Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: 156 - webasto w jtd

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Bo nie ma uniwersalnego montażu. Sama mechanika jest banalnie prosta, nawet nie ma czego obfocić.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 SportWagon 2.4 JTD 150 KM 2002r.

Domyślnie

Wiem że odgrzebałem kotleta, ale w końcu znalazłem pliki dotyczące ogrzewań postojowych. Ogólnie jest o Webasto, schematy i inne pomoce oraz instrukcja montażu Ebersprachera do 156 2.4 JTD 100 kW. Jeżeli materiały okazały sie pomocne to fajnie

http://www.sendspace.pl/file/5f51dc5...d95/ogrzewania

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Instrukcja eberka przydatna jeśli chodzi o podłączenie elektryczne - szkoda, że za słabo znam niemiecki techniczny żeby to zrozumieć

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

instrukcja fajna tylko niestety dla samochodów bez chłodnicy oleju a jeśli chodzi wersję benzynowe to miejsce jest pod lewą lampą bo nie ma intercoolera. w tej instrukcji jest ładnie zaznaczone że należy wpiąć przekaźnik w zasilanie klimatronika.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    156 2.4 20V 03', 147 1.9 JTD 06', 159 2.0 JTD 10'

Domyślnie

Czy ktoś ma pewne info czy Webasto od 166 będzie pasować do 156?
    Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/webasto-alfa-romeo...940015800.html , cena przyzwoita.
    Czy według was to jest cały komplet potrzebny do montażu (przy 1 zdjęciu ciężko powiedzieć coś na 100%)?
    Chciałbym to włożyć do 156 2,4 20V (o ile będzie miejsce) lub w ostateczności do Małżonki 147 1,9JTDM (trochę więcej przestrzeni pod maską).
    Schematów jeszcze nie przeglądałem, ale czy w 156 z automatyczną klimą to może działać? W 147 jest manual i tu może być trochę łatwiej.

Ogólnie chętnie powalczę bo kwota nie jest ogromna, no ale szkoda wydawać kasę jak na pewno nie będzie działać.

z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

W tej aukcji która podałeś jest piec i zdaje sie pompka podająca paliwo. Nie ma zadnego ukadu sterującego więc w takiej postaci to samo z siebie działac nie bedzie. brak tez zdjęć tabliczki znamionowej na której byłoby napisane czy to jest sam piec czy piec z pompą obiegową płynu chłodniczego.

Pozdrawiam

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Z innej beczki. Jako laik w montażu webasto mam kilka pytań.
    1. Jaki model wybrac do jtd?
    2. Gdzie podłączyc przewód zasilający w paliwo do pompki pieca?
    3. Jak rozwiązac sterowanie ciepłem w kabienie? Chdzi mi o to iż mam automatyczną dwustrefową klime, a w zimie chciałbym, aby dmuchało na przednią szybe, która z reguły jest najbardziej potrzebna, a zazwyczaj trzebą ją nieżle skrobac.
    4. Co potrzebuje, aby webasto nagrzało mi np. tylko krótki obieg nagrzewnicy, aby po np odpaleniu silnika miec już zapas ciepła na pierwsze odmrożenie szyby?

Jakieś porady co do montażu w 156 1.9jtd 115km? Miejsce na webasto jest

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

majster ja ma założone do takiego samego silnika jak Twój i powiem szczerze że zajęło mi to około dwóch popołudni. a wracając do sedna Twoich pytań:
    1. jakiekolwiek ale sterowane analogowo czyli startuje po zwarciu styku,
    2. przewód paliwowy ja podłączyłem do powrotu z filtra paliwa do zbiornika,
    3. dokładasz przekaźnik który przełącza zasilanie dla klimatronika albo tak jak jest w oryginalnie lub jeśli załączysz webasto to dostaje zasilanie z akumulatora na krótko przez bezpiecznik,
    4. jak podłączysz webasto na przewodach wodnych między silnikiem a nagrzewnicą, na ścianie grodziowej masz taką nawijkę z węży gumowych i tam rozcinasz i już masz wyjście na webasto.
    miejsce masz pod prawą lampą i to jest jedyne miejsce w jtd a w naszych nie ma chłodnicy oleju.
    żebyś miał nawiew tylko na szybę to trzeba pamiętać przy gaszeniu silnika aby ustawić temp na np. 22 stopnie, wentylator na auto i kierunek na szyby.
    jeśli odpalasz auto w tych samych godzinach to wystarczy ci zegar a jeśli w różnych godzinach to polecam załączanie z pilota, jak tak mam u siebie i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Czarek - czy mógłbyś mi przybliżyc koszt założenia owego webasto na twoim przykładzie i jaki model dokładnie wybrałeś?
    Czy jest wyraźna zauważalna różnica w nagrzewaniu się silnika po montażu webasto? Patrzyłes ile takie webasto sobie spala?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

u mnie sytuacja była prosta z decyzją o zamontowaniu bo piecyk WEBASTO DW50 z pompką paliwa miałem za wyjątkową cenę dla mnie do tego dokupiłem pompkę wody za 120 pln i pilota z centralką za 150 pln do tego materiały do montażu kosztowały mnie chyba tylko 100pln bo kupiłem tylko weżę i złączki do instalacji wodnej. Przy temp -10 potrzebuje około 20 minut aby wszystkie szyby były odmrożone i temp wewnątrz około 20 stopni bo na tyle ustawiam, kontrolka świec zapala się na taki sam czas jak latem i silnik ma temp około 50-60 stopni a webasto bierze według katalogu 0,5l na godz przy pełnej mocy a 0,2l przy mniejszej wydajności ale obserwując pracę to tylko przez pierwsze 10 minut pracuje ma maksymalnej wydajności.