Strona 21 z 158 PierwszyPierwszy ... 11121314151617181920212223242526272829303171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- to jaka ty masz płytę, masz mieć dwie jedna od Palmera i płytę z licencja darmową OBDwiz license key od interfejsu OBD Link SX.
    - chyba że nasz od viakena, oni zawsze coś przedobrzą.
    - ustawienia mają być default, nic nie zmieniac to jest tylko time-out,
    - skrypt poprawiony tylko składniowo.

--

--
    Attached Files Attached Files
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Mam dwie płyty.

...wiesz... ale ta co wkleiłam zawartość - oryginalna od Palmera, to przyszła z kablem, tak się uruchamia z autostartu:

i z tej instalowałam sterownik.

Ta druga, nie jest oryginalna od Palmera, tylko nagrywana w PL, przez dystrybutora.

-Zmieniłam ustawienia com'a, przeinstaluję sterownik i zobaczę.
    -Może to była po prostu wina ustawień com'a?
    -Zobaczymy.

------------------------------------------------------------------------------------
    edit:
    ale na tej oryginalnej też są programy...

Z jednej instalowałam sterwniki, z drugiej program... Za dużo płyt... i się pogubiłam. Przepraszam...

Jednak jestem zakręcona...

--------------------------------------------------------------------------------------

- Wklejam te pozostałe logi, ale za dużo parametrów i ta historia z kablem…

050112.zip

- Widać, że czasami hamuje bez falowania – na sprzęgłe w pozycji -1 lub wbitym biegu
    - Przejrzałam pobieżnie, ale oprócz tego, że w tym jednym, co ustawiłam shortFT – ono fiksowała, chyba nic innego. Nie mam siły przeglądać szczegółowo, zresztą nie warto – źle zrobiłam test. Wklejam, bo napisałam, że wkleję, ale nie warto oglądać… Może jedynie parametry, czy zostawić, czy wywalić?
    - muszę powtórzyć... tylko w jednym udało się uchwycić
    - muszę szukać korelacji z innymi parametrami, czemu wzbogaca, z jakiej przyczyny, przy hamowaniu na luzie? Przecież coś powinno innego się zmieniać…
    - Dzisiaj miałam sądny dzień, ta historia z kablem i płytą…
    - ciekawe ile razy będę robić test na szczelność dolotu? Aż strach pomysleć, gazu mi braknie...
    - Jedyne, co wiem wreszcie po co są kryteria testu OBD – doczytałam, więc jest szansa nikła, że się zastosuję… skoro umysł to ogarnął, ale zaczynam wątpić w swoje możliwości i w swoje pomysły… co oznacza, że muszę się wyspać…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 06-01-2012 o 00:47

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- to może ja mam pirata
    - jeszcze bym sprawdził wersję firmware tego interfejsu, ale raczej jest poprawny.
    - ja mam wersje 2.2
    --

--

--
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 06-01-2012 o 10:22

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

- A może ja mam pirata?
    - Viaken – owszem odbyłam tą barwną rozmowę telefoniczną ze sprzedawcą, ale w końcu uzyskałam info, że tego kabla nie mają. Kabel ELM327 v1.4 z Viaken –miał nagrywane oprogramowanie, podobnie, jak ten niebieski, wnioskuję po płycie. A ten nie wiem – płyta wygląda na oryginał. Na tej drugiej - jest dodrukowana nazwa dystrybutora.

- Nie, wiem to może najpierw sprawdzę jak czyta przy zmianie ustawień com’a?
    - A potem najwyżej prześlij mi swoje sterowniki, żeby było tak samo.

