cewki mogą się różnić jedynie wtykami - starsze wersje mialy inne
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
I dziękuje panowie za pomoc!
Jak się uda to prawdopodobnie jutro juz będzie silnik
a do niego cała kompletna alfunia 156 na części
W środku skórka (Taka ciemny beż?pod pomarańcz moze nawet) ładna, i inne części kompletne![]()
O różne wersje silnika, pewnie chodziło o CF2 i CF3. A więc dużych różnic nie ma.
- Pokrywa zaworów inna w CF3, poprawione odpowietrzanie i kanaliki
- Cewki w CF3 są inne, wtyki mają takie same jak w CF2 ale numer oe inny
- Przewody w CF3 masz krótkie około 8 cm wszystkie, CF2 plątanina
- CF3 elektroniczna przepustnica i inny komputer sterujący silnikiem
- Słyszałem, że w CF3 inne wałki są trochę (chodzi o materiał) gdzieś na forum było
- sam blok to samo, ale góra nie jestem pewien
czyli wersja 150 konna to cf3
a 155 cf2?
jakieś komplikacje mogą być jak miałem silnik 155 konny a wsadzę sam blok ze 150km na osprzecie moim ze 155 konnego?
jak się nie mylę to cf3 miał dwa katalizatory a cf2 jeden katalizator - stąd różnica w mocy
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
dzisiaj mi mechanik powiedzia ze kolektor nie pasuje bo na głowicy jest jakiś jeden kanalik więcej i ze trzeba zaspawać ;/ <lol>
o co chodzi??
bo juz mnie to auto wykańcza![]()
Ten silnik to chyba niekończąca się zagadkaw linku który Ci podałem (gość robił dokładnie to samo co Ty) nic nie pisał o takim problemie. Ale za to pisał o innych
A który kolektor nie pasuje? To może zostaw ten co pasuje a nie przekładaj?
problem w tym ze mam sam słupek bez osprzętu i musi być mój stary
mechanik mówi ze trzeba będzie cos zaspawać ;/
nie czaje o co chodzi skoro silniki są takie same ;/
- - - Updated - - -
no jest tak jak pisał ktoś w tym temacie co mi podesłałeś Marku, wszystko niby inne pasuje a kolektor wydechowy nie
mówi ze jest jakaś szczelina i trzeba ją zaspawać a potem wyszlifować na jakiejś magnesówce (nie wiem o co chodzi)
albo szukać kolektora wydechwego innego ;/
no ale kupie kolektor do głowicy spasuje a dalej znowu będą jakies problemy ;/
nie wiem co zrobić? cisnąć go zeby tam spawał i modził czy co?
Jak mowiłem wczesniej konradowi251 wysterowanie cewek jest inne 155konnym a 150 konnym motorze a nie że sa dwie rodzaje cewek . np silnika z roku 1998 cf2 nie podłaczysz do komputera z cf3 z roku 2001. Bo np 156 były montowane twin sparki 155km i 150km żeby nie kupic 150km a mamy 155km ,żeby sobie nie zrobi klopsa.Przesto trzeba szukac jak masz 155 konnego twin sparka i uważnie sprawdzic silnik żeby nie trafic na 150 konnego jak kupujesz z nie pewnogo żródła.
Ostatnio edytowane przez Adamss ; 10-12-2012 o 15:42