Strona 20 z 34 PierwszyPierwszy ... 101112131415161718192021222324252627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 339

Temat: Felerny model 156 , czy one tak już mają wszystkie ??? AWARYJNOŚĆ !

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Dobrze Ci wszyscy radzą. Tak naprawdę raczej nikt nie da Ci tyle ile za nią wołasz.. Bo rynek zbytu aut używanych rządzi się takimi a nie innymi prawami i nikt nie będzie się rozczulał ile do niej dołożyłeś - wręcz przeciwnie - każdy wytknie Ci te kosmetyczne poprawki i będzie zbijał cenę. Więc tylko ładnie wtopisz. Nawet jak byś dostał za nią powiedzmy 7 tys. zł to za te pieniądze nie kupisz nic sprawnego mechanicznie... Więc dołożysz kolejne 3 tys. do kolejnego auta, choćby nie wiem jakie to było. A pieniądze pójdą znowu w błoto. Więc olej te kwestie kosmetyczne póki co i patrz na te auto jak na środek transportu, a na kosmetykę przyjdzie jeszcze czas i pieniądze.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Ja na 156 narzekać nie mogę.
    Zakupiłem 156 2002 1.8 T.S. z przebiegiem około 70.000km.
    Przez 4 lata użytkowania zrobiłem nią 100.000km, z czego zdecydowana większość na LPG.
    Nie było z autem żadnych problemów, wszystko zawsze było na tip-top, co może potwierdzić obecny właściciel.
    Poniżej kilka awarii, które przeszedłem:
    - termostat,
    - synchronizator III biegu.
    - rozrusznik (padł bendix).
    To tyle, reszta to czysta eksploatacja i "moje widzi mi się".
    Zawieszenie robiłem w niej dwa razy, ale opona 205/45/17 i niskie zawieszenie + polskie dziury robią swoje.
    Alfę sprzedałem w idealnym niemal stanie i z wielkim bólem serca, bo włożyłem w nią wiele serca by prezentowała się tak jak w dniu sprzedaży.
    Teraz mam wypasioną 159 JTDm, niby o klasę, albo i dwie wyżej, ale wciąż z sentymentem wspominam 4 lata użytkowania 156.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Cytat Napisał Tiestosclublife Zobacz post
    Wiem , że być może robię to wszystko pod wpływem chwili , taki już jestem.....

Włożyłem w auto około 3700pln bez robocizny , która wyniosła mnie około 600-700pln , nie doliczając dopłat za oc oraz rejestrację auta na mnie.

Mam jednak naprawdę dość płaczu ( dosłownie ) mojej żony , która co dzień wypomina mi jaki to interes "życia" zrobiłem zamieniając dopieszczoną Mazdę na chylącą się ku upadkowi Alfę w której do zrobienia było wszystko prócz dwumasu i turbiny ( pewnie siądzie lada moment biorąc pod uwagę stan reszty elementów samochodu , pewnie też nie było nic tam robione i wymieniane....).

Nie chcę już patrzeć na łzy mojej żony i złowrogie spojrzenia mojej córki .....

Prócz tego co wymieniłem do zrobienia pozostała jeszcze przednia szyba w której przecieka uszczelka i robią się plamy na podsufitce.......- najnormalniej w świecie nie stać mnie na to by dalej inwestować ....

Byłem idiotą i pewnie za takowego będę uchodził sprzedając teraz te auto , pożarło nasze wszystkie wspólne pieniądze ,dzięki mojej głupocie teraz zastanawiam się jak żyć......patrząc nadal na "kupę czarnego złomu" ,która okazała się skarbonką.

Nigdy nie doprowadzę tego samochodu do perfekcji ( a takie miałem zamierzenie ).....

Wybaczcie mi Koledzy , ale cierpliwości i wytrwałości mi już zabrakło....
    No to niezły kolo jesteś - weź się chłopie ogarnij.... A jak 3700 to dla Ciebie dużo kasy, to kup sobie cos w rodzaju Passata B3, gdzie części są po kilkadziesiąt złotych. Golf 3 może być też. No i jak nie umiesz aut kupować, to sie nie bierz za to i poszukaj auta wśrod znajomych. Poważnie mówie, a nie żeby Ci przykrosć sprawić. Wiem jak to jest jak kasy brak, a żyć trzeba. Wtedy liczy się auta tanie i twarde, a nie luksusy typu zajechane, ale na bajerze.
    Kasa jeszcze się pojawi w życiu, a póki co trzeba meską decyzję podjąć.

black1233
    Gość

Domyślnie

witam, odnośnie też awaryjności i tego zerwanego paska o którym pisałem kilka stron wcześniej to wygląda tak że wina mechanika bo wymienił głąb wszystko tylko wkręcił starą śrubę na rolke prowadzącą (gładką) może już była wypracowana i po prostu poszły obroty i sie zerwało.

