Strona 23 z 25 PierwszyPierwszy ... 13141516171819202122232425 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 249

Temat: Problem po sprzedazy auta

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159JTDm 2.4 diesel automat

Domyślnie

dzięki chloapki za pomoc bardzo mi pomogliście czekam na ruch kolesia jeśli sprawa pojdzie do sadu to trochę potrwa ale jak sprawa się wyjasni to dam wszystkim znac jak się to wszystko skonczylo..dzięki jeszcze raz nie spodziewałem się az takiej wielkiej pomocy z waszej strony

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Nie denerwuj się Andrzeju
    Ano dlatego że w każdym cywilizowanym kraju tak właśnie by było. Nie wiew gdzie jest granica ile dni ma na zwrot. Ale jeśli auto mi faktycznie po zakupie zepsuło by się w drodze do domu po przejechaniu kilkuset kilometrów, to bym tak zrobił. I w takiej sytuacji każdy uczciwy sprzedawca przyjął by zwrot. I tu nie chodzi o udowodnienie że ktoś zataił jakąś wadę auta. Bo mógł o niej nie wiedzieć. To nakazuje zwykła ludzka uczciwość. Wiem że o nią trudno, ale jeśli ktoś nie chce zrobić z siebie śmiecia to przyjmie w takiej sytuacji zwrot. Oczywiście ten post nie ma nic wspólnego z problemem założyciela tematu.
    P.s.
    Co do nowego auta to też byś się zdziwił. Właśnie jestem w trakcie zakupu. I samochód który zakupiłem i miałem już zarejestrowany niestety w dzień odbioru został uszkodzony przez dealera. Uszkodzone drzwi x2 + delikatnie próg. Auto zostało zwrócone do dealera, ten zamówił kolejne identyczne i pokrył wszystkie koszta z tym związane. Więc nie mów że się nie da.

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    ? jakie świeżo zakupione ? Świeżo zakupione, to ono było w salonie. Nawet jak się 2 metry od domu zepsuje UŻYWANE AUTO i to tyloletnie (!) , po jeździe testowej - próbnej , przeglądzie w serwisie i decyzji zakończonej umową, to przepraszam bardzo , ale nie ma mowy o żadnym "szykowaniu forsy" przez sprzedającego.
    Znikąd nie wynikają ceny używanych aut - m.in . z ryzyka takiego właśnie zdarzenia : awarii 2m od domu. Mało prawdopodobne, ale możliwe. Nowego nie zwrócisz do salonu tylko będzie naprawiane , a tu jakiś zwrot wielolatka, żart
    Bo niby dlaczego 1 dzień po zakupie zwracać należy, a kilka dni nie ? gdzie granica ? - jedynie udowodnienie zatajonej wady przez kupującego.
    Używane = tanie - a co tanie, to drogie niestety i tyle.

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    Ano dlatego że w każdym cywilizowanym kraju tak właśnie by było. Nie wiew gdzie jest granica ile dni ma na zwrot. Ale jeśli auto mi faktycznie po zakupie zepsuło by się w drodze do domu po przejechaniu kilkuset kilometrów, to bym tak zrobił. I w takiej sytuacji każdy uczciwy sprzedawca przyjął by zwrot. I tu nie chodzi o udowodnienie że ktoś zataił jakąś wadę auta. Bo mógł o niej nie wiedzieć. To nakazuje zwykła ludzka uczciwość. Wiem że o nią trudno, ale jeśli ktoś nie chce zrobić z siebie śmiecia to przyjmie w takiej sytuacji zwrot.
    Wszystko pięknie tylko jeżeli ja autem jeździłem x czasu i wszystko było ok, poczym je sprzedałem i pech chciał ze rozkraczylo się w drodze do domu to jaka mam pewność że styl jazdy kupującego się do tego nie przyczynił... partycypacja w kosztach to jeszcze tak, ale zwrot....

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Cytat Napisał sobieski156 Zobacz post
    (...)co do faktury proformy ktora zostala wystawiona za naprawe moge ja zawsze zmienic na vat to sa koszty które poniusl poszkodawany z naprawe i ze niewie jak sie sprawa skonczy to niechce sobie robic dodatkowych kosztów(...)a
    fakturę VAT (lub paragon) powinieneś wystawić po naprawie, niezależnie od tego czy kupujący odzyska cokolwiek od sprzedającego czy też nie.
    Postępowanie kupującego można odczytać w sposób - "naciągnijmy sprzedajacego na naprawę, a jak się nie uda to chociaż nie zapłaćmy podatków" Z tym, że niewystawienie faktury za wykonaną usługę to będzie problem Twój, a nie kupującego.

Już wyszło, że kupujący zawyżył kwotę na umowie, załóżmy, że wprowadza auto w działalność i amortyzuje, to na tej różnicy jest do przodu jakieś 1500zł z podatków, potem chce sobie naprawić jakieś usterki na koszt sprzedajacego, (czyli jakieś 5tys) a jak nie uda się to chociaż podatki czyli 1000zł (jak sądzę, nie jest płatnikiem VAT, bo nie chce wziąć FV na naprawę) itd.

