Strona 24 z 54 PierwszyPierwszy ... 141516171819202122232425262728293031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 540

Temat: Wypalanie DPF

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

koledzy po 2 miesiacach zastoju zauwazylem ze Alicja cos kopci na jalowym gdy przygazuje.Nie znalazlem bardziej odpowiedniego tematu,a wiec wrzucam filmik tutaj

https://www.youtube.com/watch?v=oDkp...ature=youtu.be

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jedrek1980
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto
    Alfa Romeo 159 Bella

Domyślnie

Mam pytanie bo trochę się martwie gdyż przejechałem już spokojnie 800 km co prawda po autostradach i nie zauważyłem żeby wypalał się DPF.Nie wiem czy to normalne.Ma może ktoś fotę jak się wychyla wskazówka od turbo na postoju podczas wypalania

Użytkownik Rowerzysta Avatar gavu
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

U mnie pod kablem srednie wypalanie czasami jest co 1000-1200km wiec z pewnoscia nie masz sie czym martwic tylko obserwowac teraz czujnie... na youtubie jest troche filmikow w trakcie wypalania wystarczy chwila zeby wyszukac

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    koledzy po 2 miesiacach zastoju zauwazylem ze Alicja cos kopci na jalowym gdy przygazuje.Nie znalazlem bardziej odpowiedniego tematu,a wiec wrzucam filmik tutaj

https://www.youtube.com/watch?v=oDkp...ature=youtu.be

Czarny dym świadczy o tym, że w spalinach znajduje się dużo cząsteczek sadzy. W starych dieslach zjawisko normalne, a w nowszych konstrukcjach już niebardzo. Kopcenie może wynikać zwykle ze zbyt obfitego dawkowania paliwa (to często efekt uboczny chiptuningu), niewłaściwej regulacji wtrysku (zbyt mały kąt wyprzedzenia wtrysku), zużycia lub awarii wtryskiwaczy, świadczyć może też o usterce układu wtryskowego. Być może trzeba wymienić pompę wtryskową (podaje za dużo paliwa), końcówki wtryskiwaczy (rozkalibrowały się) lub układ recyrkulacji spalin. Krótkotrwała emisja czarnego dymu podczas gwałtownego przyspieszania lub zwiększenia obciążenia silnika nie świadczy o usterce.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Czarny dym to za mało powietrza w porównaniu do ilości paliwa. Czyli albo przyczyny szukasz w zbyt dużych dawkach paliwa (to co powyżej), albo w zbyt małej ilości paliwa (uszkodzony kolektor ssący, nieładująca turbina, uszkodzenia w dolocie itd.).

czarny – masz DPF? bo jak nie to ja bym się nie przejmował, tutaj przykład innego forumowego auta bez dpf
    http://www.youtube.com/watch?v=u59pKqPGM9U

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    czarny – masz DPF?
    Też miałem zapytać ale sądzę, ze nie ma
    Jeszcze bym sprawdził filtr powietrza !

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Czarny dym to za mało powietrza w porównaniu do ilości paliwa. Czyli albo przyczyny szukasz w zbyt dużych dawkach paliwa (to co powyżej), albo w zbyt małej ilości paliwa (uszkodzony kolektor ssący, nieładująca turbina, uszkodzenia w dolocie itd.).

czarny – masz DPF? bo jak nie to ja bym się nie przejmował, tutaj przykład innego forumowego auta bez dpf
    http://www.youtube.com/watch?v=u59pKqPGM9U
    DPFu nie mam,kolektor mam pospawany i szczelny,turbina laduje normalnie.

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Też miałem zapytać ale sądzę, ze nie ma
    Jeszcze bym sprawdził filtr powietrza !
    Filtr powietrza niedawno wymienialem

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Czarny dym świadczy o tym, że w spalinach znajduje się dużo cząsteczek sadzy. W starych dieslach zjawisko normalne, a w nowszych konstrukcjach już niebardzo. Kopcenie może wynikać zwykle ze zbyt obfitego dawkowania paliwa (to często efekt uboczny chiptuningu), niewłaściwej regulacji wtrysku (zbyt mały kąt wyprzedzenia wtrysku), zużycia lub awarii wtryskiwaczy, świadczyć może też o usterce układu wtryskowego. Być może trzeba wymienić pompę wtryskową (podaje za dużo paliwa), końcówki wtryskiwaczy (rozkalibrowały się) lub układ recyrkulacji spalin. Krótkotrwała emisja czarnego dymu podczas gwałtownego przyspieszania lub zwiększenia obciążenia silnika nie świadczy o usterce.
    chipa nie mam,a korekty jak sprawdzalem jakis czas temu byly OK

Dodano po 4 minutes:

a tak na marginesie dodam, ze przez tego mojego kopciucha musze jutro malowac sciane w garazu bo sobie przygazowalem
    Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 14-09-2014 o 22:17 Powód: Dodano

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar nico
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał jedrek1980 Zobacz post
    Mam pytanie bo trochę się martwie gdyż przejechałem już spokojnie 800 km co prawda po autostradach i nie zauważyłem żeby wypalał się DPF.Nie wiem czy to normalne.Ma może ktoś fotę jak się wychyla wskazówka od turbo na postoju podczas wypalania
    Spokojnie, ja też czasem nie zauważam wypalania podczas jazdy autostradą. Jeżeli jedziesz dłuższy odcinek z równą prędkością może się zdarzyć że tego nie wychwycisz.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16v

Domyślnie

Witam
    Wczoraj jadąc do pracy silnik zaczął przerywać, a po 50 m zgasł. Próba odpalenia - pracuje 5 sek, tak jakby na 3 garach i znowu gaśnie. Zaholowałem do mechanika. Wyczyścił EGR, żeby go dopalić, chociaż z 2 miesiące temu był czyszczony, a następnie według wskazań kompa stwierdził, że DPF jest zatkany w 88% i w historii jest 5 nieudanych prób wypalania. Wyczyścił go programowo na postoju. Alfa jeździ, ale nie do końca jestem przekonany, że to była przyczyna, ponieważ jeszcze nigdy nie zapaliła mi się kontrolka od DPF, a jak się wypala to zawsze widzę i silnika nie gaszę, no chyba że żona(kobiecie nie przetłumaczysz). Silnik 1.9 16V przebieg 71000.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

88% to zatkanie normalne i to nie było przyczyną. Mechanik o tym nie wie ?
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF