Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    eee, no widocznie ja jestem egzotyczny, bo kiedys dobiłem do spalania 28L /100 km w miescie, podczas gdy na trasie to było poniżej 10L. Taka tam trzykrotna roznica w spalaniu i zasiegu, w zaleznosci od trybu uzytkowania.
    Fajny fikołek, ale rozmawialiśmy o danych producenta na temat spalania, a nie o twoich różnicach pomiędzy trasą, a miastem. To ile masz tam w instrukcji do Jaguara podane spalanie w mieście?

BTW... Kiedyś dobiłeś?
    No i co z tego? Ja kiedyś na Torze Poznań dobiłem do 35/100 moją 166, i co z tego? Jak to się ma do normalnej jazdy w mieście?

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Przy takim pałowaniu EV, to by chyba po 30 minutach szukał słupka
    Dokładnie
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    ...
    Przy takim pałowaniu EV, to by chyba po 30 minutach szukał słupka
    A później przy nim biwakował godzinę żeby ochłonąć. Ale przecież EV tak się _nie jeździ_ , to byłaby wina kierowcy głupka nie czytającego instrukcji i nie pojmującego że cisnąc potrzeba większej ilości energii .

Co innego spalinowe, w nich spalanie jadąc wciąż na odcince to oczwiście "normalne" spalanie. No w sumie prawdę mówiąc akceptowalne gdy daje frajdę czemu nie. Może dlatego że kosztuje tylko to co spalone, kanisterek i wjazd a piat na następną sesję zanim opony i hamulce ostygną. A nie późniejszy stracony czas na poszukiwania stacji i godzinne uzupełnianie wcześniejszej przyjemności.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

eee, no widocznie ja jestem egzotyczny, bo kiedys dobiłem do spalania 28L /100 km w miescie, podczas gdy na trasie to było poniżej 10L. Taka tam trzykrotna roznica w spalaniu i zasiegu, w zaleznosci od trybu uzytkowania.
    Znów popełniasz błąd - porównujesz nominalne spalanie w trasie do rzeczywistego spalania w mieście - z perspektywy logiki to dyskwalifikacja ...

Jeżeli znajdziesz przypadek w którym np. rzeczywiste zużycie paliwa w ruchu miejskim vs nominalne osiągnie będzie równe dwa, lub więcej - to podaj to jako argument.
    NIGDY nie widziałem zużycia np. 30-32 litry w mieście np. w 166 3.2 (zazwyczaj 15-16l przy jeździe zwykłej - bez grzebania się, ale też bez jakiegoś 'buta').
    Podając tego typu argumenty stawiasz pod znakiem zapytania swoją zdolność do logicznej dyskusji opartej o elementarne fakty.

ale ja juz odpowiedzialem wieloktrotnie.
    1. Pomimo naszego mocno węglowego mixu energetycznego, elektyk nadal emituje mniej.
    2. Dzieki naszemu mocno węglowemu mixowi energetycznemu, płacimy dużo za uprawnienia do emisji CO2, i to jest wliczone w cenę energii. Co za tym idzie elektryki tez dostają karę, jesli prąd jest z wysokoemisyjnego zrodla.

powiedziałym kurtyna, ale jakies 5 minut po przeczytaniu tego dostaniecie ataku amnezji, i będziecie opowiadać w kółko dokładnie te same farmazony
    Tutaj znów widać Twoje 'czarno-białe' podejście - podałes jakieś argumenty na dość wysokim poziomie abstrakcji - bez wnikania w szczegóły - a co najważniejsze - bez żadnej kwantyfikacji.

1. Tego, że 'emituje mniej' w miejscu 'produkcji energii' nikt nie neguje - nawet nie powiedziałeś mniej od czego?? Co porównujesz? Koszty wydobycia, transportu, rafinacji ropy? Porównuje się rzeczy porównywalne.
    Mógłbym się zgodzić, że per saldo (od wydobycia węgla/ropy do otrzymania prądu/paliwa na stacji) elektryk jest "szkodliwy mniej" - ale bez twardych danych, na słowo nikt nie wierzy i nie podejmuje tak ważnych decyzji.
    Ty, jako apologeta elektryczności, pewnie masz takie dane - chętnie je ujrzę - podasz?

2. NAWET jeżeli elektryki emitują mniej, a chcesz KARAĆ za emisje - to taka kara musi być adekwatna.
    Proponujesz (jeżeli nie - to napisz) - (i) zakaz produkcji samochodow spalinowych w perspektywie 10-12 lat, (ii) 'kary' w postaci zakazu wjazdu/wysokie opłaty za wjazd do centrów miast, (ii) przecież 'spalinowece' już płacą w formie akcyz oraz innych podatkow, a także ponosząc koszt dostosowania do kolejnych, wyśrubowanych, norm spalania w UE.

Uważasz, że opłata za CO2 w przypadku elektryków to 'to samo' jeżeli chodzi o kary i jest ona adekwatna?
    Przecież, żeby ustalić jakąś "karę" (ty to wymyśliłeś - więc tego używam) to chyba trzeba ustalić względną szkodliwość obu technologii - i wtedy 'karać'.
    Twoje podejście oparte jest na bazie 'God feeling' zamiast 'fact based' - dziwisz się, że nikogo nie przekonasz w ten sposób?

Jeżeli wspierasz podejście 'God feeling' - to przypomnij sobie jakie były skutki arbitralnego podejścia w oderwaniu od faktów i rzeczywistości w sytuacji w której UE promowała diesle przez długi okres.

Kłopot z Twoimi "analizami sytuacji" zaczyna już się na etapie problem statement - zawieszasz się na jednym elemencie - jakim jest zużycie energii z akumulatora trakcyjnego samochodu EV bez oglądania się na pozostałe elementy oraz koszty z tym związane.

Nie neguję tego, że w świecie idealnym, elektryki to właściwy kierunek - tylko, że światy idealne nie istnieją, a rzeczywiste działania odbywają się w świecie rzeczywistym.

Jeżeli chciałbyś rozwiązać problem globalnego ocieplenia - to spójrz kto emituje największą część CO2 (ora innych zanieczyszczeń) - i jest to przemysł - nie motoryzacja indywidualnych użytkowników.

Nawet, jeżeli rozwiązaniem (wg. Ciebie) jest całkowita likwidacja transportu spalinowego dla użytkowników indywidualnych - to rozważaj chociaż cały proces end-to-end (od wydobycia/produkcji paliwa, pojazdów, do ich utylizacji) - analiza oparta jedynie o spalanie - jest, sorry, ale bardzo naiwna.

Może się okazać, że samochody osobowe będą w 100% oparte o prąd, a problem globalnego ocieplenia/zanieczyszczenia pozostanie nierozwiązany, bo przemysł będzie taki jak jest, inne kraje - np. Brazylia, Chiny, USA nie dostosują się w ten sposób.
    Zostaniesz z dwoma problemami: nierozwiązanym problemem emisji, niekonkurencyjną/podupadła branżą motoryzacyjną z powodu złych decyzji.

Poza tym - ile byś nie protestował, ciągle pozostaje defekt Twojej pozycji w dyskusji - nie posiadasz samochodu elektrycznego.
    'Practice what you preach' to podstawa wiarygodności - Ty jej nie masz (szczególnie w połączeniu z płytkimi 'rozwiązaniami, które proponujesz oraz ignorowaniem rzeczywistych ograniczeń - oraz, mógłbym dodać - dość kapryśnymi reakcjami na kontrargumenty).
    Francuscy komuniści też widzieli gospodarkę centralnie planowaną, która miała 'pokonać' kapitalistyczną i chętnie widzieli eksperymenty w Europie Wschodniej (w tym u nas), ale u siebie jakoś niespecjalanie
    Ostatnio edytowane przez IRC ; 20-02-2023 o 13:42

