Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Stabilizaor tylny - koniec żywota ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Obi.Wan
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    AR 156 1.8TS

Domyślnie

jak chcesz mieć bardziej wytrzymałe gumy od tych zamienników i orginałów kup tehttp://allegro.pl/tuleja-guma-stabilizatora-alfa-147-156-poliuretan-i3157072002.html ja mam dadzą ci jeszcze specjalny czerwony smarwymiana gum jest prosta, ja robiłem tak podniosłem tył pościągałem koła i podpórki podłożyłem nie było za bardzo gdzie to pod tylną belkę odkręcasz jeden drążek stabilizatora obojętnie góra czy dół (może być mocno zapieczone) jak nie pójdzie to utnij i wymień w sklepie góra 40zł i też możesz sprawdzić stabilizatory jak da się nimi ruszczać przód tył góra dół a sworzeń jest w miejscu to też masz do wymiany, wracając do gum jak masz już odkręcony stabilizator odkręcasz to ucho gdzie jest guma klucz 13 chyba jak odręcisz ucho i ci się w ręcach ta obudowa nie rozsypie znaczy że jest zanitowana bierzesz wiertarke wiertło np 16 i wiercisz w tych otworach (jak się przyjrzysz to zobaczysz że to są zaklepane nity) wiercisz w jednym i drugim do momentu aż się rozsypie dziry na wylot nie robisz czasem i wyciągasz gume czyścisz smarujesz zakładasz nową przykręcasz i wszystko, drugą strone tak samo, przykręć stabilizator koła i po robiocie 2h to maks

PS w poście majstra nawet widać to zanitowanie w otworach
    Ostatnio edytowane przez Obi.Wan ; 04-05-2013 o 22:16

Użytkownik Romeo Avatar 156X
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.

Domyślnie

ok - damy radę dziękuję wszystkim za pomoc. Wymieniając postaram się zrobić jakieś fotki z których stworzę poradnik dla kolejnych trujących gitarę

pzdr!

Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    AR 156 1.8TS

Domyślnie

do przodu by ktoś mógł zrobić poradnik bo to poziom hardcore jak ktoś nie ma rozwalonych nit, nawet z roznitowaną obudową trzeba się napocić żeby to wymienić

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał 156X Zobacz post
    właśnie miałem pisać że znalazłem fotkę w necie - dokładnie tę samą czyli gumę trzeba naciąć ?
    nie, gumy są nacięte , ale tego nie widać na foto ,

stabilizator przykręcony na 4 śruby klucz 10 mm do aluminiowego wózka z tyłu , łączniki stabilizatora na klucz chyba 15 mm (albo 17 mm) , odkręcasz łączniki przy stabilizatorze tylko , i wyjmujesz stabilizator na warsztat , śrubokrętem rozbijasz blaszki (nie są przyspawane , tylko złączone na wcisk) , wywalasz stare gumy , wycierasz stabilizator , zakładasz gumy i musisz złączyć te blaszki z powrotem - to będzie najgorsza robota , potem pod auto i montaż , tylko z wyczuciem aby nie zerwać gwintu w aluminiowej belce z tyłu !

do tej roboty nawet nie trzeba ściągać kół ,ważne - gwinty od łączników stabilizatora najpierw oczyść szczotką drucianą , a potem odkręcaj , będzie łatwiej
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 04-05-2013 o 22:41
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    AR 156 1.8TS

Domyślnie

z kołami odkręcanie łączników to można sobie ręce powykręcać lepiej te 10minut dołożyć ściągnąć koła i mieć full dostęp, jak będziesz to składał w całość jak ja opisałem albo sedici to pamiętaj aby ustawić ten stabilizator czyli łącznik stabilizatora musi stać równo w pionie żeby nie był z ukosa sam zobaczysz o co chodzi jak będziesz robił.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Obi.Wan Zobacz post
    do przodu by ktoś mógł zrobić poradnik bo to poziom hardcore jak ktoś nie ma rozwalonych nit, nawet z roznitowaną obudową trzeba się napocić żeby to wymienić
    ja to robiłem bez ruszania sanek w mojej i kolegi 156 , na aucie rozbiłem obejmy długim i ostrym śrubokrętem , oprócz obejm , i łączników staba , odkręcałem tylko końcówkę drążka kierowniczego aby nie przeszkadzał , po rozbiciu obejm , najpierw wyciągałem dolną blaszkę , potem gumę i górną blaszkę , montaż w odwrotnej kolejności , przy montażu nowych gum pomogłem sobie tym smarem co gumiarze smarują gumy ,

jest rzeźnia , ale wszyscy pisali i mówili że się nie da bez opuszczania sanek , więc musiałem tak zrobić i co niektórym udowodnić
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    156 jtd - kartofel ;)

Domyślnie

przod tez robilem bez opuszczania sanek ale dodatkowy wycialem troeszke tefo wytlumienia na grodzi silnika aby obejmy dalo sie delikatnie wsunac bez meczenia sie

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    gwinty od łączników stabilizatora najpierw oczyść szczotką drucianą , a potem odkręcaj , będzie łatwiej
    pomyślałem o tym przy ostatniej wymianie i gwinty zabezpieczyłem izolacją termokurczliwą - okaże się czy jest to dobry patent...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8ts 144km

Domyślnie

podłącze się do tematu - w trakcie demontażu stabilizatora urwałem śruby mocujące go w belce, śruby zaczęły się odkręcać bez żadnego oporu po czym po 1 obrocie się urwały. Nie do końca wiem jak sobie z tym poradzić bo to aluminium -rozwiercić i łapać nową śrubą?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rodzyn Zobacz post
    rozwiercić i łapać nową śrubą?
    jeśli nie ma absolutnie jak ich złapać to chyba nie pozostaje nic innego...