AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
A dasz sobie głowę uciąc, że jak kolega nie doczytał o kluczyku to zna też znaczenie kontrolek (szczególnie tych ważnych odpowiedzialnych za bezpieczeństwo na drodze)? Na codzień mam do czynienia z maszynami o wiele bardziej skomplikowanymi niz samochód - przy ich obsłudze i serwisowaniu przeczytanie instrukcji obsługi to podstawa (chociaz mają po kilkaset i więcej stron), bo można sobie albo koledze zrobić krzywdę, o stratach materialnych nie wspominając. Generalnie przeczytanie instrukcji obsługi każdego urządzenia zanim zacznie się z niego korzystać to kwestia kultury technicznej - to żadne osobiste wycieczki ale podstawowe zasady funkcjonowania w świecie techniki.
AR156 1.6TS 2000
To może kolego wstąp do policji i zakładaj fotoradary bo ponoć "one zwiększają bezpieczeństwo na drodze" ...
Zaraz napiszesz, że nie wiem jak odpalać auta i jak się zmienia biegi nie znając mnie kompletnieWidzisz jaki to jest absurd człowieku? Rozumiem z twojej strony to jest prewencja, ale trochę granica Ci się przesunęła. I w tym momencie bardziej chcesz wprowadzić zamieszanie niż pomóc. Nie bądź zaślepiony - patrz co ludzie piszą. Pomocne będzie dla wszystkich użytkowników tego forum jak będziesz dawał pomocne rady a nie trollował.
Odpalać może i umiesz ale założę się, że nie wiesz jak prawidłowo postępować np. podczas poślizgu bocznego, żeby dać szansę zadziałania systemom bezpieczeństwa w które wyposażona jest Julka. Ludzie kupują auta wyposażone w rózne cuda wianki poprawiające bezpieczeństwo jazdy, a nie umieją z nich korzystać, albo robią coś, co wręcz przeszkadza prawidłowemu ich działaniu. Sam przyznałeś że instrukcję potraktowałes tak:
A o rady jakie daję innym użytkownikom nie musisz się martwić, życzę każdemu żeby tylu ludziom pomógł
Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 10-01-2013 o 13:05
AR156 1.6TS 2000
Ja nigdy w życiu nie przeczytałem żadnej instrukcji obsługi samochodu (a kilka ich miałem) i do tej pory nikomu nie wyrządziłem krzywdy ani szkody z tego powoduCzyli w Twoim mniemaniu jestem złym użytkownikiem mojej Belli?
Co do kontrolek..
No bez przesady, ale podstawowe i te najważniejsze kontrolki to młodzież w gimnazjum zna, która miały tylko i wyłącznie styczność z samochodem jadąc chociażby z ojcem czy matką.
Nie chce się kłócić, bo rozumiem o co Ci chodzi, ale to że ktoś nie przeczytał głupiej instrukcji obsługi samochodu, czy działania kluczyka samochodowego, to nie znaczy od razu, że stanowi zagrożenie na drodze.. Po za tym, prawo jazdy jakoś zdał, a żeby zdać jest potrzebna chociaż ta minimalna wiedza na temat obsługi samochodu (mowa o dolewaniu i sprawdzaniu stanu oleju silnikowego, płynu hamulcowego, znajomość tych najważniejszych kontrolek itd.)
Ostatnio edytowane przez Tytanowy ; 10-01-2013 o 13:10
Chyba masz zbyt dużą wiarę w ludzi - szybki przykład z dzisiaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...lka_swiec.html
AR156 1.6TS 2000
Witam mialem podobna sytuacje tylko siadlem na pilocie po czym otworzyly mi sie szyby i dodatkowo nie moglem otworzyc drzwi. Smieszne ale prawdziwe i zalosnea niby czytalem instrukcje...