Jak kiedyś odpadł mi kawałek lewego nadkola to było widać zbiornik i pompkę więc po odkręceniu koła i nadkola powinieneś mieć dobry dostęp.
Jak kiedyś odpadł mi kawałek lewego nadkola to było widać zbiornik i pompkę więc po odkręceniu koła i nadkola powinieneś mieć dobry dostęp.
Dzięki, to już znalazłem w jakimś wątku.
Tak czy inaczej, czekam aż się płyn skończy/przestanie lecieć.
ja ostatnio zderzak sciągalem i akurat miałem tak że już lecieć nic z sprysków nie chciało a płynu jeszcze troche byłowięc podczas jazdy jak się ten płyn tam giba to jeszcze popsikać się da
i te 6L wlezie
ale jak tak dolewacie koledzy że na postoju już nie leci to 5L z małym haczykiem wejdzie
![]()
6l mi weszło![]()
No a u mnie nie wchodzi i nie wejdzie... Zbiornik jest po prostu mniejszy i nawet na oko nie ma 6 litrów.
Co ciekawe, zbiornik jest oryginalny, ma znaczek alfa-lancia-fiat i ukształtowanie rury wlewowej świadczy, że nie może to być zbiornik z innego auta.
To wycięcie jest chyba celowe i sugeruje przepływ powietrza do wentylacji hamulców. W moim egzemplarzu jednak nie ma wycięć w nadkolach, więc jest to psu na budę... Może ma to sens, gdy są jakieś mocniejsze hamulce? Nadkole jest również oryginalne.
W jednym miejscu wężyk był przyciśnięty i przyciskany regularnie przez pokrywę silnika. I to może być najbardziej prawdopodobny powód kłopotów z prawidłowym ciśnieniem spryskiwacza. Poprawiłem i zobaczymy...
![]()
Ostatnio edytowane przez Pilzner ; 30-07-2013 o 18:41
Mam dokładnie taki sam zbiornik jak kolega Pilzner. Czy można wymienić taki zbiornik na ten "większy" PLUG&PLAY? Nie ukrywam, że irytuje mnie dolewanie spryskiwacza po 3 litry...
Czy to jest zbiornik 6 litrowy?
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-zbi...558687001.html
zapewne większy montowali do aut z xenonami
A czy napewno twoja wersja po VIN ich nie posiadała. Jak dostała dzwon na przód to może taniej poprzednik zamontowal zwykle lampy i zderzak
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON