Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
Jeśli przeraża Ciebie naprawa za 300+300 zł to być może nie powinieneś kupować żadnego diesla spełniającego normy Euro4 (dotyczy to każdej marki, począwszy od Subaru, VW, BMW skończywszy na Citroenie i Renault, nie pomijając żadnej marki). Na tym forum 3/4 osób z 159 JTDm już musiało zająć się kolektorem ssącym, pozostałą 1/4 to wkrótce czeka (moja krótka próbka statystyczna wskazuje, że trudno przejechać więcej niż 100-120 kkm na oryginalnym kolektorze). Bardzo wiele osób tutaj ma usunięte klapy wirowe, dzięki czemu problem mają usunięty definitywnie. Brak wiedzy o tej typowej usterce w JTDm skutkuje tym, że sporo aut jest sprzedawane z powodu chronicznie zatykającego się DPF i trudności z odpalaniem (to są konsekwencje nieszczelności kolektora).
W każdym współczesnym silniku diesla pozostają jeszcze poniższe typowe kłopoty:
- EGR który przy przebiegu 100-200 kkm daje się we znaki, szczęśliwie w AR159 można go za ~300-400 zł kompletnie deaktywować, co nie przynosi zauważalnych skutków ubocznych (w wielu innych markach musisz po prostu wymieniać zawór za 500-1500 zł).
- wtryskiwacze - szczęśliwie w AR159 wtryskiwacze są bardzo żywotne, przy jego niedomaganiach można pokusić się o szukanie czegoś na rynku wtórnym (który jest bardzo bogaty w części do JTDm)
- turbina - szczęśliwie w AR159 turbiny są bardzo żywotne, jeśli nie uszkodzisz je mechanicznie lub w inny sposób to długo na niej pojeździsz
- koło dwumasowe - w AR159 jego żywotność też jest na średnio wysokim poziomie, a jego wymiana jest stosunkowo tania (dot. 1.9 JTDm)
Generalnie - dla swojej wygody warto zająć się temat kolektora od razu po zakupie razem z rozrządem. Nawet jak mechanik nie wie o co biega - niech to wykona na wyraźne żądanie. Praktyka pokazuje, że nawet mechnicy siedzący na co dzień w AR 147 i 156 nie do końca zdają sobie sprawę z tej przypadłości, która nęka 159 JTDm.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 19-01-2013 o 16:57
Dodam od siebie, że w nowoczesnych benzynowych jednostkach osprzęt silnika jest tak samo złożony jak i w silnikach wysokoprężnych: koła zamachowe (dwumasowe), turbosprężarki, kompresor, złożone katalizatory i wiele innych "bzdetów" które podnoszą komfort jazdy jak i osiągi przy zmniejszeniu zanieczyszczeń dla środowiska.
Do tego spora część ma teraz wtrysk bezpośredni, więc dochodzi kwesta LPG, a raczej problemów z nią
No, ale jak ktoś chce mieć tanie w utrzymaniu auto to kupuje FIata 126p lub Golfa Mk1 lub 2![]()
---
Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA
Co sądzicie? warto? ktoś zna komis?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-sal...C27157130.html
Jahu, nie nerwicuj się tak, bo z tego wszystkiego z 6 postów (Twój powyższy, "techniczny", był 7) zrobiło Ci się nagle "naście postów"
A wracając do meritum:
Cena zdecydowanie zbyt niska, na tym poziomie cenowym kupisz krajowego 1.9 JTS, ale...z 2005 roku i z większym przebiegiem. Z tym, że to auto "bardziej pewne" - sprzedawane w sieci FAP a nie przez kolejny hiper-extra-eleganz-auto-komis.Napisał wojtek19xx
"Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."
"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"
Ta alfa jest obok mojej pracy, na razie z braku czasu tylko ją zobaczyłem z zewnątrz, wewnątrz, odpaliłem ale jakoś w najbliższych dniach się nią przejadę.
Wytarte kilka elementów w kokpicie (plastik na kierownicy, lewarek, na konsoli itp), niedziałająca szyba kierowcy (coś się zacina może też przez zimę), odpalił za drugim razem ale może to przez zimę, dojazdówka zamiast koła i jakieś drewienka więc trochę dziwne.
Zastanawiałem się, kolo zapewnia, że auto bezwypadkowe ale za 26 tysięcy krajowe auto z 2007r, dokumentacją, takim przebiegiem i sprawne? Nie ma klimatronika ale to chyba nie powód do takiej ceny.
Coś mi tu nie pasuje ale jak się przejadę dam znać co i jak.
Obok stoi srebrna z jasnym wnętrzem ale jest bardzo zaniedbana: http://wybrzezekomis.otomoto.pl/alfa...C27539649.html
W tej cenie bezwypadkowa i z przebiegiem 80 paru tkm to tylko w erze ;P a tak poważnie jakoś bym się jej przyjrzał bo cos za bardzo okazyjna...
Cena troszke niska,jak sie podjarałeś bierz do ASO na ścieżke zdrowia i zobaczysz co w trawie piszczy o 120zl nie zbiedniejesz a bedziesz wiedzial co ja ewentualnie boli.
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html