Panowie pomocy. Samochód znowu stoi. Mechanik się uparł i chce mi wywalić filtr, choć nie ma pewności że jest on przyczyną moich problemów. Przecież nawet żadna kontrolka mi sie nie zaświeciła. Opis mojego problemu post wyżej
Panowie pomocy. Samochód znowu stoi. Mechanik się uparł i chce mi wywalić filtr, choć nie ma pewności że jest on przyczyną moich problemów. Przecież nawet żadna kontrolka mi sie nie zaświeciła. Opis mojego problemu post wyżej
A jakie masz parametry DPF-a ? Jaka jest różnica ciśnień, zatkanie, okresy wypalań, czas itp. ?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Hehh. Wycięcie sprawnego filtra to też nie jest rozwiązanie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Zmienie trochę temat, ale nie chce zakladac nowego watku.
Jak Waszym zdaniem najlepiej jechać w trakcie wypalania DPFa (oczywiście, jeżeli akurat mamy na to wpływ).
Jaka prędkość, obroty, bieg itd. będę najlepsze?
A może na ma to większego znaczenia?
Szukałem tej informacji na forum, ale znalazłem sprzeczne opinie.
Jedni zalecaja spokojna jazde, inni przeciwnie.
3-4 bieg, 2500-3000 obr.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km
A 2000 rpm i V bieg to zle? Przeciez jak komp zainicjuje wypalanie, to i IV bieg i 60 km/h wystarczy. Zmienia sie parametry wtrysku, by nagrzac dpf do tych 600 st i bedzie wypalanie.
Krajcok
GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
XKR 4.0 V8 kompressor
Instrukcja AR 159 nic nie mówi o obrotach, biegu czy prędkości podczas wypalania DPF'a.
Dlaczego? Ano dlatego, że system da radę wypalić sadzę w każdych parametrach normalnego użytkowania... a normalne użytkowanie to 1700obr/min w górę... choć te "1700" podałem raczej z czapki- bardziej mi chodzi o nie zamulanie silnika na emeryckich 1000obr/min zeby bron "boshe" nie spalic niepotrzebnie 0.2 litra więcej na 100km...
Jak Ci się na autostradzie zacznie wypalać DPF to przecież nie wrzucisz 3-4 biegu... bp to jest totalnie bez sensu i zagraża bezpieczeństwu.
Mogę potwierdzić, że w instrukcji Passata B6 jest tam napisane o 3-4 biegu i obrotach rzędu 2500-3000 na minute... ale dotyczy to tylko wypalania po zapaleniu się żółtej kontrolki ostrzegawczej DPF na desce.
U nas po zapaleniu się kontrolki w instrukcji jest napisane "zaleca się kontynuwanie jazdy do zgaśnięcia kontrolki."
A dlaczego tak jest? Bo DPF ma być "niewidoczny" dla użytkownika.
Podsumowująć: nie zamulajcie silnika, a DPF wypali się bez żadnych problemów.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Ja staram sie zawsze jechac stala predkoscia min. 100-120 na 5/6 biegu podczas wypalania. Zauwazylem ze jesli wypala mi sie wlasnie w takich warunkach to kolejne wypalanie jest za okolo 900-1000km, jesli niestety wypala sie w miescie i jest duzo przyspieszania/hamowania to wtedy kolejne wypalanie jest szybciej np 600km. Reasumujac wydaje mi sie ze wypalanie z predkosciami autostradowymi jest bardziej skuteczne.