Strona 26 z 50 PierwszyPierwszy ... 161718192021222324252627282930313233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 496

Temat: czy to było wypalanie DPF?

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Jako ciekawostkę powiem, że już dwa albo trzy razy miałem sytuację, że wypalał mi się DPF podczas jazdy miejskiej (interwały wg FES ponad 300km) a dzień czy dwa później podczas jazdy S-ką do Gniezna (~150km/h dłuższy czas) DPF wypalał się ponownie (jestem na 99% pewien że było wypalanie).
    Na tej podstawie wysnułbym (pochopnie) teorię, że komputer lubi sobie dopalić jak ma okazję ("trasa"), niezależnie od aktualnego wskazanego % zapchania czy przejechanych km od poprzedniego wypalenia.

Użytkownik Świeżak Avatar Sony
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    Była: Red Rosso 159 2.0 TI 200KM / 460NM Jest: Czarna 159 SW 1.9 180KM/400NM

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Tragedii nie ma trzeba tylko zwracac uwagę przy gaszeniu auta i tele.
    Z tym akurat nie będzie problemu bo u mnie to norma żeby zawsze odczekać minimum 2 minuty przed zgaszeniem silnika aby trochę ostygł. W tym czasie będę zwracał uwagę na obroty i może jakoś przeżyję tego DPF'a

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Kolego anAlfaBeta jeżeli już twój komputer lubi co kilka dni wypala dpf i to przy takim małym przebiegu od wypalen to nie jest dobre dla silnika....fajnie ze to robi i nie ma zapachania i potrzeby awaryjnego wypalania ale to i tak znaczy ze coś juz jest nie tak i czas pozbyć się tego ustrojstwa.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał dejon Zobacz post
    Kolego anAlfaBeta jeżeli już twój komputer lubi co kilka dni wypala dpf i to przy takim małym przebiegu od wypalen to nie jest dobre dla silnika....fajnie ze to robi i nie ma zapachania i potrzeby awaryjnego wypalania ale to i tak znaczy ze coś juz jest nie tak i czas pozbyć się tego ustrojstwa.

Trzeba mu poradzić, raczej żeby przestał jeździć jak dziadek. Tak będzie prościej i taniej

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Ja ostatnio przy wycinaniu FAP w Pugu ojca rozmawiałem na ten temat ze specem od filtrów cząstek stałych i powiedział mi, że coraz częstsze wypalanie filtra świadczy o tym, że filtr się po prostu zapycha. Nie wiem czy ma to zastosowanie do DPF również.

Co jest ponadto ciekawe, to to czy są jakieś inne odbiorniki które uruchamiają się razem z wypalaniem filtra?

W Peugocie 407 na przykład przy wypalaniu włącza się podgrzewanie szyb i lusterek, pomimo wyłączonego "przycisku". Mój szwagier podłączył sobie diodę do podgrzewanych lusterek i teraz już wie, że jak się zapala dioda to jest wypalanie FAP.

Ciekawe, czy podobny mechanizm mógłby znaleźć zastosowanie w 159.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Ja ostatnio przy wycinaniu FAP w Pugu ojca rozmawiałem na ten temat ze specem od filtrów cząstek stałych i powiedział mi, że coraz częstsze wypalanie filtra świadczy o tym, że filtr się po prostu zapycha.
    A jak sie ma nie zapychać jak się jeździ po emerycku? To auto potrzebuje obrotów aby wszystko działało jak należy.

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Hmm kolego pushg filtr cząsteczek stałych to jest DPF w Peugeot się nazywa FAP bo jest trochę inne rozwiązanie i tak dobrze mówi mechanik jak się często wypala to znaczy często się zapacha i anAlfaBeta będzie tak ze swoją jazda zejdziesz do 100 km albo mniej i będzie problem w sumie problem juz jest przy 300km.Zmien technikę jazdy na trochę bardziej energiczna trzymaj na obrotach a nie toczy się przy 1300 o.na min.Sprawdz jaki jest olej dedykowany do aut z dpfem.zastosuj inne środki do silnika które spowodują poprawe może na zbyt częste wypalanie dpf zrób logi wtryskowe. Sprawdzić czy wszystko jest Oki. Powinno pomóc. . Ja zima miałem tak ze taka jazda tyło w mieście do pracy około 6 km. Dpf zapuscilem ze średnie wypalanie miałem w granicach 500km i juz się zastanawiałem czy nie wycinać. Przyszła wiosna jeździłem tylko trasy po 400 do siebie lub na mazury na działkę przez wiosnę i lato jak i wrzesień znowu jest Oki średnia wyszła 1200 może to nie rewelacja ale dużą poprawa. Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez dejon ; 16-10-2015 o 14:52

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Hmm kolego pushg filtr cząsteczek stałych to jest DPF w Peugeot się nazywa FAP bo jest trochę inne rozwiązanie i tak dobrze mówi mechanik jak się często wypala to znaczy często się zapacha i anAlfaBeta będzie tak ze swoją jazda zejdziesz do 100 km albo mniej i będzie problem w sumie problem juz jest przy 300km.
    Tak, tylko FAP to jest filtr "mokry" więc technologia może się trochę różnić. W teorii FAP powinien być bardziej bezproblemowy od DPF.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Tak, tylko FAP to jest filtr "mokry" więc technologia może się trochę różnić. W teorii FAP powinien być bardziej bezproblemowy od DPF.
    A w praktyce jest bardziej problemowy i drogi

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Musisz po 100 czy 150 tys km dolać płynu za 2 stówki. IMO tragedii nie ma.