popieram tez tak miałem aż kompletnie spadła rura i wcale nie miało mocy i kopcił na czarno jak cholera
popieram tez tak miałem aż kompletnie spadła rura i wcale nie miało mocy i kopcił na czarno jak cholera
mi w pewnym momencie (ale to wczesniej) zaczęła kopcić tak, że prawie nic nie widziałem w tylnym lusterku. Zakleiłem na szybko i czekam teraz na część. Jak dojdzie to będę wymieniał. Dlatego pytałem kolegę czy kopci. Ale dziwne jest też to, że nie zaobserwował spadku mocy, a u mnie troszkę zaczęło mulić.
Witam! mam podobny problem szumi mi przy dodaniu gazu (jak sie turbo załącza), straciła lekko na mocy ale nie kopci, zdiagnozowałem źródło dmuchania ale nie wiem co to może być? Dmucha pod spodem z gumowej rury idącej między chłodnicą a silnikiem w poprzek auta od strony intercoolera. Czy to jest właśnie ta rura intercoolera? czytałem również na forum że ktoś robi te rury z kwasiaka tylko nie wiem kto i po ile. Pozdrawiam!
- - - Updated - - -
Dostałem się pod auto i wiem już, że to wąż od intercoolera do turbo, pytanie tylko jak ściągnąć opaski zaciskowe? nigdy takich nie widziałem i nie wiem jak sie za nie zabrac...;(
opaski po prostu odkręcasz śrubokrętem. Jest na nich miejsce, gdzie kręcisz śrubokretem, a opaska się zaciska lub luzuje. Technika ściągnięcia samego przewodu nawet dla laika zajmie ok 2 minut.
Najpierw oczywiście ściągnij pokrywę silnika- tą dolną
Odkręć obie opaski
Zdejmij stary przewód (u mnie był nadgryziony zębem czasu i był elastyczny przez co zdjęcie go było banalnie proste)
Rada ode mnie- przy zakładaniu nowego węża posmaruj jego końce od wewnątrz (lub miejsca do których go montujesz) czymś tłustym- łatwiej Ci będzie kręcić nim i odpowiednio nałożyć.
Na koniec zakładasz i skręcasz opaski- tylko skręcaj z uczuciem, żeby nie zrobić za dużych wgnieceń w przewodzie, bo słyszałem, że od tego też lubi pękać
powodzenia![]()
mam to samo... narazie prowizorka taśmą zaklejone ale nowa już jest i czeka na wymianę. Niedziela przedemną ;]
Taśma wytrzyma 2 tygodnie, góra miesiącteż to praktykowałem do momentu znalezienia części i dostarczenia do mnie. Najpierw trzyma, później zaczyna pękać i przepuszczać nawet bokiem
ja mam juz nowy waz w domu. Narazie alfa stoi w garazu a ja jestem na wyjezdzie wymienie dopiero w niedziele;d
Ja wymieniłem swój i Alfa, nawet troche mocy nabrałachyba przez to że wąż jest sztywny i sie tak nie rozszerza;d
Raczej przez to, że do turbiny nie jest podawane "oszukiwane" powietrze i, że powietrze, a tym samym ciśnienie nigdzie nie uciekau mnie było to samo