Może problem leży w zbyt dużym oporze alternatora lub któregoś innego "odbiornika mocy"? Pęknięta obudowa alternatora?
Pozdrawiam
Może problem leży w zbyt dużym oporze alternatora lub któregoś innego "odbiornika mocy"? Pęknięta obudowa alternatora?
Pozdrawiam
raczej nie bo ostatnio wymieniałem łożyska w alternatorze i wiem że alternator jest dobry.
Sprawdz gwint w korpusie łapy silnika może jest już słąby i ci się napinacz polużnia i go krzywi jeśli by tak było to można zastosować dłuższą srubę a z drugiej strony podkładka i nakrętka samokontrująca ja miałem taki przypadek zerwał się gwint a w 2,4 jest tam fajne dojście. A na skaczący napinacz też jest sposób sprzęgiełko na alternator i napinacz ani drgnie co przekłada się na jego żywontość.
ok sprawdze tą śrubę chociaż myśle ze jak te drgania nie przestaną to nic z tego nie bedzie.
mam wrazenie ,że tanie i dupiane napinacze zakładasz
tez jest taka możliwośc. Może ktoś mi powie jaki napinacz powinienem kupić żeby był dobry??
Np: Dayco, ina
Problem tkwi w błędnym montażu.
Napinacz (ten ze sprężyną) nie powinien mieć luzu - mówiąc konkretnie - po jego ustawieniu powinien zostać dokręcony aby "nie drgał" (śruba na imbus).
Kolejność czynności przy zmianie mikropaska:
- poluzowanie imbusem napisacza jednocześnie za pomocą klucza '17 maksymalne odciągnięcie rolki napinacza i ponownie zablokowanie jej imbusem aby pozostała w pozycji 'otwartej/luźnej'
- poluzowanie rolki napinającej mimośrodowej
- zdjęcie starego/założenie nowego paska
- naciągnięcie paska za pomocą rolki napinającej mimośrodowej (może być np. za pomocą klucza do szlifierki kątowej) i dokręcenie owej rolki
- poluzowanie napinacza aby sprężyna w nim dodatkowo naciągnęła pasek - w tym momencie pasek jest zasadniczo naciągnięty, jednak sugeruję aby dodatkowo 'dociągnąć' go jeszcze za pomocą śruby na rolce napinacza (klucz '17)
- dokręcenie/zablokowanie napinacza (imbus)
- cieszenie się z naciągniętego i sprawnego paska akcesoriów
PS. osobom uważającym, że w jtd napinacz mikropaska zwany również tłumikiem drgań powinien w trakcie 'pracy' cały czas drgać i terkotać dziękuję za wypowiedzi - 4 lata i 140tys km bezproblemowej jazdy od wymiany paska mi wystarczy.
Pozdrawiam
PS 2. raz na kilka miesięcy należy oczywiście skontrolować stan napięcia paska
PS 3. powyższy opis postępowania na podstawie 2,4 10V
AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
Polcomtex.pl - usługi brukarskie
Ja zrobiłem 40 tys. i napinacz jak się na niego spojrzy od spodu to widać, że drga, przecież to diesel coś musi odbierać drgania, po to jest ten tłumik drgań, oczywiście nie może nic terkotać, napinacza nie wymieniałem i podejrzewam, że dłuższy czas nie był zmieniany.