No ja mam do wymiany dolny, zamowilem TRW, na 14:00 jestem ugadany
Send by Tapatalk GaVu
No ja mam do wymiany dolny, zamowilem TRW, na 14:00 jestem ugadany
Send by Tapatalk GaVu
A ja miałem podobno górne wymieniane przez poprzedniego właściciela, dolne jeszcze nie były ruszane...pozostaje jeszcze sworzeń wahacza ewentualnie albo gumowe tuleje wahacza dolnego
No ja juz pare godzin po wymianie i po ponad 50km trasie sprawdzajacej czy juz wszystko ok. Wszystko juz ok, zero jakiegokolwiek odglosu tapczaniska... Wreszcie spokojnie mozna jechac nie patrzac na tych wszystkich ludzi co sie ogladaja za Tobasprawdz sworzen jezeli masz podobne objawy...
Send by Tapatalk GaVu
Koledzy, moja Bella z początkiem zimy również zaczęła skrzypieć jak stary tapczan... Oglądali auto w jednym serwisie - luzów nie stwierdzili. Ale guma trzeszczy
Macie jakieś pewne źródło dolnych wahaczy? Bo rozważam jeszcze regenerację, nie wiem czy się opłaci. Lewy sworzeń nie jest jeszcze bardzo luźny, ale też nie skrzypi. Za to z prawej strony zero luzu, za to jest bardzo głośno. Aż wstyd jechać przez osiedleSilikon nie pomaga na długo.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja regenerowałem ponieważ koszty regeneracji sworznia na wahaczu dolnym plus wymiana wszystkich tulei na nowe i tak była niższa niż koszt zakupu i wymiany kompletnego nowego wahacza dolnego. Faktycznie silikon nie pomaga na długo, ważne jest też to czy wymiana dokonywana jest na samochodzie poniesionym do góry czy na stojącym na ziemi. Ja mam u siebie nowe wahacze górne (lewy i prawy) i kompletnie zregenerowane (sworznie i tuleje) wahacze dolne (lewy i prawy), a i tak czasami coś słuchać jak jest sucho z lewej strony - prawdopodobnie popełniono wyżej opisany przeze mnie błąd przy montażu. Co nie zmienia faktu, że przy demontażu wahacza dolnego mechanik mechanicznie uszkodził mi łożysko i piastę koła - dodatkowy koszt dla mnie 600 zł za materiał i ok. 200 zł za robociznę - tak naprawiają w "Twój serwis" w Bytomiu Szombierkach!!! Przy okazji STANOWCZO ODRADZAM jakiekolwiek naprawy u tych panów!!!
Trzeszcza też drążki i końcówki ,a na zawieszeniu nie musi być luzu i będzie trzeszczec,u mnie po zainwestowaniu 3 tys zrobiło się cicho;/
Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS
Kamal to "Twój serwis" w Bytomiu Szombierkach - ale stanowczo ich odradzam!
Na Szombierkach w Bytomiu jest jeszcze jeden warsztat regenerujący części, tylko nie wiem czy tam też zajmują się demontażem, regeneracją i montażem czy tylko samą regeneracją: http://www.zumi.pl/107140,Mechanika_...a.html#mapPage . Nie wygląda powalająco, ale mają mnóstwo klientów i pracy, ogólnie zasady mają takie, że rano w sobote trzeba się u niej pokazać, żeby ustalić co i jak jest do roboty - najlepiej zadzwonić. Gdyby okazało się, że zajmują się tylko regeneracją to mogę Ci polecić moich dwóch mechaników: jednego z Rudy Śląskiej, a drugiego z Chorzowa więc na Szombierki niedaleko, a oni w ramach wykonywanych prac zawożą części do regeneracji przeważnie do firmy podanej w linku powyżej