Tak. Powinieneś założyć pełną zaślepkę.
Tak. Powinieneś założyć pełną zaślepkę.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Panowie, myślę temat szarpania nie jest wart dalszych dyskusji. Zaślepka + usunięcie programowe załatwia sprawę w 99,9% nawet u moim aucie. Zaślepka 10-20zł usunięcie 200zł. Inny samochód. czas operacyjny do 2h.
U mnie też ostatnio pojawił się problem szarpania. Najczęściej daje się to zauważyć na 2 biegu, w okolicy 2,5tyś obrotów. Mam wrażenie, że wtedy słychać pod maską dziwny dźwięk, który trudno opisać, coś jak gdyby ulatniało się powietrze z jakiegoś zaworu (?). Następują wtedy 2 - 3 szarpnięcia, skoki mocy. Powyżej tego zakresu obrotów auto przyspiesza już normalnie.
Szarpanie pojawiło się od momentu gdy zatankowałem na stacji auchan (kilka razy wcześniej tam tankowałem i nie było problemu). Wtedy występowało na 2, 3 i 4 biegu bardzo często. Potem gdy dolałem Vervy i ON na BP zostało już tylko głównie na 2, ale tu z kolei występuje niemal regularnie.
Doradźcie co może być przyczyną? Czy to EGR, czy może jednak coś innego?
PS. Problem kolektora ssącego mnie nie dotyczy bo klapy mam usunięte.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
U mnie dokladnie 2 tyg z tym walcza ale w 2.4 jtdm 200hp. Lecz problem wystepuje po calkowitym rozgrzaniu silnika i nierowna praca jest jest na najnizszych obrotach. Od 1800 w gore nie zauwazam zadnego szarpania. Uwazasz rowniez ze egr out i bedzie ok?
Tomek rozumiem,że do zaślepienia EGR wystarczy jedna podkładka bez dziurek? Zakupiłem taką ale w komplecie były dwie i pojęcia nie mam gdzie włożyć drugą...
"Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4
jedna zaślepisz i wystarczy
Mam wyłączony i zaślepiony EGR, a mimo to czasem czuję podczas dynamicznego przyspieszania pojedyncze szarpnięcie przy ok. 2500 obr/min na 2. i 3. biegu. Może to być overboost? Albo zawór-regulator ciśnienia paliwa?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jesli szarpie przy rownomiernym przyspieszaniu w okolicy 2000 obr/min to wtedy stawiam na zawor ''overboost''. U mnie tak bylo. Wystarczy go potraktowac jakims smarem silikonowym w sprayu, po przesmarowujac przedmuchac wszystkimi otworami i po problemie, wcale nie trzeba go rozbierac. Jesli szarpie przy wyzszych obrotach to Tomek KRK chyba trafnie wskazuje na EGR