Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Jak sprawdzić który wtrysk leje lub czy wogóle któryś leje :P 147 1.9 jtd 16v

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Właśnie, to czysty przypadek. Każda nieszczelność też powoduje powrót przelewem. W przypadku lania będzie zła korekta, a dokładnie ujemna. ECU przytnie czas i nadmiar pójdzie przelewem. Więc tak na prawdę nie wiadomo co było powodem ( nieszczelność czy lanie ). A co będzie jeśli wtrysk będzie miał problemy z wydajnością (np. będzie się przycierał). Nie będzie widać na przelewach. Natomiast będzie widać na korekcie, bo będzie wyraźnie na plus.
    Jak domniemam sam nie wykonywałeś regeneracji i nie wiesz co tak naprawdę zrobiono. Wiadomo jest na 100%, że wymieniono końcówki, bo tak się robi zawsze. Natomiast nie wiesz jakie pozostałe podzespoły wymieniono. Twoje twierdzenie, że ta diagnoza świadczyła o laniu wtrysku jest na "chybił trafił".
    Natomiast korekty powiedzą to w jakim stanie jest nie tylko wtrysk ale i inne podzespoły układu zasilania paliwem, a nawet układ tłok-cylinder-zawory. Tyle tylko, że nie w samochodach ze starszymi układami, gdzie korekty nie są odczytywane. Tam jesteśmy skazani na tą niejednoznaczną metodę.
    Więc metoda przelewowa w nowszych CR jest jak stosowanie w obecnych czasach cepa w młynie

- - - Updated - - -

Panowie... kolega ma EDC16.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WARSZAWA
    Auto
    była 156 2.4 jtd 140km,1,9jtd 115km JEST 147 2006 1,9 JTDm 120 km

Domyślnie

Podepnę się do tematu, Witam mam pytanie dziś robiłem próbę przelewową i jeden wtrysk strasznie leje? Moje pytanie brzmi mam wtrysk z końcówką numeru 068 czy mogę zastąpić innym? AR 156 2,4 JTD 140 KM

Użytkownik Ogier Avatar firstone
    Auto
    Alfa romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Właśnie, to czysty przypadek. Każda nieszczelność też powoduje powrót przelewem. W przypadku lania będzie zła korekta, a dokładnie ujemna. ECU przytnie czas i nadmiar pójdzie przelewem. Więc tak na prawdę nie wiadomo co było powodem ( nieszczelność czy lanie ). A co będzie jeśli wtrysk będzie miał problemy z wydajnością (np. będzie się przycierał). Nie będzie widać na przelewach. Natomiast będzie widać na korekcie, bo będzie wyraźnie na plus.
    Jak domniemam sam nie wykonywałeś regeneracji i nie wiesz co tak naprawdę zrobiono. Wiadomo jest na 100%, że wymieniono końcówki, bo tak się robi zawsze. Natomiast nie wiesz jakie pozostałe podzespoły wymieniono. Twoje twierdzenie, że ta diagnoza świadczyła o laniu wtrysku jest na "chybił trafił".
    Natomiast korekty powiedzą to w jakim stanie jest nie tylko wtrysk ale i inne podzespoły układu zasilania paliwem, a nawet układ tłok-cylinder-zawory. Tyle tylko, że nie w samochodach ze starszymi układami, gdzie korekty nie są odczytywane. Tam jesteśmy skazani na tą niejednoznaczną metodę.
    Więc metoda przelewowa w nowszych CR jest jak stosowanie w obecnych czasach cepa w młynie

- - - Updated - - -

Panowie... kolega ma EDC16.
    Wiesz może jakim programem mogę sprawdzić korekty w cf3 edc15c7 ??
    Z góry Dzięki

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał firstone Zobacz post
    Wiesz może jakim programem mogę sprawdzić korekty w cf3 edc15c7 ??
    Z góry Dzięki
    Wątpię abyś w którymkolwiek EDC15 odczytał korekty. To znaczy myślę o korektach dla poszczególnych wtryskiwaczy.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 22-04-2013 o 12:13
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Podłączę się do tematu i uprzejmie poprosiłbym o odpowiedz czy z korektami jest wszystko OK Wszelkie odbiorniki powyłączane. EDC16 CF3, 16V 140 KM.

