Co do fajnych cen na wymianę czynnika to polecam dla tych ze Szczecina i okolic
http://www.forum.alfaholicy.org/zach...matyzacji.html
Skorzystałem i jestem zadowolony![]()
Co do fajnych cen na wymianę czynnika to polecam dla tych ze Szczecina i okolic
http://www.forum.alfaholicy.org/zach...matyzacji.html
Skorzystałem i jestem zadowolony![]()
U mnie też wiertarka, ciągle nie wiadomo co to. Zmiana ilości czynnika nie pomaga testowałem na 460, 520 i 550. Generalnie z tego co mówił facet w serwisie wynika, że wersje przedliftowe miały większy układ i potrzebują ponad 500 g czynnika podczas gdy poliftowe 460, tyle zresztą pokazała "maszyna" dla mojej TBi. To by tłumaczyło czemu przez forum przewijają się dwie szkoły ile powinno być nabite czynnika.
Panowie, czy przewody klimatyzacji w poszczególnych wersjach silnikowych 159 różnią się od siebie?
Panowie, mam te same objawy co wielu z Was - mnie dobicie klimy wystarczyło na jakiś miesiąc, mimo że w serwisie twierdzili, że nie ma nieszczelności i teraz jest dźwięk wiertarki. Czy ktoś z Was jest w stanie polecić serwis w Krakowie, który by się tym porządnie zajął (prócz ASO)?
W takim wypadku najpierw ponownie nabijasz klimatyzację, żeby sprawdzić czy teraz masz tyle samo czynnika ile nabijałeś miesiąc temu (a precyzyjniej: musisz odessać obecny w układzie czynnik i zważyć go – robi to maszyna). Jeśli jest wyciek (dużo mniej czynnika odessane niż załadowane miesiąc temu) to wymieniasz skraplacz (najczęstsza przyczyna) lub uszkodzony przewód i ponownie nabijasz klimatyzację.
Jeśli ponowne nabicie wykaże tyle samo czynnika co miałeś nabijane miesiąc temu to wymieniasz zawór rozprężny.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 10-06-2014 o 09:03
Dzięki jahu za info! Prostując jeszcze, to ja opisałem sytuację sprzed roku - po miesiącu miałem około 150 czynnika (460 ładowane na początku), więc tu na pewno jest przypadek pierwszy. Teraz się robi gorąco i chcę to szybko naprawić. Więc od razu chce uderzyć do porządnego serwisu, który będzie wiedział co zrobić i albo wymieni skraplacz albo przewód o którym piszesz.
Podjedź na Paprotną do nieautoryzowanego serwisu Fiat/Alfa – tam mają chyba urządzenie do ciśnieniowego sprawdzania szczelności układu i znajdą miejsce skąd cieknie. Bo zwykłe sprawdzenie barwnikiem + próżnią przy takim wycieku może okazać się nieskuteczne. Licz się z tym że 1000 zł możesz zostawić na nowy skraplacz, wymianę i serwis.
panowie gdzie tanio kupić ten nieszczęsny zawór rozprężny ??? w normalnej cenie , narazie z tego co widzę dostępny jest w pol-car za prawie 400zł
alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v
Może na fiat autoparts będzie.
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka