.6l,

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Błąd przepływomierza nie zawsze pojawia się na kompie mimo jego nieodpowiedniego działania. Wystarczy, że żądane wskazania są trochę niższe od faktycznych i już będzie aut muliło a błędu nie wskaże. Podmień od kogoś z dobrze działającego i wtedy się okaże, czy to nie on jest winien. .
    druga sprawa. nie muli mi auta ladnie sie wkreca i ciągnie chodzi mi o to ze zmnienna faza wystepuje w nieodpowiednim czasie niż powinna.

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Czemu sie uparłeś na te zmiane fazy?możesz sprawdzić czy działa elektrozawór pod kompem albo podac mu 12V z akumulatora na krotko ale gwarantuje ci ze praca elektrozaworu nie moze zmienic sie z 1800-3600 na np 4500-5600
    To jest stałe i poza tym wszystkim steruje ECU zbieraj dane z czujnikow takich jak przeplywomierz etc o aktualnym obciazeniu silnika i wariator jest stricte po to aby silnik byl elastyczny i lepiej spalal ale zadnego super kopa nie bedzie dawal.Sprawdz ten przeplywomierz i wykres z lambdy.Przeplywka na postoju na jalowym pod FESem do odciecia na chwile parametr przeplyw powietrza i bedziesz mial wynik to podaj ile wyszlo jak nie masz tego jak zrobic to sprobuj podmienic