Wsparłem się na ww. opracowaniu, wg jednego źródła faktycznie tego PAO w Mobilu 1 jest 1-5%...
Wsparłem się na ww. opracowaniu, wg jednego źródła faktycznie tego PAO w Mobilu 1 jest 1-5%...
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
No to by tłumaczyło dlaczego w DE nie jest Vollsyntetisch (tak jak Meguin) tylko HC-synthestechnologie (jak praktycznie wszystkie u nas full syntetyki i 100% syntetyki).
Trochę rozszerzę temat wątku na silniki TBI. Co bez HC byś zaproponował? 5W40 C3 czy coś innego (auto głównie jezdzi na krótkie odcinki). Dodawać AR9100 gdyby olej miał już w sobie dodatki? Rozumiem że to co wybiorę dla TBI, też sprawdzi się dla Giulietty 1.4TB (T-jet 120KM)?
PS> oba silniki po modzie.
Do TBI generalnie zalecane są oleje nisko-popiołowe, choć wg. niektórych "teorii" należy to olać i zastosować full saps. Jeśli jednak trzymać się oficjalnych zaleceń to mogę polecić Penrite Enviro+5w40. Dobre z tych olejów co mam będzie też LM Toptec 41005w40/Meguin Low Emission 5w40. Inna godna polecenia propozycja to Millers EE Longlife z technologią nanodrive (tego akurat nie mam - ma go Pablo). Niestety to wszystko olej albo HC albo takie bardziej zaawansowane HC wzbogacone odrobiną PAO. Co nie znaczy, że to złe oleje (zwłaszcza Millers i Penrite). Jeśli jednak dodamy mix ar9100/9200 to o ochronę silnika i niedostatki dodatków chroniących silnik nie musimy się kompletnie przejmować. Jeśli silniki są po modzie to mix ar9100/9200 jak najbardziej wskazany. Mój faworyt to Penrite Enviro+5w40 z mixem ar9100/9200. Jeśli jesteś zainteresowany cenami to pisz na priv.
Fuchs Titan Race Pro S![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
ja z ciekawosci kupilem selenie sport power i wyslalem probke koledze wlyszkow (aktywny na podforum giulietty). generalnie ten olej to nic szczegolnego i zero dodatkow, a przy cenie 51zl/l to fatalna oferta . jest analiza w watku olejowym giulietty doslownie wklejona pare dni temu.
Spoko jak olejemy C3 to można np. Penrite 10thts Premium 0w40 albo 5w50. Olej porównywalny z Fuchsem Race Pro S (o ile nie lepszy). A w cenie ekonomicznej Meguin Super Leichtlauf 5w40 jest już bardzo dobrym olejem (myślę, że z pewnością lepszym od 2 razy droższej Selenii). Kolega w głównym wątku olejowym wklejał kartę tego oleju (i jego klona LM Synthoil High Tech 5w40) więc nie będę dublował. Z mixem AR9100/9200 spokojnie da radę. Tyle tylko, że nie jest zgodny z zaleceniami producenta (podobnie jak ta Selenia chyba, że się mylę).
No ale on nie ma ACEA C3, a niby taki ma być.
- - - Updated - - -
Selenia Sport Power jest zgodna z ACEA C3 i to jest dedykowany olej do TBI (oficjalny w instrukcji do Giulietty od jakiś 3-4 lat, z wiadomych względów nie jest już w instrukcji do 159, ale Petronas właśnie jego podaje do 159 TBI). Tyle że wychodzi na to że to zwykły olej za cenę 2x droższych top/premium.
- - - Updated - - -
Dzięki za rekomendacje, no ale właśnie wszystko HC. Penrite miałem, ale to jeszcze w JTDM. Chyba Motorex ma olej PAO 5W40 C3, u Ciebie nie widzę. Znasz? Jesteś w stanie załatwić?
Ciekawi mnie czym grozi lanie full saps w 1.75TBI jak i w 1.4TB? DPFa nie ma więc po co? No jest jakiś katalizator, ale katalizatory były i w czasach gdy lało się full-saps. Ktoś jest w stanie napisać coś więcej?
Co do olejów na ten rok to mam już na oba auta - do Giulietty zostało mi z zeszłego roku ok 2L Motula i mam jeszcze Penrite z 1L (rozumiem że mix mogę zrobić, oba 5W40 C3) a do 159 TBI wmanewrowałen się w Selenię Sport Power. Będę natomiasto potrzebował AR9100 dla siebie i dla kolegi, więc się odezwę na PW.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 20-10-2016 o 09:20
Zalewanie olejów bez normy C3 do silników benzynowych skutkuje zaburzeniem pracy katalizatora, czyli mniej dokładnym dopalaniem spalin.
Nic w aucie złego się nie stanie, niczym to nie grozi, jak w przypadku diesla.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y