Falowanie - parametry:

- Nie wzięłam kąta przepustnicy do testu, mam nową, ale…
    - Masz już ten skrypt na podciśnienie w kolektorze?
    - przecież skądś ECU bierze sygnał, że ma w tym momencie wzbogacić. Może jest tak że – jak się z powrotem włączy sterowanie wtryskami, to rpm spadają za nisko i ECU być może otwiera na maxa wtryskiwacz i wzbogaca, stąd falują??? Pytanie dlaczego – pasuje na opóźnioną reakcję przepustnicy, ale jest nowa… poza tym nie pasuje, bo potem jednak wiszą, a więc stan się utrzymuje do jakiejś prdkości vss. tam jeszcze bierze udział czujnik temp., ale jest nowy, no i czujnik wału korbowego – rpm vs vss, ale żeby on szwankował tylko wtedy i dawał tylko taki objaw – mało prawdopodobne.
    - A może jednak sensownie byłoby "łapać" prędkość na czujnkiku wału korbowego?
    - liczyłam, szczerze mówiąc na MAF, że bujnie do góry więcej niż o 1, ale nie, chyba, że za wolny odczyt… lub trzeba patrzeć wczesniej może?
    - jeszcze lambda muszę wziąć do testu, co one pokażą…
    - ECT, IAT – wywalam, to się przyda pewnie w teście OBD, bo tam powinno mieć znaczenie, jeśli jechać od zimnego, ale tutaj muszę łapać chwilową korektę i chwilowe zmiany, chyba…
    - "przyroda" zwykle kieruje się prostymi rozwiązaniami (najprostszymi mechanizmami), więc nie mogę za wiele wydziwiać.
    - po południu zmierzę się z tym...
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 06-01-2012 o 13:25

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

i jak z tym fałszywym powietrzem wJTS....
    Protokół J2534 to nowość w diagnostyce OBDII J2534 obejmuje wszystkie nowe pojazdy począwszy od roku modelowego 2004. Standard ten umożliwia przeprogramowywanie (flashowanie) oprogramowania ECU odpowiedzialnego za emisję. Przeprogramowanie sterownika to czasem jedyne rozwiązanie aby pozbyć się fałszywych błędów rejestrowanych przez sterownik, reprogramowanie i kalibracja czasem konieczna jest aby naprawić takie usterki jak utrudnione odpalanie zimnego lub ciepłego silnika, nierówna praca na biegu jałowym, nierówna praca rozgrzanego silnika, brak mocy, nadmierne zużycie paliwa, itp. ScanXL ™ Professional współpracuje z wszystkimi zgodnymi z J2534 Pass-Thru interfejsami OBDII- interfejsy są dostępne w naszym sklepie. Jeśli naprawiasz samochody i czasem natrafiasz na fałszywe błędy DTC lub pomimo pełnej szczelności i sprawności układu dolotowegotowe auto nierówno pracuje na biegu jałowym może to oznaczać że konieczne jest przeprogramowanie pamięci sterowniki silnika. ScanXL PRO ™ będzie idealnym rozwiązaniem. ScanXL ™ Professional daje dostęp do czynności do tej pory zarezerwowanych tylko dla testerów serwisowych. Posiadając ScanXL PRO i interfejs typu ELM327 lub OBDLink możesz flashować lub kalibrować ustawienia sterowników za nieporównywalnie mniejsze pieniądze.
    ... jest jeszcze jedno oprogramowanie do waszego diagnozowania... http://www.edgeanalysis.com/obd2_soft.asp ... jakieś wnioski z tego waszego laboratorium.... przeczytajcie dokladnie to co powyzej. scan xl ma wiele błędów, zobaczcie na ich forum jak mało ludzi je odwiedza.
    Ostatnio edytowane przez euroscan ; 06-01-2012 o 20:32

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

-Fałszywe powietrze – test na szczelność – jutro… Dzisiaj cały dzień lało okropnie, a nie wolno w garażu robić… Poza tym dzisiaj łapałam parametry w falowaniu na luzie. Tak, więc jutro… zrobię już na pewno.

- Wnioski moim zdaniem wstępne są, ale to właściwie bubu już napisał w innym wątku…. tak przynajmniej widzę...

- A jeśli chodzi o mój egzemplarz – to w trakcie diagnozy… i w oczekiwaniu na inne JTSy, żeby testy mogły być porównawcze. Laboratorium nadal trwa w sumie.

Falowanie:
    - seria hamowań na luzie – każdorazowo wciśnięty pedał hamulca w zakresie rpm. falowania, wcześniej hamulec w pozycji 0, na koniec jałowy
    - dla porównania hamowanie bez falowania, ze sprzęgłem w pozycji – 1

- TEST 1.
    Parametry:
    RPM
    VSS
    ShortFT1
    ShortFT2
    TP

- hamowanie na luzie
    Przykładowa ramka: 31-64
    - RPM falują w zakresie 1200-1500
    - shortFT 1 i 2 na „+”
    - TP – 3-4%.

