Strona 26 z 52 PierwszyPierwszy ... 161718192021222324252627282930313233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Krolik
    Gość

Domyślnie

i zauwazylem ze jadac, czasami samochod traci moc i przerywa. Ja mu gaz a on zduszony powoli przyspiesza.

---------- Post added at 20:43 ---------- Previous post was at 20:42 ----------

ale wczesniej pokazywalo elegancko, jak zalalem 10 litrow to po zrobieniu okolo 80km znowu sie zaswiecala, a dzis bylo tylko 50km

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

to bardziej przyjrzał bym się sondzie albo przepływce czy ori...

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    Wydajność wtryskiwaczy to 20l, ale bardzo możliwe że przez odpięcie kabelka więcej pali. Nie odkryte są tajemnice kabelków w Alfie
    Ja mam nową czujkę w termostacie i tak samo faluje.
    Założyłem dziś filterek na odmę, a drugi koniec przy wężu za przepływomierzem zaślepiłem. Jutro napiszę o efektach jazdy.
    Kolega zaviasek dobrze prawi.
    Jeśli nie zaślepisz króćca od zaworka zwrotnego to przy takim układzie, jak zrobiłeś będzie ciągnął lewe powietrze przez ten filterek i pod pokrywą zaworów.

---------- Post added at 20:49 ---------- Previous post was at 20:45 ----------

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    Krolik - z tym spalaniem to albo odłączyłeś zły kabelek, albo zamiast 21 chciałeś napisać 12 bo ja nie kumam jak może spalić więcej niż 3.0 V 6
    motofan - filterek zamontuj na drugim wężu, to co teraz zrobiłeś spowoduje tylko że przepustnica nie będzie się brudzić olejem
    zaślep zaworek odmy (najpierw bym go wymontował)
    kiedyś bawiłem się zaworkiem odmy i rozciągałem sprężynkę i nawet delikatne jej odgięcie/nagięcie powoduje bardzo różne dziwne objawy
    np. obroty spadły mi do 500 i tak trzymały
    albo falowało cały czas i w ogóle nie dało się jechać
    wkurzony zamówiłem nowy zaworek ale na falowanie nie pomogło
    wydaje mi się że zaślepienie zaworka i zrobienie trójnika dwóch odm z pokrywy i wejścia do gumowej rury przed przepustnicą może załatwić sprawę
    Kiedyś robiłem taki eksperyment z trójnikiem.
    W sumie bez powietrza dodatkowego pobieranego pod pokrywą zaworów i dalej poprzez zaworek zwrotny do silnika dość dobrze sobie radził, ale odpalanie zimnego silnika było utrudnione.
    Ciekaw jestem, jak to będzie u innych.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ciekawe co tu ma temperatura do gadania....
    czytałem wcześniej Twoje posty i nigdy nie potrafiłem tego sobie racjonalnie wytłumaczyć

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Mnie o dziwo jakos nie faluje za bardzo ostatnio,nie wiem czy sie nauczyl czegos nowego?
    Kabelek mam wypiety i spalanie raczej w normie okolice 10l,z ciekawosci wepne teraz kabelek

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

tylko wypinałeś kabelek czy robiłeś jakiś reset itp ?
    takie dokładniejsze opisy mogą wnieść więcej do tego tematu
    ja bym dalej jeździł z odpiętym kabelkiem... nie kuś losu

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Nie ma stalego dostepu do kompa,kabelek mialem kupic-kupilem laptop na razie i musze teraz robic juz hamulce wiec znowu kasa i kasa coraz dalej od wyeliminowania tego badziewia...z reszta wystawilem ja na sprzedaz i jak sie cos fajnego znajdzie to przesiadam sie na 155-ke ale tylko i wylacznie LPG oraz 8V DOHC TS dopoki nie poprawi sie sytuacja finansowa potem wracam do 156 jesli bog i partia pozwola
    Kabelek zapne z powrotem-dobry bóg zrobił co mógł teraz pora na fachowców więc ja z tym falowaniem bym bił do ASO tym razem.
    Opis:
    -eksperymenty z zaworkiem skończyły sie wymianą przewodu i zaworka
    -bosch sonda oraz MAF dedykowane
    -czujnik temp w termostacie i inne jak kazdy
    -na koniec wiedziony tym tematem z kabelkiem trachnalem i tylko przez jakis odcinek mialem wrazenie ze ECU zgłupiał i starał sie reg.parametry po czym znowu falowal ale teraz albo sie tak juz nauczyłem jezdzic z wyczuciem albo po prostu nie faluje tak agresywnie czasem nawet wcale a jak sie tocze na luzie to w zasadzie wogole
    W czasie nagrzewania sie silnika jest zmiana poniewaz wczesniej przed kabelkiem jak odrobine zlapal temperatury to juz potrafil na skrzyzowaniu fale puscic,teraz dopiero jak jest wrecz 90 zaczynaja sie zmiany
    No i wogole na zimnym ma lepsza dynamike o dziwo ale to moze ze wzgledu na niska temperature wieksza dawka paliwa

Krolik
    Gość

Domyślnie

ja zobacze co mi jutro ASO powie, czy kwota ktora mi zaspiewali bedzie oplacalna.

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie Objasnienie założenia filterka odmy.

Dobra widzę że muszę więcej objaśnić, mam teraz wykonane jak na poniższym zdjęciu. Czyli przez harmonijkę przepuszczam całe zmierzone powietrze. Oryginalnie jest tak, że odma zabiera część zmierzonego powietrza przez przepływomierz. Mam kilka teorii z tym związanych ale to za chwilę

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	53.2 KB
ID:	41100

-Wiadomo że pierwszy wąż zasysa powietrze w kierunku do pokrywy zaworów. Drugi wąż powinien to powietrze oddać do kolektora. Taka konfiguracja fabryczna sprawia że pokrywa jest przewietrzana z oparów.
    -Skoro część zmierzonego powietrza jest zabierana przez odmę, to część tego powietrza nie przelatuje przez przepustnicę.
    -Czy projektanci wzięli na to poprawkę programując ECU?

Jeśli obieg powietrza przez odmę jest taki jak napisałem, że część jest zabierana z gumowej harmonijki, przelatuje przez pokrywę zaworów i trafia tuż za przepustnicą to jest kilka teorii, że zostało to zaprojektowane dobrze i druga teoria że chyba dobrze.

1) dobrze, ponieważ zabrane powietrze z harmonijki przelatuje przez pokrywę przewietrzając ją i zaraz oddawane jest z powrotem do kolektora, po czym trafia do silnika, suma sumarum do silnika trafia tyle samo powietrza ile zostało zassane przez filtr, nie mniej, nie więcej bo odma zabrane powietrze oddaje.
    2) chyba dobrze, że to zmierzone powietrze które jest zabrane z harmonijki, nie przelatuje przez przepustnicę, a trafia za nią i może mieć to wpływ na ECU.

Proszę o wypowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 06-12-2011 o 22:18 Powód: Update
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Krolik jaką kwotę Ci zaśpiewali i za co?
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf