Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Temat: 1.9 JTD nie pali :(

stelma1000
    Gość

Domyślnie

panowie panowie... macie do czynienia z amatorem, który metodą prób i błędów majsterkuje przy samochodzie. Jeżeli jest tutaj ktoś kto ma chwilę i ochotę, to byłbym wdzięczny gdyby mi przynajmniej w skrócie opisał co i JAK w pierwszej kolejności sprawdzić w aucie. (jak sprawdzić ciśnienie w tej szynie i co to za szyna CR) ...z góry serdecznie dziękuję!!!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    otwock
    Auto
    alfa 147 jtd 2001

Domyślnie

całkiem niedawno miałem ten sam problem co Ty.myślałem że to świece więc wymieniłem na nowe,lecz żadnej poprawy. Później sprawdzenie kilku innych elementów i nic!pomogło czyszczenie regulatora ciśnienia paliwa Czyszczenie regulatora cisnienia paliwa JTD

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

A moja propozycja brzmi sprawdzenie napięcia akumulatora na rozruchu. Zazwyczaj każdy sklep z aku ma taki miernik. A może to być przyczyna takiego zachowania. I daruj narazie resztę bo to w/g mnie powinno to być sprawdzone pierwsze.

- - - Updated - - -

Problem tanich chińskich kabli jest dość dobrze mi znany. I to co uważacie za dobre połączenie jest tak kiepskie że nie jest w stanie przenieść wystarczająco dużo prądu na aku.
    Dla pewności napisz jak kręci na tych kablach bo jeśli normalnie i dalej nie pali być może jest to problem opisany wyżej przez kolegów.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barat
    Mieszka w
    Czerniejewo/Września/Gniezno i czasem Konin
    Auto
    Była [A147 1.9JTD 115KM], jest [E39 530i 231KM]

Domyślnie

JTD na zwykłych kablach nie odpalisz ... dobry kabel, który "ruszy" JTD to z 250zł może kosztować.
    Na kablach którymi bez problemu odpaliłem kilka PB mojego JTD ruszyć się nie dało.
    Dopiero z Assistance przyjechał gość IVECO i swoimi kablami odpalał (miał aku w aucie do tego przystosowany - z wtyczkami) i chwilę musiało pokręcić zanim ruszył
    @ Mój ALF

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał barat Zobacz post
    JTD na zwykłych kablach nie odpalisz ... dobry kabel, który "ruszy" JTD to z 250zł może kosztować.
    Na kablach którymi bez problemu odpaliłem kilka PB mojego JTD ruszyć się nie dało.
    Dopiero z Assistance przyjechał gość IVECO i swoimi kablami odpalał (miał aku w aucie do tego przystosowany - z wtyczkami) i chwilę musiało pokręcić zanim ruszył
    Zdaje mi się, że ma być odpowiedni amperaż kabli.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał zonix1 Zobacz post
    JAK w pierwszej kolejności sprawdzić w aucie. (jak sprawdzić ciśnienie w tej szynie i co to za szyna CR)
    Sprawdź ciśnienie paliwa przy rozruchu, kręć rozrusznikiem i zobacz ile bar Ci wyświetli FES. Jak ciśnienie będzie za niskie, to możesz podejrzewać lejący wtrysk, problem pompą CR, itd. Żeby JTD odpalił z problemami musiałbyś mieć ok.180bar, żeby palił bez problemu min.300bar.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    otwock
    Auto
    alfa 147 jtd 2001

Domyślnie

spróbuj odpalić go na plaka i zaraz zgasić.potem odpal go normalnie jeśli zagada to ja bym zaczoł od tego regulatora.tylko najpierw podładuj akumulator bo pewnie już jest dobrze padnięty

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał barat Zobacz post
    Dobry kabel rzeczywiście kosztuje tyle. Tańsze kable mają za słabe połączenia, zbyt małe przekroje niekiedy 70% przekroju to sama guma. I tak straty na takim badziewnym kablu wynoszą od 50 do 80% w zależności od zaśniedzenia i poluzowania zacisków. Diesla nie odpalisz wtedy bo potrzebuje więcej prądu niż PB.
    Dobrze zrobiony kabel rozruchowy to z żabką która ma zacisk na całym obwodzie bezpośrednio na żyle. I oczywiście żyła o przekroju min 10mm2
    Co do tego IVECo sam prąd rozruchowy aku zrobił swoje.
    Dodam że dobry kabel kosztuje max 150zł. Ale zrobiony samemu.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał zonix1 Zobacz post
    spróbuj odpalić go na plaka i zaraz zgasić.potem odpal go normalnie jeśli zagada to ja bym zaczoł od tego regulatora.tylko najpierw podładuj akumulator bo pewnie już jest dobrze padnięty
    I znowu rady od dupy strony. Skoro najpierw każesz mu podładować aku. To daj mu to zrobić i dopiero oceń co dalej. Te palenie na plaka to woła o pomstę do nieba. Rodem z golfiarzy.
    Ostatnio edytowane przez Avari ; 15-01-2013 o 12:00

stelma1000
    Gość

Domyślnie

słuchajcie!!! wczoraj było -6,5 stopnia, dzisiaj temperatura skoczyła do -3,5 stopnia, pokręciłem chwilę i odpaliłem :/ o co chodzi. bardzo niska temperatura i lipa :/ zdjąłem przewód paliwowy z filtra i podczas włączenia zapłonu normalnie paliwo leci a gdy zatkam to leci z drugiej strony bo napełnia pompę. Paliwo zatem leci. Wtryski nie zewnątrz suchutkie, cały silnik suchutki.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

A może jakieś lipne paliwo przymarzło ... sprawdź jak koledzy wyżej pisali ciśnienia na szynie CR. Daj znać jakie są wartości. Pozdro