A on przypadkiem nie zajmuje się też takim rzeczami jak wymiana oleju np w ASB??
Zastanawiam się czy nie odezwac sie do niego.
A on przypadkiem nie zajmuje się też takim rzeczami jak wymiana oleju np w ASB??
Zastanawiam się czy nie odezwac sie do niego.
Ale Rozrabia
156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
Blue cosmo
Napisz do niego. Ale jeżeli chcesz fuszerę i wymienić sam olej to przecież to zrobisz na jakimkolwiek kanale. Po co Ci fachowiec?![]()
Z tym filtrem to się troche mylisz kolego.
Są skrzynie gdzie filtr wymienia się przy każdej zmienia oleju.
Są też skrzynie gdzie budowa filtra zupełnie nie przypomina budową filtra i jest "częścia mechaniczną" skrzyni (metalowy filtr), który w większej części oczyści sie przy spuszczaniu oleju ze skrzyni.
Jeszcze lepiej gdy dokonuje się w skrzyni z takim filtrem wymiany dynamicznej - nowy olej przepłucze wtedy ten metalowy filtr.
Fizycznie nie jest możliwe bez rozebrania skrzyni (czyli jej demontażu) wymienienie tego filtra.
Tak jest m.in. w skrzyni AISIN w Alfie 166 (czy choćby w 156).
Ja bym na Twoim miejscu czesany przede wszystkim szukał warsztatu z urządzeniem do dynamicznej wymiany oleju w skrzyni - wymienisz wtedy cały olej a nie 3-4 litry, które wymieszają się z obecnym szlamem (tak można nazwać olej po 170 000 km jeśli nie był wymieniany wcześniej).
Alfa Romeo 145 Boxer 1.7 16V 129KM 1995r
Alfa Romeo 146 Boxer 1.6 103KM 1996r
Alfa Romeo 147 Progression 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
Alfa Romeo 147 Distinctive 1.9 JTD-M 16V 140KM 2004r
Alfa Romeo 155 Super 2.0 TS 8V 144KM 1993r
Alfa Romeo 155 Super 2.5 V6 12V 165KM 1992r
Alfa Romeo 156 Distinctive 1.9 JTD 8V 115KM 2002r
Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 1998r
Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V 190KM 2000r
Alfa Romeo 159 Q4 2.4 JTD-M 20V 210KM @248KM 2007r
Alfa Romeo 166 Distinctive 2.4 JTD 10V 150KM 2004r
Alfa Romeo 166 Distinctive 2.5 V6 24V 188KM 2003r
Maserati Quattroporte Automatica 4.2 V8 400KM 2008r
Kolego czesany, wymiana oleju w tej skrzyni jest prosta i wystarczy kanał lub podnośnik (wymieniałem w Lanci Thesiss).
Potrzeba ok. 8 - 9 l świerzego oleju.
- podnosimy samochód odkręcamy korek spustowy i wypuszczamy stary olej do pojemnika (by wiedzieć ile zeszło- mnie zeszło ok. 4 l),
- zakręcamy korek spustowy,
- wyjmujemy bagnet pomiaru poziomu (ma blaszkę zapezpieczającą), rurką z lejkiem napełniamy świerzym olejem przez otwór bagnetu w tej samej ilości co spuściliśmy,
- wykonujemy jazdę często zmieniając biegi by wypłukać resztki zanieczyszczeń,
- powtarzamy całą operację napełniania,
- po spuszczeniu wymieniamy na nową uszczelkę metalową korka spustowego (w ASO ok. 4,-zł), uwaga na moment dokręcania korka (15-20 Nm) by nie uszkodzić gwintu,
- na pracującym silniku kontrolujemy poziom oleju w skrzyni (nie może być za wysoki!!) - dlatego lepiej nalać mniej oleju a potem uzupełnić.
Filtr owszem jest ale praktycznie go się nie wymienia.
Zajęło to ok. 2 godz.
Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 22-03-2013 o 07:54
To faktycznie nie wiedziałem że AISIN tak jest z filtrem.
W Twojej ZF też jest tak samo z filtrem - wymiana tylko przy remoncie/naprawie skrzyni![]()
W temacie AISIN tak się nie wgłębiałem ale w ZF`ie wymienia się filtr z olejem. Już w kilku serwisach pytałem. Jak wymieniać olej to z filtrem. Bez wymiany filtra to tylko sztuka dla sztuki.
Rzeczywiście jak jest możliwość to tak się robi, ale w ZF4hp20 żeby dostac się do filtra trzeba wyjąć skrzynię i ją rozpołowić, wtedy jest dostęp.
do ceny filtra dochodzi wtedy robocizna, komplet uszczelek skrzyni, uszczelnienia konwertera i pompy oraz 8 litrów oleju - czyli lekką ręką jakieś 2000zł
EDIT: zdjęcie
Ostatnio edytowane przez kelpin ; 22-03-2013 o 11:07
Marek nie zmianiał filtra ale wie że się zmienia bo tak usłyszał w kilku serwisach.Wymiana filtra i oleju za dwa koła fajowo. Taniej kupić skrzynie na allegro. By Ci Marku zmienili olej a filtra by nawet nie ruszyli bo to oznacza wyjęcie skrzyni a powiedział by że wymienił .Kolego Czesany zrób tak jak pisze Stanlizak,może też tą operację rozłożyć na parę dni ,zalać te 4 litry ,pośmigać ze dwa dni i znowu zrobić to samo.Szkoda płacic za to bóg wie ile,już sam olej nie jest za tani. Szkoda że mieszkasz daleko bo mam na oddanie 2 litry motula ,sam kupiłem za dużo do swojego aisina i teraz stoi na darmo.
Marek... Jeśli chcesz podyskutować o wymianie filtra w AW5550SN to porozmawiamy. Zupełnie nieporównywalny jest filtr oleju silnikowego. Producent przwidział jego systematyczną wymiane. Umieścił w stosownym miejscu, opisał częstotliwość. W skrzyni producent nie tylko nie opisał częstotliwości wymiany ale schował go do środka. Nie wyobrażam sobie wymiany tego fitra np. co 100 kkm. Każde rozebranie skrzyni to szereg różnych zagrożeń, natomiast korek do spuszczania oleju i bagnet do sprawdzania poziomu są dostępne. Jeśli już zmieniac filtr to tylko przy remoncie tej skrzyni. Wymiana oleju moze byc konieczna jeśli stwierdzimy jego ubytek, kiedy będzie miał ciemny kolor lub przepalony zapach. Wtedy zdarza się, że skrzynia wchodzi w tryb pracy awaryjnej " tylko 4". Wtedy wymieniamy - ważne jest nalewanie wyłacznie syntetyku JWS 3309.