Tymczasowo odpiąłem cięgno sterujące klapami, pozostawiłem je w pozycji otwartej, ale wywaliło mi błąd P0403 dotyczący EGR i nie mogę go usunąć... Czy klapy mają coś wspólnego z EGR? Są połączone fizycznie z jakimś czujnikiem który mówi EGR'owi że klapy się nie ruszają ? ;P Natomiast przy otwartych klapach auto odpala i nie szarpie silnikiem, obroty nie falują itp
Właśnie oddalem swoją pierwszą belle po tygodniu uzytkowania na usunięcie obu usterek czyli kolektor i egr do Pablo garage, takze cieszę się że trafilem na to forum, dowiedzialrm sie kilku waznych rzeczy, pozwoli to uniknąć kosztów związanych z tymi usterkami.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Pojawił się problem, auto jedzie normalnie może z minutę, potem nagle max obroty 1500 , predkość max 30km/h totalny brak mocy , nie mam pojęcia co się dzieje, Auto nie wywala jakichkolwiek innych błędów niż 403 zawór egr. Posprawdząłem wężyki podciśnienia, na wtyczkę dochodzącą do zaworu EGR i wszystko wygląda okej. W komputerze pokazuje status EGR OFF i procent EGR 4%...
Ratunnku !!
Sprawa opanowana, nie o klapy chodziło, tylko o EGR, wtyczka nie stykała i auto wywalało błąd EGR i wpadało w tryb awaryjny![]()
Nie myli się ten, kto nic nie robi![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Wolę nie grzebać za wiele, bo narobię głupotPo 10'tym klapy i egr bye bye
![]()
Panowie usuwajcie w pi...u to dziadostwo z silnika! Ja mam w końcu diagnozę co u mnie nie tak.
Na początek zaczerpnąłem języka u Komka_KrK, powiedział co zrobić jak nie było jednej klapy, aby się upewnić czy motor do roboty, i niestety po krok po kroku potwierdzało się najgorsze. Następnie w obawie przed rozbieraniem motoru była kamerka i znowu zonk. Jedna klapa (3 zdążyłem usunąć) zagościła na trzecim cylindrze. Na kamerze było widać tylko ślady na górze tłoka, ale nie widać jak to wygląda niżej i co z głowicą, więc decyzja była prosta. Motor rozebrany i właśnie się remontuje, a wygląda to tak:
- głowica dostała w d... na 3 cylindrze,
- zawory pogięte na 3 cylindrze,
- tłok na 3 cyl. dostał od góry - jeden pierścień zakleszczony i kawałek tłoka między pierścieniami ukruszony,
- przy okazji dowiedziałem się, że ktoś już tam coś grzebał i odpie... lipę i trzeba po nim poprawiać.
Na szczęście gładź cylindra ocalała i to chyba jedyna dobra wiadomość, bo dodatkowo okazało się, że zaczyna puszczać pompa wody, którą do jasnej wymieniłem razem z rozrządem 22 dni temu, z czego auto już 10 dni stoi na warsztacie (niby zestaw INA), już zakupiłem nowy rozrząd jutro reklamuję to dziadostwo i żądam zwrotu kasy za części i robotę.
Jedno jest pewne portfel zapiszczy i budżet trochę się uszczupli, oj na pewno.