- hamowanie ze sprzęgłem w pozycji – 1
    Przykładowa ramka: 106-139
    - RPM nie falują
    - shortFT 1 i 2 = 0
    - TP – 3-4%

- TEST 2.
    Parametry:
    RPM
    VSS
    ShortFT1
    ShortFT2
    MAF

- hamowanie na luzie
    Przykładowa ramka: 43-75, 228-288, 93-119 (!)
    - shortFT 1 i 2 na „+”
    - MAF – 4-6 g/s, 5-7 g/s przy czym max wartość wskakuje jak już zaczyna schodzić z rpm.

- hamowanie ze sprzęgłem w pozycji – 1
    Przykładowa ramka: 3438-461
    - RPM nie falują
    - shortFT 1 i 2 = 0
    - MAF – 4-5 g/s,

Zrzut przykładowo-pokazowy:

- TEST 3.
    Parametry:
    RPM
    VSS
    ShortFT1
    ShortFT2
    WOS1 (mA)
    WOS2 (mA)

- hamowanie na luzie
    Przykładowa ramka: 575-595
    - shortFT 1 i 2 na „+”
    - WOS1 – zawsze poniżej 0
    - WOS2 – zawsze poniżej 0

-hamowanie ze sprzęgłem w pozycji – 1
    Przykładowa ramka: 265-307
    - RPM nie falują
    - WOS1 – zawsze powyżej 0
    - WOS2 – zawsze powyżej 0

Zrzut przykładowo-pokazowy:

Mam .mov, ale jest za duży, żeby tu załączyć.

- TEST 4.
    Parametry:
    RPM
    VSS
    ShortFT1
    ShortFT2
    IgnitionTiming
    -Tego nie podejmuję się, jest inaczej, ale nie wiem w sumie, co widzę. Nie czuję tego parametru.

- hamowanie na luzie
    Przykładowa ramka: 145-167, 539-572, 740-766
    - shortFT 1 i 2 na „+”
    - IgnitionTiming – (?)

hamowanie ze sprzęgłem w pozycji – 1
    Przykładowa ramka: 838-870
    - RPM nie falują
    - shortFT 1 i 2 = 0
    - IgnitionTiming (?)

LOGI:
    TEST1.zip
    TEST4.zip
    TEST3.zip
    TEST2.zip

- Bubu - jak mój kabel, bo łapał nawet 2 wzrosty shft?

--------------------------------------------------------------------------------------------

test_szczelności.zip

Co teraz?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 07-01-2012 o 15:37

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Kod:
    test_szczelnosci.zip

co teraz ?
    - przyznam że mnie na chwilę zdławiło jak zobaczyłem wyniki testu szczelności w formacie elektronicznym.
    - nigdzie nie było napisane że zbieramy RPM , test się robi " na słuch".
    - bo nie można elektronicznie zapisać lokalizacji "psikania" bez skanera 3-D.
    - po chwili mnie odetkało i zabrałem sie do analizy tego co mamy.
    - na poczatek nie mamy "odcisku pieczęci", czyli zapisu wolnych obrotów bez ingerencji użytkownika.
    - taki "odcisk pieczeci" pokazuje jak te obroty się zmieniaja podczas swobodnej pracy.
    - jeśli tego nie mamy to musimy założyć że ten model ma stabilne wolne obroty (to takie założenie na wyrost aby iść z diagnostyką dalej).
    - zwykle "psikanie" powoduje wzrost obrotów, z wykresu widać że tendencyjnie obroty maleją, czyli silnik się dławi podczas "psikania".
    - takich zadławień jest 3 , góra 4 na początku pomiaru.
    - teraz należy określić lokalizację tych obszarów i powtórzyć pomiary ale na "słuch".
    - po podaniu lokalizacji można analizować czy ta lokalizacja może być powodem i przyczyna "fałszywego powietrza".
    --