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Przasnysz
    Auto
    Giulietta 1.4 TB 120 Distinctive 2015 Fiat Punto Evo 1.4 77 2010

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    NIGDY nie widziałem zużycia np. 30-32 litry w mieście np. w 166 3.2 (zazwyczaj 15-16l przy jeździe zwykłej - bez grzebania się, ale też bez jakiegoś 'buta').
    Jedź do Łodzi i spróbuj wyjechać po meczu spod stadionu Widzewa, to zobaczysz. A może i nie zobaczysz, bo pewnie komputer pokładowy nie jest do tylu wyskalowany. Mi w Julce pokazuje 20. Ale tylko dlatego, że do 20 jest wyskalowany.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Fajny fikołek, ale rozmawialiśmy o danych producenta na temat spalania, a nie o twoich różnicach pomiędzy trasą, a miastem. To ile masz tam w instrukcji do Jaguara podane spalanie w mieście?
    ooo, no to teraz ciekawie. Dla spalinowych, mamy wartosc w miescie, na trasie, i w cyklu mieszanym. Ale dla elektryków, to tylko jeden, ten z ulotki! No tak sie składa, ze wielu producentow tez podaje dla elektrykow wartosci przy roznych cyklach. No i zatkało kakało.

- - - Updated - - -

1. Tego, że 'emituje mniej' w miejscu 'produkcji energii' nikt nie neguje - nawet nie powiedziałeś mniej od czego?? Co porównujesz? Koszty wydobycia, transportu, rafinacji ropy? Porównuje się rzeczy porównywalne.
    Mógłbym się zgodzić, że per saldo (od wydobycia węgla/ropy do otrzymania prądu/paliwa na stacji) elektryk jest "szkodliwy mniej" - ale bez twardych danych, na słowo nikt nie wierzy i nie podejmuje tak ważnych decyzji.
    Ty, jako apologeta elektryczności, pewnie masz takie dane - chętnie je ujrzę - podasz?
    Tak, przy całym cyklu użytkowania emituje mniej. Powtarzałem to juz wielokrotnie,dawałem zrodla. No i dokładnie tak jak pisałem - kilka stron spokoju, i nagle atak amnezji, znowu klepiecie te same głupoty

https://www.transportenvironment.org...alysis-LCA.pdf
    https://www.transportenvironment.org...pdate-June.pdf

2. NAWET jeżeli elektryki emitują mniej, a chcesz KARAĆ za emisje - to taka kara musi być adekwatna.
    Proponujesz (jeżeli nie - to napisz) - (i) zakaz produkcji samochodow spalinowych w perspektywie 10-12 lat, (ii) 'kary' w postaci zakazu wjazdu/wysokie opłaty za wjazd do centrów miast, (ii) przecież 'spalinowece' już płacą w formie akcyz oraz innych podatkow, a także ponosząc koszt dostosowania do kolejnych, wyśrubowanych, norm spalania w UE.
    Sprawdz sobie jaki jest udział praw do emisji CO2 w cenie energii elektrycznej. Na prąd jest też akcyza, są też podatki. I przypominam też, że oprócz co2, samochody spalinowe emitują nie tylko CO2, ale w zasadzie pół tablicy mendelejewa, z metalami ciezkimi włącznie.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 20-02-2023 o 15:55
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

No tak sie składa, ze wielu producentow tez podaje dla elektrykow wartosci przy roznych cyklach. No i zatkało kakało.
    No cóż za wyrafinowany język. Faktycznie zatkało, bo aż się zakrztusiłem ze śmiechu!

