Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Przerywa przy dodawaniu gazu w obrotach około 2 000

akcent
    Gość

Domyślnie

Tak czytałem wszystkie przytoczone wątki. I o blaszkach EGR słyszałem tyle że są to blaszki LGR, ot takie masło maślane. Niestety a może stety... nie jestem mechanikiem i nic mi to nie mówi.

Ma ktoś warsztat w mojej okolicy który dojdzie ładu?

Użytkownik Świeżak Avatar madmaxwro
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 2.0 jtdm

Domyślnie

nerwowy jesteś kolego , opaski na dolocie do turbo sprawdziłeś przy przepływce tez wart sprawdzić , blaszkę(podkładkę z 3 dziurkami przy egr) łatwo sprawdzić w egr odkręca i zobacz czy jest jak już odkręcisz zobacz jak wygląda egr może jest zasyfiony , co do mechanika we Wrocku polecam IRBIS paprotna ulica dla nich to codzienność ale to daleko od ciebie itd. ... spokojnie będzie dobrze

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał akcent Zobacz post
    Tak czytałem wszystkie przytoczone wątki. I o blaszkach EGR słyszałem tyle że są to blaszki LGR, ot takie masło maślane. Niestety a może stety... nie jestem mechanikiem i nic mi to nie mówi.

Ma ktoś warsztat w mojej okolicy który dojdzie ładu?
    Ja w pobliżu Ciebie nie znam, ale myślę że możesz zadzwonić do sprawdzonego forumowicza Tomek_KRK (www.autka.pl) z Krakowa.
    Nie jednemu już pomógł.
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał akcent Zobacz post
    Witam,

Niedawno zakupiłem alfę 159, 1,9 120HP, 2008r
    Wszystko jest ok, prócz jednej rzeczy...

Mianowicie jadąc samochodem w gdy wskazówka dochodzi do obrotów 2 000 zaczyna samochodem szarpać, jednak gdy wcisnę energicznie pedał gazu, obroty wzrastają i problem szarpania znika. Problem nie pojawia się na wysokich i bardzo niskich obrotach. W trakcie szarpania wskazówka na turbinie też lata i się waha.

Z alfą postanowiłem pojechać do warsztatu, mechanik stwierdził że przepływomierz powietrza jest prawdopodobnie uszkodzony. Koszt 600zł. Ale postanowiłem że pierw pojadę do ASO Alfa by sprawdzili czy na 100% jest to wadą. W aso wykluczyli przepływomierz powietrza. Kazali zostawić auto na 1-2 dni. Sprawdzili rzekomo wszystko, dpf, wtryski, (...) wszystko jest ok. Komputer nie wykazuje podobno żadnego błędu. Przykro im, ale nie potrafią usunąć usterki, koszt usługi 400zł.

Do jasnej cholery kto ma wiedzieć co jest przyczyną jak nie SERWIS ALFA ROMEO?!! Myślałem że wyjdę z siebie, że niby co? mam samochód zaprowadzić na zlom bo serwis/producent nie potrafi go naprawić? Z tego wszystkiego postawiłem go na dworze, stoi zasypany śniegiem a ja jeżdżę starym autem

Czy te alfy to naprawdę takie jednorazowe rupiecie? Proszę o pomoc, może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i mądrzejeszy jest niż cały serwis Alfa Romeo?
    Niech kolega podjedzie do kogoś kto ogarnia te auta od strony elektroniki, profesjonalna diagnostyka dynamiczna != ASO.
    Sprawa zapewne jest prozaiczna - szarpanie moze być spowodowane następującymi problemami:
    - układ doładowania i recyrkulacji
    - układ paliwowy (to odrzucam)

Przypadek można rzec z mojego podwórka - poprzedni właściciel auta mojej małżonki na gwarancji wymienił części za 45% wartości auta a problem szarpania jak był tak pozostał (aso w Niemczech zmieniało ecu, przepływkę, DPF i coś tam jeszcze).
    Naprawa pojazdu w moich warunkach (pomijając moją profesję etc) kosztowała mnie dokładnie 1,23pln brutto + utylizację sprzętu elektronicznego.

Pozdrawiam
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Świeżak Avatar Sony
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    Była: Red Rosso 159 2.0 TI 200KM / 460NM Jest: Czarna 159 SW 1.9 180KM/400NM

Domyślnie

Ja w swojej Alfie mam ten sam problem od samego początku- Lubiła szarpnąć od dnia zakupu, kiedy przytrafiło się to po raz pierwszy poprzedniemu właścicielowi nie wiem bo nic mi nie powiedział, że takowy problem występuje. Alfa jest w moich rękach od 9 miesięcy i szarpanie co jakiś czas daje o sobie znać. Da się z tym żyć jednak sama świadomość, że coś jest nie tak, nie daje mi spokoju. Mechanicy rozkładają ręcę... Diagnostyka nie wykazała nic niepokojącego, EGR czysty. Nie wiadomo co brać pod lupę.
    Pozbył się już ktoś tego problemu?

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Wyłacz EGR i problem z głowy.
    Tez to przerabiałem. Jezeli nie chcesz ingerowwa w ciemno ,zaslep egr i pojezdzij.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 09-06-2016 o 15:48

Mieszka w
    Elbląg
    Auto

Domyślnie

Chodzi mi po głowie odłączenie przepływki bo czytałem w innych postach, że ludzie to obstawiają. Tylko nie wie do końca jak powinno się auto zachowywać po odpięciu...

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 159 1,9 8V 160KM/360NM Sedan

Domyślnie

Kolego przerabialem ten temat i miałem to samo. Wyczyscilem Egr bo był przyblokowany w pozycji trochę otwartej. Zrobiło się gorzej bo szarpalo jak delikatnie przyspieszalem bądź utrzymywałem obroty. Kupiłem egr pierburg i wymienione. I nic!!! Wkur.. mnie to strasznie. Wczesniej byłem w serwisie Fiata gdzie kupiłem auto i gościu nawet się za to nie chciał zabierać. Powiedział wyłącz programowo Egr i dał mi numer do gościa a ja głupi nie posłuchałem. Dopiero jak wydałem kasę to dotarło i zrobiłem jak mówił. Gościu który to robił powiedział że jest pewny że jak wyłączy będzie dobrze. I tak jest! Smigam zadowolony i jest zajebiście. Nie trać czasu ani kasy. Pozdro

- - - Updated - - -

Jeszcze jedno. Gdy odlaczylem przeplywke było dobrze ale i tak to nie byla jej wina.

Mieszka w
    Elbląg
    Auto

Domyślnie

Dzięki za info Fenol
    Jaki masz silnik u siebie? Czyli po zaślepieniu ani razu nie zdarzyło się szarpanie? Jest jakaś widoczna różnica pracy silnika lub podczas jazdy ze zaślepionym EGR?
    Pozdrawiam.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Na tym forum o szarpaniach i egr postów jest cała masa. W skrócie: na próbę załóż przed EGR PEŁNĄ zaślepkę - bez żadnych dziur. (na jakiś czas możesz zrobić sam z blachy stalowej o gr. 1-1,5mm). Wyświetli się check, ale nie ma on wpływu na pracę silnika.Jak blacha pomoże i szarpania ustaną, kup oryg. zaślepkę, znajdż tunera, usuń egr z programu i ciesz się z płynnej jazdy.