Jak patrze na Twoje wykresy, to wszystkie wtryski masz w normie (-1:1). Ja bym zajal sie innymi rzeczami jak wspomniana przepustnica etc.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Przecież wtryski ma wzorowe. To wy nie widzieliście prawdziwych korekt (naprawdę wyeksploatowanych wtryskiwaczy). W Twoim silniku masz pompę wysokiego ciśnienia bosch CP1 a ona z pewnością sobie poradzi (przy twojej pojemności silnika) nawet z jednym lejącym wtryskiwaczem. Z resztą z samych korekt zbyt wiele się nie wywnioskuje i mogą one budzić niepokój i skłaniać do dalszych analiz gdy wartości korekt między cylindrami są różne o więcej niż 30% . Należy brać pod uwagę kilka parametrów i ich wzajemne korelacje.
Parametrami "kluczowymi"są:
1. Korekcja wtryskiwaczy - jeżeli odchyłki dawki wtryskówprzekraczają 1,5 mg/skok lub ponad 30% wporównaniu z sąsiednimi, można podejrzewać wtryskiwacze"ponadnormatywne", pod warunkiem, że jeden lub dwa mająpodobne, duże odchyłki na "plus" lub "minus".Jeżeli cztery wtryski maja jednakową, zbliżoną i bardzo wysokąkorekcję na "plus" lub "minus" to wina nie leżypo ich stronie, że silnik np. źle zapala lub szarpie, lecz postronie pompy wysokiego ciśnienia. Zakwalifikowanie do demontażu -po dalszych badaniach.
2. Dawka wtrysku średniego (albośrednia dawka wtrysku) - jeżeli przekracza znacznie ponad 30% dawkiwymaganej (teoretycznej, normatywnej) - oznacza dużą rozbieżnośćpomiędzy poszczególnymi wtryskiwaczami;
3. Początek wtrysku(kąt wyprzedzenia wtrysku) - jeżeli różnice sięgająponad 30% do wartości zadanej, oznacza że komputer "byłzmuszony" regulować fazy wtrysku wskutek zbyt dużych różnicciśnień paliwa na wtryskiwaczach;
4. Ciśnienie paliwa na szynie(Common Rail) - jeżeli występuje różnica pomiędzy ciśnieniemwymaganym a rzeczywistym, to obserwuj korekcję wtryskiwaczy ijednocześnie pkt 2 i 3. Jeżeli spadek ciśnieniapaliwa jest powiązany z jednoczesną b. dużą korekcją jednego-dwóch wtrysków, dużymi odstępstwami od dawki średniej, a takżeróżnicą kąta wtrysku, to mamy prawdopodobnie do czynienia zusterką wtryskiwaczy lub nieszczelnością cylindrów.
Jeżelinatomiast spadek ciśnienia paliwa kojarzymy z jednoczesną bardzodużą korekcją na "plus" wszystkich czterechwtryskiwaczy, znaczną odchyłką dawki średniej paliwa orazróżnicami w kątach wtrysków, to wykluczamy winę wtryskiwaczy.
Dzięki chłopaki, zatem w wolnej chwili dobiorę się do przepustnicy.
Pozdrawiam serdecznie
wrzuce moje korekty tym razem na wonlych i pod obciazeniem...
http://uplodzik.pl/download.php?uid=0VHBP8O2
http://uplodzik.pl/download.php?uid=1YNBPJW8
Ostatnio mechanik zwrócił mi uwagę, że 2 wtrysk mi nie domaga. Sprawdziłem dzisiaj FESem i taki rezultat po przejechaniu 10km mi się pokazał:
Nie do końca wiem jak mam to interpretować, czy tylko drugi wtrysk ma problem czy 1 i 3 też(skoro suma wszystkich korekt ma być zbliżona do 0 to chyba nie? - chyba, że cos pomieszałem).
W każdym razie mechanik mówił mi tylko o 2 wtryskiwaczu. Chciał go wymienić na inny(nie wiem czy nowy czy używany) za 450zł + robota. Może wystarczy samą końcówkę wymienić w tym wtryskiwaczu?