teraz odnośnie kosztów to dzwonił mechanik i remont starej głowicy , robienie prowadnic zaworów i nowe zawory 1100 zł bo niestety mimo że stało sie to na wolnych obrotach to wszystkie 16 do wywalenia, więc 1100 zł za głowice + 450 zł za robociznę + uszczelki głowicy i plamowanie , pokrywy zaworów , dolotu nowa rolka i pasek bo cała reszta jest ok czyli pompa wody i napinacz. łącznie wychodzi 2 000 zł , ale kwestię rozwiązuje mi zakup drugiej głowicy z zworami i przede wszystkim pisemna gwarancja na nią że zawory są ok i że jest bez pęknięć ( chociaż to zawsze ryzyko przy takim kupnie) , koszt takiej głowicy to 500 zł.
    Poza tym wszystko prawie w tym aucie jest nowe łącznie z zawieszeniem i teraz jak zrobie silnik to troche szkoda sie go wyzbywać bez pojeżdzenia.

A sprawa z tą urwaną rolką i tym mechanikiem skończy się w sądzie, przejadę mu sie troche po garbie. poza tym odradzam go zdecydowanie, gość jest z piaseczna pod wawą . ul. geodetów zaraz przy zjeździe z puławskiej , na przeciwko Auchan mają warsztat

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

No byłem przekonany że to jego wina nie ma możliwości aby nowy rozrząd mógł sam z siebie puścić, w naszych Alfach wymienia się co 60kkm rozrząd, a w instrukcji jest zalecane 120kkm, także jeżeli ktoś co 60 wymienia, nie ma co się bać o rozrząd. W przypadku takim jak Twój ewidentne było iż mechanik założył jakąś starą część, (albo ew. źle spasował elementy) to tak jakby stary pasek założył, nie ma w ogóle sensu zakładać innych nowych rzeczy jeśli wkłada jedną starą bo prędzej czy później taka konstrukcja nie wytrzyma.
    Swoją drogą skoro gość takie coś odwalił, pewnie składał ten rozrząd z oznaczeniami markera... porażka.

black1233
    Gość

Domyślnie

na tym rozrządzie to ja przejechałem 3 tys. km a rozwalił sie dlatego że baran dał starą śrube do nowej roli

- - - Updated - - -

rozrząd jako sam razrząd to był dobrze ustawiony bo nie miałem zastrzeżeń , tylko ta nieszczęsna śruba

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dobczyce
    Auto
    AR 156 2.0TS LPG

Domyślnie

Szkoda kolego że się poddajesz , ja w swoją w ciągu pół roku wpakowałem 5k jak nie więcej trochę planowanych i trochę nadplanowych rzeczy i wcale się nie zniechęcam, już jestem na finiszu dopieszczania . W poprzednie autko też wpakowałem w pół roku prawie trzy koła i się cieszyłem bez awaryjną jazdą przez przeszło pięć lat a teraz kumpel sobie nią pomyka i chwali .

Użytkownik Rowerzysta Avatar dropas
    Mieszka w
    Koszalin - Alesund NO
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS 97r Toyota Avensis Facelift T27 2013

Domyślnie

Tak sobie czytam i czytam i widze ze kolega Tiestosclublife niezle sie wpakowal no ale coz zyc trzeba dalej ja rowniez nie raz mialem przeboje jesli chodzi o auto szczegolnie jesli chodzi o ceny czesci nigdy nienarzekalem na silnik ale nie raz wlosy z glowy sie rwalo jak przyszlo cos wymienic ale po przejechaniu 50 tys km nadal ma sie ochote jezdzic wchodzic w luki nie zdejmujac nogi z gazu slyszec piekny dzwiek silnika powyzej 5 tys obrotow i mimo ze w auto przez ponad 3 lata uzytkowania wpakowalem hmm... cos ok 12 tys zl i teraz znowu przyjdzie mi wymienic kompletny rozrzad i wszystkie tarcze z klockami bede jezdzil do upartego nawet moja dziewczyna powiedziala ze jak alfa skonczy swoj zywot zrobimy z niej piekny kwietnik bo nie oplaca sie jej sprzedac dlatego zycze koledze powodzenia i oby nastepne bylo bardziej trafione pozdro dla wszystkich alfomaniakow :-D

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lcaise
    Mieszka w
    Poznań / Berlin
    Auto
    156FL SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Tiestoclublife przelicz sobie - dostaniesz za nią ktoś pisał 7 tyś pln, kupisz za to starego ulepa w którego wsadzisz kolejne 3 tysiace pln. Dolicz do tego czas potrzebny na sprzedaż, kupno, rejestracje, urzędy itd itp.

Czy nie lepiej wsadzić te 3 tyś w 156 i kurva wiesz już co masz ?? Kupisz Golfa4 za 7 koła i też kij wie co z nim nie tak...

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

jakie 3 tyś ? dla mnie to już max 1-1.5 tys żeby był bdb stan , z mechaniki jak mówi kolega 4+ jest , wystarczy zrobić dach koszt z wyjęciem szyby i włożeniem max 700zł. Czujnik ABS czy co tam bo już zapomniałem i to bd chyba na tyle