--

---------- Post added at 21:55 ---------- Previous post was at 18:54 ----------

- nie rozumiem co to jest: hamowanie ze sprzegłem w pozycji - 1, hamowanie na luzie ?
    - brakuje mi wykresu dla WOS1, WOS2 bez uruchomienia silnika.
    - dla mnie coś te prądy sond są pokręcone.
    - ale jak się trochę zastanowić to:
    short na +, czyli mieszanka sie wzbogaca, prąd lambdy na minus.
    short na 0, czyli mieszanka uboga, prąd lambda na plus.
    - ale nie zawsze tak jest , czasami jest short na duży minus a prad lambda na zero , a powinnien na duży plus.
    - dla sondy lambda szerokopasmowej mam podane dla powietrza == - 2.55 mA.
    lambda == 1, prad 0.4 mA.
    lambda == 1.2 prąd 0.43 mA
    lambda == 1.3 prąd 0.58 mA
    lambda == 1.4 prąd 0.73 mA.
    - widać ze w aucie ta charakterystyka chyba jest przesunięta układami elektronicznymi.
    - test4 , ramka 362 - 380, short -16, -10, sparkADV == + 47 stopni, czyli maksymalne wyprzedzenie zapłonu, ciekawe co to było.
    - ponizej test 3, ramka 265, 588.

--

--

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 07-01-2012 o 22:05

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

1)
    - Czyli gazu mi braknie…
    - Przykro mi, że Cię zdławiło… Pomyślałam jednak, że zechcesz zobaczyć liczby...

- warunki testu:
    - od zimnego do rozgrzania na jałowym
    - psikałam na rozgrzanym

- Na słuch -robiłam na słuch, rzecz w tym, że na słuch nic słychać nie było, silnik się nie przyduszał ani nie przygazowywał.
    - Generalnie oczekiwałam wzrostu rpm i że słychać będzie, że sama dodaje gazu albo, że będzie przerywać, czy się trząść
    - tak jak w czasie czyszczenia kolektora ssącego było - gdy maszyna wpuszczała kroplę środka, to rpm falowały do góry i mówił, że tak ma być. No i przypadały rpm konkretnie po wyłączeniu się wentylatora – to było słychać, bo też konkretnie przypadały, a potem wzrastały konkretnie, bo przepustnica reagowała gwałtownie (i ten wzrost było słychać). Tyle, że wtedy fachowca dziwiło to przypadanie rpm. stąd uznałam, że inne samochody, co czyści się tak nie zachowują. Dlatego - wymiana przepustnicy. Wyłączenie wentylatora – zmiana obciążenia – ma trochę zredukować wtedy dawkę paliwa, ale rpm spadały za bardzo i potem przygazowywała sama. Przy włączeniu wentylatora nic nie działo.
    - Czegoś takiego nie było w czasie testu.
    - Dlatego nagrywałam rpm…
    - Na początku psikałam pulsacyjnie na kolektor ssący, potem na" łączniki" przepustnicy, potem na rurkę od servo, potem na rurę dolotu główną i to coś co z niej idzie, a nadal nie wiem co to jest. Co to jest?
    - Ale dobrze – powtórzę… coś wymyślę – może nagram dźwięk silnika?
    - na poczatek nie mamy "odcisku pieczęci”
    - Czyli, co mam zrobić? Może na początek w ogóle zrobię w scanxl zapis jałowego, bez psikania i zobaczymy, czy będzie tak samo?
    - Tak jest kilka sekwencji przypadnięć rpm jak piszesz, powinnam była słyszeć coś może, albo powinno może wstrząsnąć lekko silnikiem? To o tyle trudne do odsłuchania, że nie pociąga za sobą adekwatnego wzrostu rpm, najczęśćiej
    - nic powtórzę... robiłam to pierwsz raz, nie mam doświadczenia, może nie zwróciłam na coś uwagi...
    - przydałby się chociaż drugi JTS…