1. Silnik nie odpalany przez dwa dni.
    - temp. wody: 48stC
    - wtrysk pierwszy: -0,50
    - wtrysk drugi: 0,03
    - wtrysk trzeci: -0,24
    - wtrysk czwarty: 0,64
    - oczekiwana masa powietrza: 339
    - zmierzona masa powietrza: 475

2. Silnik po trasie ok. 200 km.
    - temp. wody: 89,8 stC
    - wtrysk pierwszy: -0,44
    - wtrysk drugi: 0,20
    - wtrysk trzeci: -0,08
    - wtrysk czwarty: 0,31
    - oczekiwana masa powietrza: 328
    - zmierzona masa powietrza: 440

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

1. Silnik mający 48 C nie nadaje się do analizy korekt.

2. Zakładając, że ten test już robiłeś poprawnie, to lorekty są w normie. A masy powietrza nie. Masz wyłączony/zaślepiony EGR ?

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    1. Silnik mający 48 C nie nadaje się do analizy korekt.

2. Zakładając, że ten test już robiłeś poprawnie, to lorekty są w normie. A masy powietrza nie. Masz wyłączony/zaślepiony EGR ?
    EGR mam zaślepiony blaszką z otworami. Kiedy wyjmowałem EGR popychacz (z elektromagnesu) poruszał się bardzo delikatnie. W te wolne dni miałem rozebrać elektrozawór i sprawdzić czy na milion procent jest OK ale padał deszcz i robota przełożona Nie wiem czy jest on wyrzucony z programu, kupiłem autko i nic w oprogramowaniu nie zmieniałem, wątpie tez by poprzedni właściciel w PL też coś robił (młody chłopak, który tylko pucował auto i lał paliwo).

A ile jeśli możesz powiedzieć ma wynosić zmierzona/oczekiwana masa powietrza na gorącym silniku na biegu jałowym? Jeśli jest zła to co może być przyczyną? Zasyfiały przepływomierz (miał też być wyczyszczony, ale pogoda....., trzeba będzie to pod blokiem to zrobić)? Przyznam, że czasami (ciepły czy zimny) auto ma czkawkę, na sekundę traci moc, jakby coś się przydławiało (i zaczął palić o 1-2 litry więcej na 100, termostat OK, styl jazdy niezmienny, paliwo też w porządku).

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    EGR mam zaślepiony blaszką z otworami. Kiedy wyjmowałem EGR popychacz (z elektromagnesu) poruszał się bardzo delikatnie. W te wolne dni miałem rozebrać elektrozawór i sprawdzić czy na milion procent jest OK ale padał deszcz i robota przełożona Nie wiem czy jest on wyrzucony z programu, kupiłem autko i nic w oprogramowaniu nie zmieniałem, wątpie tez by poprzedni właściciel w PL też coś robił (młody chłopak, który tylko pucował auto i lał paliwo).

A ile jeśli możesz powiedzieć ma wynosić zmierzona/oczekiwana masa powietrza na gorącym silniku na biegu jałowym? Jeśli jest zła to co może być przyczyną? Zasyfiały przepływomierz (miał też być wyczyszczony, ale pogoda....., trzeba będzie to pod blokiem to zrobić)? Przyznam, że czasami (ciepły czy zimny) auto ma czkawkę, na sekundę traci moc, jakby coś się przydławiało (i zaczął palić o 1-2 litry więcej na 100, termostat OK, styl jazdy niezmienny, paliwo też w porządku).
    EGR wygląda na zamknięty. Jesli nie generuje błędu, to pewno jest wycięty w sofcie. Modyfikacje softu możesz sprawdzić w multiecuscan. Jest tam ilośc flashowań ECU.
    Masy powietrza mają być równe na wolnych obrotach. Bez względu na temperature silnika. Jeśli masa z pomiaru jest większa o jakieś 100-150 niż żądana, to często oznacza, że EGR jest zamknięty. Nie mam twojego logu, więc taka diagnozę podałem ci na podstawie jednej wartości jaka ty tutaj zamieściłeś. Licząc, że 338 i 440 to wartości w miarę stałe. Jeśli nie, to znaczy, że jest zasyfiony.
    Ale tu nie jest miejsce na rozmowy o przepływomierzu