Strona 22 z 34 PierwszyPierwszy ... 121314151617181920212223242526272829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 339

Temat: Felerny model 156 , czy one tak już mają wszystkie ??? AWARYJNOŚĆ !

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

No to z tego co widzę, to bocian właśnie miał na myśli, że kupiłeś kolego dość zapuszczoną Alfę To samo miałem nawet napisać, ale mistrzu mnie ubiegł, bo w ciętej ripoście nie jestem dobry

Ja w sumie po 3 latach (jak teraz odbiorę po paru zrobionych rzeczach) włożyłem drugie tyle (a moja Bella naprawdę byłą dobrze zadbana, a uważam, że teraz jest jeszcze lepiej - dokładne szczegóły zobaczysz, jak klikniesz mój link w podpisie), czyli zakup plus naprawy wyszły mnie jakieś 27-28 tys. Za to mógłbym kupić od razu Octavię albo Avensis z podobnego rocznika, do których na pewno ze 4-5 tys. i tak musiałbym wsadzić, bo w mojej wymieniałem w znacznej większości części zużyte eksploatacyjnie....

A tak, miałem przez 3 lata przyjemność i dumę jazdy pięknym samochodem, który nigdy nie zawiódł mnie w szczerym polu, na którego widok w garażu zawsze mi się morda śmieje, w którym czuję się jak milion dolarów i mimo różnych głupich przemyśleń "po drodze", myślę, że Bellą pojeżdżę jeszcze nie rok, nie dwa
    Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 15-06-2012 o 07:25
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

Koledzy powiem Wam, tak od jakiś dwóch miesięcy jeżdżę alfą romeo 156, jak byłem młodszy uważałem, że alfa to kompletne,włoskie gówno i zakodowane miałem ,że nigdy nie kupię alfy, minęło kilka lat, wpierw AF obczaiłem u szwagra, ale myślę auto, jak auto, kupiłem Lagunę II w bogatej opcji, bezproblemowo przejechałem 40 tys.km , jakoś w kwietniu lagunę sprzedałem i zacząłem szukać jakiegoś pojazdu dla siebie, mając w głowie to ,że mam małe dziecko i bach.....wybór padł na Alfę Romeo, sam się sobie dziwiłem ja i Alfa, auto w którym trzeba dłubać, jak trafi się pechowy egzemplarz...kupiłem w końcu całkiem przyzwoitą 156 po lifcie z 2003 roku ze 140 konnym dieslem JTD.
    Słowo przyzwoita idealnie się ma do stanu auta, bo do roboty już na wstępie było sporo:klima nie działała, brakowało kilku plastików, kilka odprysków na masce, źle spasowany zderzak-auto sprowadzone z Niemiec, od strony silnikowej ok, sprzęgło wymienione, zawieszenie ok...przez 2 miesiące w samochód włożyłem ok 4000 zł, naprawiłem co trzeba od strony technicznej, wymieniłem płyny, żarówki, kupiłem aluminiowe felgi..kiedy auto zaczęło wyglądać i jeździć jakiś kutas jadący środkiem drogi, urwał mi lusterko i delikatnie przerysował bok..
    Wkurwienie moje osiągnęło apogeum,totalna załamka ...minęły 2 godziny alfa miała już lusterko, rysa delikatnie spolerowana i jest prawie ok, bo ideałem będzie , kiedy doprowadzę ja do takiego stanu , że wezmę sobie krzesło postawie przed samochodem i całymi dniami będę się uśmiechał patrząc na to cudo zwane Alfą Romeo...nie ma aut nie psujących się, są tylko takie , które psują się rzadziej ;-)

Tiestosclublife
    Gość

Domyślnie

Witajcie Moi Drodzy

Po dłuższych przemyśleniach jak również i za Waszą namową postanowiłem nie żegnać się z Bellą

Za trzy dni Alfik idzie do doktora w celu wyspawania całej podłogi włącznie z konserwacją całego podwozia ( co by za jednym zamachem i to zrobić by nic już tam nie korodowało w najbliższej przyszłości ) .

Drażni mnie tylko fakt iż by to zrobić trzeba wybebeszyć całe autko w środku a tego się cholernie obawiam ( mój doktor ma łapy jak bochny chleba ,więc może uszkodzić pieczołowicie przeze mnie dobierane elementy wnętrza...) , może mu się jednak uda bez problemów , niemiłosiernie bym się wkurzył gdyby zagubił choć jedną śrubkę lub uszkodził choć jeden zaczep gdziekolwiek i zostawił rysy od śrubokręta np.na panelu środkowym ( wiem....pedant jestem , ale może to i dobrze ).

