Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Przerywa przy dodawaniu gazu w obrotach około 2 000

akcent
    Gość

Domyślnie Przerywa przy dodawaniu gazu w obrotach około 2 000

Witam,

Niedawno zakupiłem alfę 159, 1,9 120HP, 2008r
    Wszystko jest ok, prócz jednej rzeczy...

Mianowicie jadąc samochodem w gdy wskazówka dochodzi do obrotów 2 000 zaczyna samochodem szarpać, jednak gdy wcisnę energicznie pedał gazu, obroty wzrastają i problem szarpania znika. Problem nie pojawia się na wysokich i bardzo niskich obrotach. W trakcie szarpania wskazówka na turbinie też lata i się waha.

Z alfą postanowiłem pojechać do warsztatu, mechanik stwierdził że przepływomierz powietrza jest prawdopodobnie uszkodzony. Koszt 600zł. Ale postanowiłem że pierw pojadę do ASO Alfa by sprawdzili czy na 100% jest to wadą. W aso wykluczyli przepływomierz powietrza. Kazali zostawić auto na 1-2 dni. Sprawdzili rzekomo wszystko, dpf, wtryski, (...) wszystko jest ok. Komputer nie wykazuje podobno żadnego błędu. Przykro im, ale nie potrafią usunąć usterki, koszt usługi 400zł.

Do jasnej cholery kto ma wiedzieć co jest przyczyną jak nie SERWIS ALFA ROMEO?!! Myślałem że wyjdę z siebie, że niby co? mam samochód zaprowadzić na zlom bo serwis/producent nie potrafi go naprawić? Z tego wszystkiego postawiłem go na dworze, stoi zasypany śniegiem a ja jeżdżę starym autem

Czy te alfy to naprawdę takie jednorazowe rupiecie? Proszę o pomoc, może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i mądrzejeszy jest niż cały serwis Alfa Romeo?

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S
    Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 20-12-2012 o 17:39

akcent
    Gość

Domyślnie

napisałem wyżej że przy 2tys, a dokładniej w przedziale 1800-2200

Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

To jak napisałeś wyżej, że przy 2 tys. to racz wejść sobie, w jeden z dwóch tematów, które Ci zapodałem, a na przyszłość użyj opcji szukaj.

akcent
    Gość

Domyślnie

No tak dzięki, nie zwróciłem uwagi że to linki.

Przeczytałem tamten cały temat, nic z niego konkretnego nie wynika, prócz to że rozwiązań może być wiele.

Skoro mechanicy Alfy Romeo nie mogą sobie z tym poradzić, muszę zrobić to sam... jak zwykle wszystko sam.
    Powiedzcie mi gdzie jest to: overboost i czy można go w garażu wyczyścić. Bo taki mam plan na początek. Druga sprawa postaram się ciaśniej zapiąć opaski węży od turbiny i przepływomierza bo też ktoś mówił że to pomogło.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Napisz skąd jesteś to ktoś poleci Ci sprawdzonego mechanika. Tak będzie najprościej, chyba...
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

akcent
    Gość

Domyślnie

Starachowice

Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Tak BTW, ja miałem dokładnie takie samo szarpanie jak u Ciebie. W moim wypadku pomogła regeneracja klap kolektora ssącego i (albo) założenie blaszki na EGR. Teraz szarpania już nie mam.

akcent
    Gość

Domyślnie

właśnie co to jest ta blaszka na EGR?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał akcent Zobacz post
    właśnie co to jest ta blaszka na EGR?
    Jakbyś poczytał w pełni wątki które Ci podesłano to napewno byś się dowiedział bo było pisane o tym wiele razy. Co do Twojego poprzedniego pytania, to na forum nawet można nie tylko znaleść gdzie jest overboost, ale również manual jak ktoś wyczyścił ten nierozbieralny zawór overboost (rozcinanie i zmontowanie, jeśli ktoś jest aż tak uparty żeby się w to bawić).
    Przyczyn szarpania jest tak dużo, a dotyczy to chyba co drugiej alfy JTDM, że już nikomu się chyba nie chce po raz setny o tym samym pisać.