2)
    Co to jest hamowanie na luzie ze sprzęgłem w pozycji -1?
    - sprzęgło do podłogi, wrzucam luz lub wrzucam luz i wciskam sprzęgło do podłogi, a że chciałeś zobaczyć reakcję na hamulec, to dodatkowo wciskałam hamulec w zakresie rpm falowania, jak chciałeś (nie ma potrzeby tak robić z tym sprzęgłem na luzie, to nie jest normalna eksploatacja, to eksperyment).
    - wzięło się stąd, że jak zauważyłam, że falują na luzie, to postanowiłam sprawdzić, czy falują w ogóle podczas jakiegokolwiek hamowania
    - przy samowolnym hamowaniu na biegu nie falują, tzw. chyba dojeżdżaniu do świateł, a może to nazwać sytuacją zdjęcia nogi z gazu?
    - przy właściwym hamowaniu z użyciem pedału hamulca i wciśniętego sprzęgła nie falują
    - to musiałam sprawdzić, czy jeśli wcisnę do podłogi sprzęgło na luzie coś się zmieni i wciśnięcie sprzęgła zmienia – wtedy na luzie nie falują.
    - więc, to test, bo wtedy dręczyłam mechanika o czujniki pedału sprzęgła i ten w skrzyni, żeby może sprawdzić, ale uznali, że nie ma sensu. Pewnie, nie ma – tempomat działa.
    - bubu – nie wiem co to jest, ale jak na luzie wciśniesz sprzęgło do podłogi – to hamuje bez falowania i stabilnie trzyma rpm biegu jałowego.
    - to mi się kojarzyło ze zmianą obciążenia wtedy, ale… nie wiem dokładnie jak wytłumaczyć ten tok rozumowania, jak do tego dobudować ideologię.
    - jest coś jeszcze, ale nie udało mi się wychwycić wczoraj – czasami gdy się toczyć na biegu 2. W zakresie rpm biegu jałowego, to wciśnięcie sprzęgła do podłogi - powoduje skok rpm tak do 1200. Muszę może jutro jeszcze to złapać. Z drugiej strony stabilnie trzyma rpm b. jałowego przy toczeniu się na luzie.
    - jest jeszcze coś – na razie mi się wydaje (jutro spróbuję to może złapać), że falowanie przy hamowaniu na luzie się nasila wraz z temp. silnika lub jazdą miejską - dużo świateł i jałowego, powolna jazda. To, tak na wyrost, bo muszę to sprawdzić jutro. Mogę nie potwierdzić.
    - Jak z góry wrzucić luz - tak, z 6000 rpm - zjawisko nie występuje. Nie potrafię jednak tego wytłumaczyć.

- TEST4 – ramka 362 - - to odcinek, gdzie jadę na 5. a w tych dwóch momentach, albo hamuję hamulcem, albo po prostu zdjęcie nogi z gazu. Wlokłam się, żeby mnie wyprzedził i żeby mieć pusto z tyłu i możliwość do hamowania na luzie. Ciężko w warunkach drogowych – zmuszona byłam lądować na awaryjnych. I nie mogłam do oporu hamulca wcisnąć. Zrobię ten test OBD… będę jechać do Poznania w przyszłym tygodniu, to zrobię.

- Bubu – udało Ci się ukończyć ten skrypt dla podciśnienia w kolektorze ssącym? Bo może lepiej by było… użyć tego skryptu.

- Mój liczy bez sensu, ale nie wiem jak poprawić algorytm…Powinno maleć ze wzrostem MAF i kątem otwarcia przepustnicy i być maksymalne przy hamowaniu, a tak nie jest… inna sprawa to jednostki, i brakuje mi zmiennych, głownie ciśnienia atmosferycznego. Widocznie trzeba to inaczej pokonać. Wydawało mi się, że potrafię przeliczać jednostki, a jednak byłam w błędzie. Jeździłam z tym 002, chciałam zobaczyć jaką wykazuje tendencję, ale złą – w sumie nie ma się co dziwić zrobiłam MAF wprost proporcjonalny do P – nie ma sensu, bo zachowuje się jak MAF, przy IAT const. Bez sensu…

- Widać, że zmiany (odchylenia) parametrów są b. powtarzalne, to znaczy, że coś się dzieje stale w tych sytuacjach. Tylko dlaczego?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 08-01-2012 o 01:23

