Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Temat: [156] terkotanie silnika co robic? 2.4 JTD

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

Ja tez mam ten sam problem!Gdy silniczek jest zimny jest Super ale gdy sie nagrzeje staje sie glosny!Pompa wody byla wymieniana i tez mysle ze moga byc to zawory!Dodatkowo u mnie silnik gdy jest zimny wpada w lekkie drgania (poduszki ok,dwumasowka ze sprzeglem wymieniona,kolo pasowe rowniez)!Jaka moze byc przyczyna?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Sprawdzałeś wtryski i pompę paliwa?? Może kiedyś ktoś juz to regulował lub zalał jakiegoś świństwa i teraz nie ma takiego ciśnienia jakiego powinno być. Ostatecznie kiedy był wymieniany filtr paliwa,alepodczas jazdy Ci nie przerywa no nie? Jak podczas jazdy nie przerywa to filt paiwa razcej jesr w porządku.

kaiowas
    Gość

Domyślnie

Panowie przy rozrzadzie wymienialiscie pompe wody a nie pompe oleju(i tak jestem zdania,ze nie zawsze trza ja wymieniac-wody oczywiscie)jezeli 2.4 terkocze na wolnych obrotach ,a przebieg w waszych autkach jest dosc duzy (ok 200 tys)to na 90% macie do wymiany łancuch pompy olejowej(który to trzeba wymienic wraz z pompa oleju,bo nie mozna kupic samego łancucha,ani tez go naciagnac)Popychacze hydrauliczne były wsadzane do zwykłych jtd dopiero po roku 2000.Oczywiscie na poczatku mozna posprawdzac luzy zaworowe,bo koszt wymiany pompy oleju do najtanszych nie nalezy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

Podczas jazdy jest wszystko OK,silniczek super "ciagnie"!Dzieje sie tak tylko na zimnym silniku,autko wpada wtedy w lekkie drgania ale za to jest ciche ale gdy znow sie nagrzeje drgania znikaja ale silnik jest wtedy troszke glosny!Filtr i olej wymieniony miesiac temu!
    Jak sprawdzic czy to pompa oleju lub wtryski???

damianalfa
    Gość

Domyślnie

Witam. Zawory sprawdzone i są ok. Napinacze i rozrząd sprawdzony i wychodzi na to, że to może być jakiś tylni napinacz na klinowym bo podobno jest możliwość wymienienia samej rolki. Czuje, że jak mi robili przy klinowym to wymienili mi sama rolkę a nie napinacz z rolką. Łańcuszek na pompie olejowej to nie będzie na pewno to bo jak by był luźny(wyrobiony) to by terkotał cały czas- czy zimny czy cieply silnik.

TNOS
    Gość

Domyślnie

U mnie terkotało i okazało się że to koło dwumasowe. Jeśli auto ma solidny przebieg to to koło jest do wymiany. Możesz wszystkie roli wymienić i dalej będzie to samo. Posłuchaj z lewej strony czy to nie będzie to

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał damianalfa
    Witam. Zawory sprawdzone i są ok. Napinacze i rozrząd sprawdzony i wychodzi na to, że to może być jakiś tylni napinacz na klinowym bo podobno jest możliwość wymienienia samej rolki. Czuje, że jak mi robili przy klinowym to wymienili mi sama rolkę a nie napinacz z rolką. Łańcuszek na pompie olejowej to nie będzie na pewno to bo jak by był luźny(wyrobiony) to by terkotał cały czas- czy zimny czy cieply silnik.
    nie ma możliwości wymiany samej rolki na tym napinaczu ( tłumiku drgań ) a koszt całego mechanizmu około 320 zł - samej roki nigdzie nie idzie dostać - nawet serwisy szukają po hurtowniach i nie sa w stanie namierzyć pasującej rolki.

możliwe że kończy Ci się koło pasowe napędzające ( to na wale korbowym ) urządzenia pomocnicze - po jakims czasie guma ulega rozwulkanizowaniu i koło rozpada sie na 2 części - ja tak miałem wczoraj - nowe koło od 330 w górę w zalezności od producenta - ja za oryginał w serwisie po znajomości dałem 410 zł

po wymianie cisza i spokój - nic z rana nie hałasuje tylko ładnie cyka

kaiowas
    Gość

Domyślnie

nie ma możliwości wymiany samej rolki na tym napinaczu

e tam... jak nie ma jak jest
    http://allegro.pl/item466465692_napi...bra_rolka.html
    niestety nie mam pojecia jak z jakoscia tego wyrobu?
    W moim klekociku tez rolka padła,a koszt całej operacji wyszedł jakies 30zł.
    W tym metalowym kółku sa dwa łozyska 6301-wybiłem stare i kupiłem w hurtowni łozysk najlepsze jakie były dostepne,koło 30 własnie,na allegro sa po 2zł ale ich jakos nie chciałem.Niestety po wprasowaniu nowych jedno mi wyskoczyło ,przejechałem 3 km a to dlatego,ze łozyska nie sa zabezpieczone :? no ale migomat, 4 delikatne spawki i jest OK-przejechłem 4 tyś i cisza

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał damianalfa
    Łańcuszek na pompie olejowej to nie będzie na pewno to bo jak by był luźny(wyrobiony) to by terkotał cały czas- czy zimny czy cieply silnik.
    tak się właśnie objawia zużycie łańcuszka, po rozgrzaniu silnika robi się dłuższy i terkocze na wolnych obrotach.

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kaiowas
    nie ma możliwości wymiany samej rolki na tym napinaczu

e tam... jak nie ma jak jest
    http://allegro.pl/item466465692_napi...bra_rolka.html
    niestety nie mam pojecia jak z jakoscia tego wyrobu?
    W moim klekociku tez rolka padła,a koszt całej operacji wyszedł jakies 30zł.
    W tym metalowym kółku sa dwa łozyska 6301-wybiłem stare i kupiłem w hurtowni łozysk najlepsze jakie były dostepne,koło 30 własnie,na allegro sa po 2zł ale ich jakos nie chciałem.Niestety po wprasowaniu nowych jedno mi wyskoczyło ,przejechałem 3 km a to dlatego,ze łozyska nie sa zabezpieczone :? no ale migomat, 4 delikatne spawki i jest OK-przejechłem 4 tyś i cisza
    no właśnie te z allegro sa do bani z tego co słyszałem na paprotnej

ale z tym łożyskiem to faktycznie spoko pomysł !!!! - respect
    podaj więcej danych lub foto jak wygląda takie łożysko - czy numer 6301 wystarczy w hurtowni łożysk aby kupić właściwe ????

myślę ze to będzie super patent bo w tym nieszczęsnym napinaczu zużywają sie głównie łożyska rolki.