Niestety wszystko wskazuje tu na próbę przekrętu przez kupującego.
    Ostatnio edytowane przez mks ; 29-01-2017 o 20:52

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Co do nowego auta to też byś się zdziwił. Właśnie jestem w trakcie zakupu. I samochód który zakupiłem i miałem już zarejestrowany niestety w dzień odbioru został uszkodzony przez dealera. Uszkodzone drzwi x2 + delikatnie próg. Auto zostało zwrócone do dealera, ten zamówił kolejne identyczne i pokrył wszystkie koszta z tym związane. Więc nie mów że się nie da.
    To zupełnie inna sytuacja, auto zostało uszkodzone przed odbiorem.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ano dlatego że w każdym cywilizowanym kraju tak właśnie by było. Nie wiew gdzie jest granica ile dni ma na zwrot. Ale jeśli auto mi faktycznie po zakupie zepsuło by się w drodze do domu po przejechaniu kilkuset kilometrów, to bym tak zrobił. I w takiej sytuacji każdy uczciwy sprzedawca przyjął by zwrot. I tu nie chodzi o udowodnienie że ktoś zataił jakąś wadę auta. Bo mógł o niej nie wiedzieć. To nakazuje zwykła ludzka uczciwość. Wiem że o nią trudno, ale jeśli ktoś nie chce zrobić z siebie śmiecia to przyjmie w takiej sytuacji zwrot. Oczywiście ten post nie ma nic wspólnego z problemem założyciela tematu.
    P.s.
    Ależ się nie denerwuję. Nie ma żadnej podstawy, w tym etycznej w zwrocie zakupionego używanego auta. Żadnej. Uczciwość sprzedawcy ? - wymaga zaprezentowania historii auta i aktualnego znanego mu stanu. Nie ma żadnego ani etycznego, ani prawnego powodu aby miał odpowiadać za zużycie auta, które nastąpi czy 2 metry czy 20tys km po jego zakupie. To jest WLICZONE W CENĘ używanego auta. Dlatego nie kosztuje 150tys tylko np. 15tys. Tyle.

Co do opisanej sytuacji uszkodzenia - to co innego. Już widzę zwrot przy powiedzmy nie wiem - przepalonej żarówce, uszkodzonej sondzie lambda czy np. właśnie pompie oleju. Naprawią na gwarancji i tyle, żaden zwrot auta. Rzeczy się zużywają, psują.
    A już oczekiwanie po prywatnym sprzedawcy jakiejkolwiek odpowiedzialności za używaną wieloletnią, skomplikowaną rzecz typu samochód, której nie sposób ocenić każdego elementu przed sprzedażą, bo kosztowałoby to więcej czasu niż ten wóz wart ? co najmniej śmieszne.
    A mówiąc o uczciwości - gdzie przepraszam uczciwość kupującego ? kupiłem używkę, nie trafiła się igiełka - trudno, wiadomo ze do używanego wozu trzeba mieć zapas i to nie na olej i filtry. Nie bez powodu do pracy, czy nie wiem , wozy do wypożyczalni są nowe , a nie X letnie. Stare auta się psują, zużywają i tyle.
    Żądanie przyjęcia z powrotem i zwrotu $$ to jest nieuczciwość właśnie i cwaniactwo zwykłe oraz robienie z siebie, przez zwracającego, rzeczonego "śmiecia".
    Oczywiście zakładamy dobrą wolę sprzedającego i to że nic nie zataja, to jest oczywiste. Nie zakładamy przecież w życiu że wszyscy wokół to oszuści , bo by się tak żyć nie dało.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 29-01-2017 o 21:16

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Maras! napisze po raz ostatni w tym wątku- CZEKAJ NA OFICJALNE DOKUMENTY POCZTĄ Z SĄDU INNE PISMA CIĘ NIE INTERESUJĄ- ŻADNYCH DYSKUSJI, ŻADNYCH UGÓD, a NR TELEFONU DO IGNOROWANYCH!! Tyle w temacie - śmierdzi wałem na kilometr i tyle !!! MMS- SMS-y to może jeszcze gołąb pocztowy?
    Jak robił mi rzeczoznawca z PZMOT-u opinie do podatku akcyzowego dla samochodów z USA to samych zdjęć było ze 30 opis i opinia zajmowała około 20 stron!! Tym co Ci wysłał to sobie nawet w toalecie nie podetrzesz bo za śliskie.
    Napisał to radca prawny.
    To powinno się pojawiać na każdej stronie tego tematu. Mniej emocji a więcej faktów Panowie.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    -

Domyślnie

700 km do domu... każde auto da się zajechać...nawet nowe jak kierowca się postara

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

[MENTION=65215]Maras1823[/MENTION] sprawa się rozwinęła?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159JTDm 2.4 diesel automat

Domyślnie

Narazie cisza nic z sądu nie przyszło cierpliwie czekam jak to sie rozwiąże