na piątek jestem umówiony na sprawdzenie, zobaczymy co się okaże...
na piątek jestem umówiony na sprawdzenie, zobaczymy co się okaże...
Tydzień temu w mojej Belli był uzupełniony czynnik bo klima w ogóle nie chłodziła. Wszystko ładnie, pięknie, pochodziła 3 dni i znów upały w aucie. Przy okazji coś "charczało" na podszybiu. Dziś znów zawiozłem auto do kolesia od klimy żeby "pozobaczał" co tam się z nią dzieje. Okazało się, że wentylator nie działa :/ Ponoć na postoju, gdy wiatrak nie działa a klima chodzi, to robi się jakieś ciśnienie i wywala czynnik. Niby takie zabezpieczenie. No coś w tym jest. I teraz moje pytanie, czy są różne wentylatory do klimy do 159 w zależności od wersji silnikowej czy roku produkcji czy do każdej wersji jest taki sam?
Byłem na diagnostyce klimy: całkowicie zgnity skraplacz (w aucie 2009...) i pęknięty przewód gumowy
Szukam zamienników, bo sam skraplacz w ASO po rabacie 1600zł, a na allegro jakieś no name za 300zł...
Przewód będzie chyba sztukowany, bo nowy tylko w ASO 568zł
Ja kupiłem parę tygodni skraplacz Nissen 94871 za 630 zł i pasuje.
Skraplacze mają wytrzymałość 6 lat. W citroenie też wymieniałem, w innych samochodach moi znajomi też wymieniali. Takie głupie oszczędności robią teraz producenci części.
Ja u siebie wymieniałem niedawno skraplacz (chłodnicę) razem z przewodami ciśnieniowymi - koszt 1350zł z nabiciem, ale po znajomości.. Sama chłodnica ok 700zł, gdzie jest już z nowym osuszaczem. Osuszacz jest to część normalnie pracująca i jego żywotność to ok 50 tysięcy przebiegu. Sama chłodnica może żyć dłużej![]()
Ostatnio edytowane przez burza_wroc ; 16-05-2014 o 13:29 Powód: Dodano
Skraplacz to popularnie mówiąc chłodnica. Skraplacz w 159 jest sprzedawany razem z osuszaczem – jest zintegrowany (osuszacz to jest taka podłużna tuba z jednej strony chłodnicy/skraplacza). Osuszacz wcale nie ma żywotności 50 kkm. To bajki. W szczelnym układzie osuszacz wytrzyma 100 czy 200 kkm. A widziałem kiedyś kilkunastoletnie auto, które od nowości nie miało go wymienionego i klimatyzacja działała. U mnie w drugim aucie wymieniłem skraplacz z osuszaczem przy przebiegu 100 kkm, dziś auto ma 280 kkm i klimatyzacja działa prawidłowo. Faktem jest, że zużycie osuszacza znacznie obniża sprawność klimy. On się zużywa gdy wilgoć jest wciągnięta do układu (czyli np. przy rozszczelnieniu układu).
Ostatnio edytowane przez jahu ; 16-05-2014 o 13:36
W poniedziałek odstawiam auto, we wtorek idzie na warsztat na wymianę zaworu rozprezenego, po wszystkim zdam relacje![]()
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Przypominam problem, brzeczenie klimatyzacji narastające z obrotami silnika, ale tak jakby z opóźnieniem, określane jako szlifierka, niezależne czy klima nabita 550 czy 460g.
Problem udało się rozwiązać. Kupiłem zawór rozprężny o tutaj:
http://sklep.pol-car.pl/zawor-rozpre...er-p-1718.html
Gdy kupywalen go ponad miesiąc temu kosztował 250zl! Z dokładnie tej strony. W serwisie wymieniono mi ten zawór, cały układ przeplukano i wlano nowy olej, wszystko od początku. Efekt - klima śmiga jak trzeba. Zapłaciłem za usługę 250zl ale wymieniałem tez wahacz, także sam serwis klimy pewnie 150-200zl.
Pozdrawiam serwis Rybki w Żorach![]()
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Jako że przyszedł u mnie czas na wymianę skraplacza to chciałbym zapytać czy ktoś mógłby się podzielić opinią na temat skraplaczy wystawionych na aukcjach w cenie ok 300-400 PLN? Cena kusi ale trochę się boję o jakość tych produktów, a dodatkowo wymiary podawane na obrazkach dołączonych do aukcji nie do końca odpowiadają temu co można znaleźć w katalogach np. valeo czy 4seasons.