Koledzy , podłoga będzie więc cacy , pozostanie szyba i ruda nad nią , lampy które mi się niezbyt podobają , zderzaki tył-przód ( pęknięcia ) ,może jakbym się uparł to i maska ( mały wgniotek a drażni mnie osobiście ) , listwy boczne zbierające , lusterko kierowcy ( nie mogę go złożyć ) i te cholerne uszczelki karoserii....

Chciałbym się Wam pochwalić moim nowym znaleziskiem - otrzymałem ofertę i zamierzam z niej skorzystać

Otóż tak :

- zderzak przedni ( bez kratki i halogenów ) , kompletny , pod kolor w oryginale Nero 601
    - zderzak tylny , kompletny również pod kolor Nero 601
    - maska , także kolor Nero 601
    - lampy przednie komplet ( oryginały Carello )
    - lusterko lewe oryginał

Cena kompletu : 350 PLN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gdybym to zakupił to kosmetyka auta prawie jest z głowy , pozostanie polerka i wypełnienie ubytków na dołach błotników ( swoją drogą co to za shit że nie ma jakichś nakładek czy czegokolwiek co by zapobiegało uderzeniom kamyczków w rant dolny błotnika? ! )

Przednia szyba jest cała ale z racji iż uszczelka jest podgięta ku górze - czasem przecieknie do środka ( rudej nieco się nazbierało już ) - jaki mógłby być koszt wymiany szyby i uszczelki ? Gdzieś wyczytałem że by zmienić uszczelkę trzeba w 156-tce wymieniać całą szybę - OK , oryginału nie chcę ,może być Pilkington

Z serdecznymi pozdrowieniami ,

Robert , M-ki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Niby czemu trzeba zmieniać całą szybę? Bzdura... Normalnie się ją "wycina" a następnie wkleja, całkiem możliwe że nawet nie będzie trzeba zmieniać uszczelki bo wina leży raczej po stronie rdzy, ale jeżeli coś to i tak wtedy wymienia się "tylko" uszczelkę i wkleja szybę z nową uszczelką, oczywiście po usunięciu rdzy, malowaniu itp.
    Sądzę że koszt całej zabawy (jeżeli nie chcesz malować całego dachu) powinien zamknąć się w 300 - 350 zł max.

Tiestosclublife
    Gość

Domyślnie

hitman047 - to Kolego pocieszyłeś mnie niesamowicie gdyż myślałem że cała operacja będzie kosztować plus minus ok.700PLN z szybą .

Teraz muszę poszukać warsztatu auto-szyby , który mi zrobi wszystko jak należy włącznie z usunięciem zaczątków rdzy na łączeniu dachu z szybą , rozumiem że po robocie pozostanie jakiś mniej lub więcej widzialny pas na dachu ponad szybą różniący się nieco lakierem ( wiadomo by nie było widać trzeba by pomalować cały dach a to chyba mija się z celem przedsięwzięcia ).

Koledzy !!! W przyszłym tygodniu jadę po zderzaki do mojej Belli oraz przednie lampy ,opcjonalnie maskę Być może coś jeszcze uda mi się "wyrabować" z 2,5 litrowego czarnego TS-a i przypasować do mojego "traktora" ? Listwy jakieś....,uszczelki,plastiki......w cenie kilku puszek piwa hehe

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Tiestosclublife Zobacz post
    z 2,5 litrowego czarnego TS-a
    Wow! To taki TS musi jechać

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Zanim kupisz, to upewnij się, że przedni zderzak jest taki sam jak twój, a dokładnie chodzi o wlot powietrza do chłodzenia IC.
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    Wow! To taki TS musi jechać

to musi być rarytas

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Się kolega kopsnął ;P hehe
    Ale dla informacji Tiesto - największe TS'y to 2 litrowe jednostki, a dokładnie 1970 2,5 to już V6 ;] Sto razy lepszy motór...

A co do malowania - jeżeli pomalują Ci tylko taki pasek przy szybie to napewno będzie coś widać, ale jeżeli zrobi to jakiś rozgarnięty lakiernik to powinien Ci to dobrze "wycieniować"

Nie trzeba warsztatu auto-szyby, najlepiej zrobić to u blacharza-lakiernika, bo będzie miał więcej pojęcia o malowaniu

Powodzenia!

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał hitman047 Zobacz post
    to powinien Ci to dobrze "wycieniować"
    I walnąć polerkę Wtedy powinno być git (pod warunkiem że najpierw dobrze pryśnie)