Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: przygotowania do wyjazdu w dłuższą trasę..na co zwrócić szczególną uwagę ?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

francja , włochy , 2x cro bez żadnych assistance robie i już
    w tym roku czarnogóra i też nic nie wykupuje
    na żywioł

jak ktoś leci 9.08 po południu to można się połączyć bo my lecimy do MN przez CRO właśnie :-)

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Ja też w piątek jadę do Chorwacji, zresztą drugi raz i powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie wyjazdu bez dodatkowego ubezpieczenia dla siebie i rodziny (koszty leczenia, wizyty u lekarza, których nie obejmuje karta EKUZ) jak i dodatkowego assistance z holowaniem, pojazdem zastępczym i naprawą na miejscu.

Kolega miał kiedyś awarię za granicą i za samo holowanie zapłacił ponad 2tyś zł. Ja za 200zł mam spokój.
    Ostatnio edytowane przez kriswin ; 01-07-2013 o 12:30
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał kriswin Zobacz post
    nie wyobrażam sobie wyjazdu bez dodatkowego ubezpieczenia dla siebie i rodziny (koszty leczenia, wizyty u lekarza, których nie obejmuje karta EKUZ)
    Jasne. Wyjazd bez tego to głupota. Owszem, można mieć fuksa, ale lepiej dmuchać na zimne. Takie ubezpieczenie to nie majątek.

Str. 227 instrukcji, poradnik eksploatacyjny przed podróżą
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

Dzięki wszystkim za wypowiedzi - a co do tej pompy wspomagania co uważacie ?
    pozdro

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

zdrowotne owszem ale ja pisałem o takich dla autka - ja tam nie wykupuję nic , jakoś jestem przekonany co do stanu autka :-)
    no i dodatkowo nigdy nie jadę sam :-) ( no raz tylko 156 TS do CRO poleciałem sam ale dała radę :-) )
    od tamtej pory zawsze lecimy w kilka AR i jakoś dajemy rade bez przygód a jak już nam się jedna trafiła we Francji to opanowaliśmy we dwójkę na poboczu :-)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne to w NFZ dają za darmo na prawie całą Europę.

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

karta EKUZ jest na kraje unii i też nie gwarantuje wszystkiego ( no ale zawsze biorę )

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

Kilka rad dla jadących do CRO:

- kupcie zapasowe żarówki, upierdliwa policja w Czechach i w Austrii potrafi się przyczepić, że nie ma zapasu!
    - kiedyś ktoś mi mówił, że jadąc przez Słowenię trzeba mieć kamizelkę odblaskową dla każdego pasażera - warto to zweryfikować.
    - obowiązkowa apteczka w niektórych krajach przez które się jedzie (na pewno w Austrii)
    - kupcie UBEZPIECZENIE zarówno dla auta jak i dla podróżnych. Polecam wykupić w Niemczech ADAC - najlepszy asistance na rynku i to w dobrej cenie - na cały rok. Co ciekawe asistance ADAC nie jest przypisany do samochodu, a do kierowcy więc jadąc na dwa auta wystarczy, że kupisz jedno asistance na jednego z kierowców (ale później trzeba się przesiąść w razie awarii). Przezorny zawsze ubezpieczony, w tamtym roku jechaliśmy właśnie na dwa auta, niby sprawne, a przez nieuwagę znajomy zatankował benzynę do TDi ADAC przyjechało po 15 minutach. Wystawili dla ADAC rachunek na prawie 1000 eurusków. Możecie poczytać o ADAC na przykład tutaj: http://unfallwagen.net/porady/import_z_niemiec/4/ - trochę stara strona, ale informacje w większości aktualne.
    - nie zapomnijcie o winietach
    - jak ktoś chce jechać do Dubrownika przez Bośnię i Hercegowinę to powinien posiadać zieloną kartę - zazwyczaj wydawana za darmo u ubezpieczyciela, ale trzeba się o nią upomnieć przynajmniej tydzień przed wyjazdem.

Co do auta - ludzie jeździli parę lat temu Matizem do CRO i dojeżdżali bez problemu więc 159 połknie tą trasę bez zająknięcia. Nie ma się co przejmować na zapas, trzeba sprawdzić wszystkie płyny eksploatacyjne, opony, ewentualnie pasek od klimy i samą klimę bo się przyda w tych upałach. Warto też zwrócić uwagę na łożyska, bo przy sporym obciążeniu na tak długiej trasie może być problem jeśli łożysko już dawało jakieś odgłosy wcześniej - ja miałem taki przypadek i wracałem trochę w strachu. Poza tym jak masz dobre ubezpieczenie to nie ma się co przejmować.

Pozdrawiam i życzę szerokości Ja w tym roku niestety do CRO nie zawitam, ale za rok się wybieram.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Ja za uabezpieczeniem tez się rozejerze pytałem u siebie w AXA,ale maja tylka na UK i Szkocje więc trzeba będzie poszukać czegoś na EU
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Romeo Avatar Arthrm
    Mieszka w
    Dublin, Ireland, Ireland/Kraków, Bochnia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo,

Domyślnie

w zeszlym roku lacznie zrobilem 7 tys km jadac do i z Polski. Zawsze mam w bagazniku plyn do chlodnicy i olej z takich rzeczy to wiadomo apteczka ( wazne zeby miala atest UE), kamizelki i gasnice
    do tego mala lodowka z redbulami
    Jony w IE wiem ze doplacasz pare groszy za ubezpieczenie obejmujace UE.
    Polecam tez poduszke na kark i jakis kocyk jezeli chcesz sie kimnac gdzies na trasie w aucie ja np musialem czekac troche na promy jak nadgonilem na trasie
    cos do mycia rak tez sie przydaje mialem takie specjalne cus z nivea do tego okulary do jazdy nocnej pomagaja ( zolty kolor) - jezeli przez wiekszosc trasy bedziesz jechal noca. Fajna sprawa to tez rekawiczki bo przy wysokich temp lapy potrafia sie odparzyc od kierownicy ( ja jechalem 32 h - promy bez spania).
    Kable rozruchowe rowniez obowiazkowo zestaw do szybkiego naprawiania opony.... co jeszcze....krople do oczu....przy klimie oczy potrafia dac w kosc po dluzszej jezdzie....
    Jony a dla Ciebie na wszelki wypadek naklejki na reflektory....nei wiem jak je umiescic w 159 ale jakby policja Cie zlapala to pokazesz ze masz.....
    IRLANDIA

____________Jest:_______________________Były:____ _______________________________

______Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo______ Alfa Romeo 156 1.6 Lusso________Alfa Romeo 147 1.6 Lusso
    __________________ _____