WOW, mają wartości przy różnych cyklach? To świetnie się składa - rozumiem, że te dane które widzimy na reklamach (np. Skoda Enyaq) podają średni zasięg, tak jak ma to miejsce w spalinówkach? W takim razie chciałbym poznać ten maksymalny i jakiś test, który go pokazuje.
    Bo mam nieodparte wrażenie, że zasięgi podawane są w wersji "trasa przy idealnej temperaturze, bez opadów i przy optymalnej prędkości (nie za wysokiej)"

Coś takiego nigdy nie miało miejsca w przypadku ICE, żaden producent w oficjalnych broszurach nie podawał zasięgu przy takich wyimaginowanych warunkach - były/są na to normy, które jak wyżej udowodniłem bardzo często się zgadzają z rzeczywistością.
    Testy elektryków pokazują, że dane podawane przez producentów nie zgadzają się z rzeczywistością.

Więcej! W przypadku diesli często użytkownicy potrafili pokazać, że zasięg jest sporo większy niż podawany przez producenta, korzystając z zasad ecodrivingu i prezentując na testach zasięgi ponad 1000km. Pokaż mi elektryka, który ma (1) większy zasięg niż deklarowany i (2) zasięg ponad 1000km

Nadal chcesz brnąć w tą stronę?
    To jakie masz to spalanie w Jagu w mieście?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

I przypominam też, że oprócz co2, samochody spalinowe emitują nie tylko CO2, ale w zasadzie pół tablicy mendelejewa, z metalami ciezkimi włącznie.
    za to przy produkcji akumulatorów wydziela się słodki fiołkowy zapach i wszyscy są happy.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

które jak wyżej udowodniłem bardzo często się zgadzają z rzeczywistością.
    aaa, udowodniłeś, ze bardzo czesto zgadzaja sie z rzeczywistością, bo tobie sie zgadzało no powiem ci, to jest rzetelnie przeprowadzona statystyka! N=1

A ze mi jaguar w miescie nie schodził poniżej 23 litrów w miescie (a powinien 17) to tam jest ten błąd statystyczny A uwaga uwaga, delta z pierdziawką, mi pali 11,5 w cyklu mieszanym, podczas gdy powinna 8, a na trasie, nawet po drogach krajowych, do deklarowanych 6 Litrów, tez sie nawet nie zbliżam

no i nie tylko ja na to narzekałem, stad sie w ogole wziela dyskusja. Z tego, ze takie deklaracje dla aut spalinowych sa przekłamane Ale kogo obchodzi, ty przeprowadziłeś powazną analizę, z N=1
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

No tak sie składa, ze wielu producentow tez podaje dla elektrykow wartosci przy roznych cyklach. No i zatkało kakało.
    Super, niech jeszcze podają dla cykli:
    -przy temp. -15, -10, 0 +10, +20 itd.
    -przy włączonym ogrzewaniu lub bez, dla włączonej klimy lub bez
    -przy pracujących wycieraczkach lub nie
    i będzie super.
    Chyba, że teraz powiesz, że w spalinowe też dużo więcej palą zanim się nagrzeją przy mrozie...

Pokaż mi elektryka, który ma (1) większy zasięg niż deklarowany
    Proste, wystarczy kilka paneli PV na dachu i słoneczny dzień, że też jeszcze na to nie wpadli

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

A ze mi jaguar w miescie nie schodził poniżej 23 litrów w miescie (a powinien 17) to tam jest ten błąd statystyczny A uwaga uwaga, delta z pierdziawką, mi pali 11,5 w cyklu mieszanym, podczas gdy powinna 8, a na trasie, nawet po drogach krajowych, do deklarowanych 6 Litrów, tez sie nawet nie zbliżam
    Może jakiś kurs ekodrivingu? Są samouczki na youtube. A tak w ogóle to nie umiesz jeździć. Randomie. Pamiętaj, żeby spalanie się zgadzało z normami należy przyspieszać do 70km/h w ciągu 13 sekund, od 70 do 100 w ciągu 35 sekund i od 100 do 120 w ciągu 20 sekund.