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- cenna uwaga, zresztą to chyba także opisał kolega euroscan.
    - Widać, że zmiany (odchylenia) parametrów są b. powtarzalne, to znaczy, że coś się dzieje stale w tych samych sytuacjach. Tylko dlaczego?
    - brakuje mi psikania na uszczelkę zaworu dwukomorowego, daj może jakieś zdjęcie silnika to zaznaczę newralgiczne elementy a i będzie to dokumentacji dla innych.
    - proszę o zrobienie zapisu pracy na biegu jałowym silnika tak od zimnego startu do nagrzania, max. 10 minut.
    - logujemu RPM, shrtft1, shrtft2, lonf1, long2, wosS1, wosS2, ja bym jeszcze dodał parametr Lamdbda dla poszczególnych sond., czyli WO2S11.LAMBDA, WO2S21.LAMBDA.
    - może użyć tego mojego skryptu będzie mniej parametrów.
    - czyli zostanie wtedy RPM, skrypt dla sondy 1, skrypt dla sondy2, wosS1, wosS2 i te lambdy.
    - zrób także proszę ten pomiar parametru WOSS1, WOSS2 oraz Lambdy na zimnym silniku , bez jego uruchamiania, czyli tylko świeże powietrze.
    - skrypt na razie zawieszony, nie mam ostanio aż tyle czasu.
    - te całe falowanie chyba bierze się ze skokowej zmiany strategii pracy, przejście powinno być płynne ale z powodu błędu programisty jest żle.
    - pytanie czy kiedyś było dobrze ?
    - bo jeśli było dobrze to znaczy że nie tędy droga i trzeba szukać zużytego elementu (np. fałszywe powietrze które daje o sobie znać na niskich obrotach.)
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 08-01-2012 o 10:34

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Proszę:

jts.zip

- Czy było tak zawsze? Nie wiem nawet czy od kiedy ją mam. Zauważyłam po czyszczeniu kolektora ssącego. A może jak z bólem, jak masz trzy bóle różnie zlokalizowane to odczuwasz jeden – ten najsilniejszy… Mogłabym może zapytać poprzedniego właściciela, ale przypuszczam, że nie będzie pamiętać lub nie hamował na luzie. Dużo czasu minęło - lata, może nie pamietać.

- zastanawia mnie jedno – czy ten incydent – mógł być przyczyną błędów i pogorszenia się pracy silnika wcześniej – w "sprzyjających osprzętowo" warunkach, które np.: powodowały to, że calc.FT przekraczała +35%?

- co sugerował kolega Euroscan - z jednej strony – błąd trwały ECU, z drugiej, że scan xl ma błędy. Może i ma, ale nawet jeśli, chodzi też o to, żeby go sprawdzić i tak się nim posługiwać, żeby był przydatny do diagnostyki AR. Tak przynajmniej rozumiałam, że o to też chodzi. Parametry (wartościowo) – jak patrzę daje takie same jak inne programy. Spróbuję złapać mój incydent na innych programach – na scanmaster, jest b. dostępny dla innych, ale ja go nie lubię… Lubię scan xl, bo ma różne możliwości prezentacji, ale… Na scanmaster nie wiem czy to się da złapać. Spróbuję.

- jeśli chcesz mi powiedzieć, że tropię od dłuższego czasu błąd fabryczny oprogramowania sterownika… to… dziwnie się z tym czuję...

- z drugiej strony – pozostaje kwestia longFT cały czas na „+”… a wiemy, że cuorventi ma/miewa na „-„ Pytanie czy cały czas? Czy tak jak w TS? I pytanie - czy błąd trwały w pamięcie ECU może coś takiego powodować?

- i pytanie - czy Ty, to będziesz umiał naprawić, czy mam się mentalnie przygotowywać na wymianę ECU, ewentualnie...? Zapomniałam zapytać mechanika, gdzie jest zlokalizowane ECU...

- Jutro zrobię te wszystkie testy, dzisiaj miałam cały czas nagrzany silnik, tak więc jutro, po nocy stania.

PS) B. proszę, żeby się koledzy z JTSami zdecydowali się na testy… Nie wiem, bubu, jak ich przekonać… Masz jakiś pomysł? Chciałabym się dowiedzieć, czy problem tego falowania dotyczy tylko mojego egzmplarza, czy jeszcze może innego. I jak jest z longFT u nich?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 09-01-2012 o 00:00