W AR156 overboost jest na pasie przednim, w 147 niektórzy przykręcają do puszki filtra powietrza
W AR156 overboost jest na pasie przednim, w 147 niektórzy przykręcają do puszki filtra powietrza
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Jak ktoś będzie potrzebował łączniki sylikonowe i obejmy,komplet na jedna rurę to niech pisze,bo mam w domu,nowe z fimc'a i mogę odsprzedać.
Podpowiedzcie mi gdzie kupię rurkę z nierdzewki od IC do dolotu ?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Dzięki !
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Ja overboost przeniosłem na wentylator chłodnicy (chyba tak to się nazywa). Na obudowie tego wentylatora były 2 otwory idealnie pasujące do rozstawu śrub overboost'u (samego zaworu, czyli trzeba go odkręcić od metalowej podstawki, do której jest przykręcony na obudowie filtra powietrza. Miejsca na wentylatorze zaznaczone są na zdjęciach). Zmieniłem przy okazji wężyk zawór-gruszka, bo był za krótki. Resztę zmienię jak będę miał czas (póki co uskuteczniłem lekkie druciarstwo. Wężyki są, także na pewno zmienię!). Same wężyki do podciśnienia kupiłem w sklepie motoryzacyjnym z częściami do TIRów. Ceny jak na allegro, ale sprzedawca zapewniał mnie, że są niby zbrojone i przeżyją samochód. Oby nieJeżdżę już tak od stycznia (ok 10kkm) i wszystko gra. Wcześniej miałem problemy z przeładowaniem. Wystarczyło wyczyścić overboost wg manualu z forum i problem zniknał.
Poniżej foto. Mam nadzieję, że się przyda, bo ciężko jest na forum znaleźć zdjęcie, jak zrobili to inni użytkownicy. Dodam, że wszystko trzyma się idealnie, nie ma mowy o żadnych luzach czy prowizorce
![]()
był jedynym, bo robiłem to w styczniu i było po prostu zimnoReszta, jeśli chodzi o długość, była OK. Podczas przenoszenia zaworu jedynym wężykiem, który ściągnąłem był wężyk zawór-gruszka. Wyjąłem akumulator i odkręciłem jego podstawę. Zrobiło się miejsce. przez które overboost udało się przecisnąć. Co do ściągania wężyków, to był z tym spory problem, żeby ich nie połamać. Rozgrzałem je i wtedy dopiero udało się je zdjąć, obeszło się bez nacinania. Zasilanie odłączasz ściągając drucik, który widać na 2 zdjęciu - rozchyla się go po niewidocznej na zdjęciu stronie.
Na początku lipca zmienię wszystkie wężyki. Nie mam tylko pojęcia jak je zdjąć i włożyć na drugim końcu (to się chyba nazywa pompa vacum) - jest tam mało miejsca.