Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: ALFA 156 99R 2.0ts ZMIANA KIEROWNICY NA MULITMEDIALNĄ

verticallybra
    Gość

Domyślnie

No to trochę jestem w kropce. Niektórzy piszą,że potrzebna jest taśma inni,że nie :-( Namierzyłem fajną kierownicę i w cenie jest taśma. Wklejam zdjęcie. Pytanie tylko czy w mojej alfie przed liftem wtyczka od strony instalacji w aucie nie będzie inna? I czy jeżeli będzie inna to problemem będzie jej dopasowanie do tej która jest na zdjęciu ? Wiem,że najprościej byłoby ściągnąć kierownicę i zobaczyć jaka wtyczka jest u mnie ,ale nie chce mi się z tym bawić na dwa razy i wolałbym wszystko zakupic od razu. Ewentualnie jak wtyczka jest przydatna to poproszę o jakiś link do niej i można zamykać temat. Sorry,że tak ciągnę ten temat ,ale trochę podzielone są zdania w poszczegónych wątkach poświęconych wymianie kiery.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kiera alfa mulitmedia od tylca.jpg
Wyświetleń:	199
Rozmiar:	38.0 KB
ID:	101300  

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar adio21
    Mieszka w
    Bojanowo
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 110km / 156 SW 2.4 20v by cinsoft

Domyślnie

Cytat Napisał Mumino Zobacz post
    Ja dzisiaj założyłem kierownicę do swojej AR 156 z 99r. od AR 156 po lifcie wnętrza, pasowała bez żadnych problemów i żadnych przeróbek, u mnie tylko poducha nie chce śmigać i klakson - ale to problem kierownicy Selespeed, bo ma trochę inaczej rozmieszczone kable, w zwykłej wersji nie ma problemu z klaksonem. Ogólnie kierownica MUSI być od 156, a nie od 147 czy GT. Jeśli widzisz aukcje typu "kierownica do Alfa romeo 156 , 147 i GT to znaczy że sprzedający nie bardzo ma pojęcie i musisz pisać do niego lub dzwonić z pytaniem od jakiego dokładnie modelu ona jest.
    Zajrzyj tutaj sobie http://forum.alfa156.net/forum/forum...997&PN=0&TPN=1 prosty tutorial jak zrobić upgrade kierownicy bez wiercenia dziur w nowej kierownicy i zbędnego kombinowania.

Mylisz się.. kierownica multimedialna od 156 po FL jest identyczna jak w 147 chodzi mi o tą ze srebrnymi wstawkami i z częściowo pikowaną skórą..
    Jestem tego pewien bo zmieniłem u siebie do 156 z anglika 147

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał adio21 Zobacz post
    Mylisz się.. kierownica multimedialna od 156 po FL jest identyczna jak w 147
    A jak wyglądał w niej wieloklin? - miał jednolite nacięcia?

Mieszka w
    Bojanowo
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    A jak wyglądał w niej wieloklin? - miał jednolite nacięcia?
    Tak, wieloklin jak i srednica sa identyczne, nawet polozenie do starej przypadlo tak samo. Bo po co my mieli zmieniac i produkowac cos innego

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Średnica jest taka sama, tyle że w 147 są trzy elementy dzięki którym na wieloklin 156 nie wchodzi.

verticallybra
    Gość

Domyślnie

A jak wygląda sytuacja z dopasowaniem kostki od zwijaka do kostki instalacyjnej od strony auta? Wygląda na to,że ten zwijak,którego fotkę wkleiłem jest z innymi wtyczkami. Zmienialiście te wtyczki czy udało wam się znaleść pasujący zwijak ? Zwijaki w wersji poliftowej były różne czy jeden typ ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar daniel375
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    156 2.4 140KM NERO FUOCO

Domyślnie

Cytat Napisał verticallybra Zobacz post
    A jak wygląda sytuacja z dopasowaniem kostki od zwijaka do kostki instalacyjnej od strony auta? Wygląda na to,że ten zwijak,którego fotkę wkleiłem jest z innymi wtyczkami. Zmienialiście te wtyczki czy udało wam się znaleść pasujący zwijak ? Zwijaki w wersji poliftowej były różne czy jeden typ ?
    musisz mieć kostke z instalacji do nowego zwijaka bo stara jest inna i nie pasuje.

zobacz tu od postu nr. 96 krok po kroku + foty

kireownica ze 147 pasuje jak natniesz w wieloklinie 3 rowki pilniczkiem banalnie proste to jest aluminium.
    sam tak zrobiłem.
    zabieg banalnie prosty tylko do radia jak nie orginalne to musisz mieć sterownik np http://allegro.pl/sterowanie-radia-z...320559969.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał adio21 Zobacz post
    Mylisz się.. kierownica multimedialna od 156 po FL jest identyczna jak w 147 chodzi mi o tą ze srebrnymi wstawkami i z częściowo pikowaną skórą..
    Jestem tego pewien bo zmieniłem u siebie do 156 z anglika 147
    Nie... to Ty kolego się bardzo mylisz nie wiem z jakiego anglika 147 wkładałeś kierownicę do 156 ale chyba ją młotkiem wbijałeś jak nie wierzysz w różnice pomiędzy kierownicą od 156 i od 147 to zapraszam zajrzyj tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/147/...kcyjna-16.html są tam foty wieloklinów z obu modeli i widać różnice w nich

Jeśli chodzi o taśmę i zależy Ci na sterowaniu radiem z kierownicy to nowa taśma będzie niezbędna, jeżeli jednak nie, to stara wystarczy. Chociaż, gdy przekręcimy zwijak z kablami do górnej pozycji aby ów kable nam wlazły do otworu od nowej kierownicy po FL to trochę inaczej układają się łopatki wybijające gałkę kierunkowskazu i mnie osobiście trochę to irytowało. Jeżeli chodzi o nową taśmę to gniazdo w niej jest inne niż w starej taśmie, polecam Ci kontakt ze sprzedającym aby od razu dodał do całości także wtyczkę do gniazda od nowej taśmy, bo nie znajdziesz takiej wtyczki nigdzie (objeździłem całe miasto i nic.. dopiero osoba od której kupiłem kierownicę wysłała mi wtyczkę). Nie wiem jak to jest w innych wersjach AR 156 sprzed liftu ale u mnie ze selespeed po kilku dniach walk dopiero dzisiaj udało mi się uruchomić wszystko na nowej taśmie, airbag, klakson i łopatki... ale trzeba kombinować nieźle i bawić się w elektronika

daniel375 czy to sterowanie radiem działa z każdym radiem czy tylko z Pioneerem (nazwa może być myląca)? bo posiadam Sony CDX-GT434U i z tyłu ma takie gniazdo mini-jack do którego można wpiąć joystick sterujący od sony i przykleić joystick koło kierownicy a to sterowanie ma jakby takiego mini-jacka , orientujesz się ?

Mieszka w
    Bojanowo
    Auto

Domyślnie

Widzę teraz różnice.. Mi weszła bez problemów i tych wypustów nie było.. To może gościu który mi ją sprzedawał się pomylił..
    Zwracam honor

Użytkownik Rowerzysta Avatar daniel375
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    156 2.4 140KM NERO FUOCO

Domyślnie

do sony tez jest i wpinasz z tyłu w miejsce joysticka sterującego. http://allegro.pl/sterowanie-radia-z...395702347.html