Strona 261 z 311 PierwszyPierwszy ... 161211251252253254255256257258259260261262263264265266267268269270271 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2,601 do 2,610 z 3101

Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

czachurek
    Gość

Domyślnie

obecne lakiery sa tragiczne, czy to w Alfie, czy tez w Audi .. mycie na myjkach mechanicznych = paskudna jakosc lakieru po krotkim czasie uzytkownia, dlatego powinno myc sie jedynie na myjkach bezdotykowych lub gabeczka w zaciszu podworka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Dyskutowaliśmy juz o tym
    Śmiem nawet twierdzić że przy bardzo małych prędkościach tu połamiemy zderzak podczas gdy w starszych modelach z maski będzie już blacha falista.
    A ja się zastanawiam jak ten zderzak będzie znosił drobne przygody parkingowe i kontakt przy małych prędkościach. Czy się odkształci, czy się ugnie i wróci do poprzedniej formy, czy od razu się połamie. Bo całość wygląda dość delikatnie. Ktoś ma doświadczenia? Np. z Mito, bo tam chyba jest podobna konstrukcja?

czachurek
    Gość

Domyślnie

plastikowe zderzaki to standard, wiekszosc aut ma takie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    a skąd to wiesz?

wystarczy nie myć na myjniach automatycznych i lakier cały czas wygląda jak nowy
    Idąc tym tokiem myslenia to wystarczy postawic zakonserwowaną w garażu i lakier będzie też jak nowy... A skąd wiem po prostu z doświadczenia: Kupiliśmy z kolega AR156 w tym samym czasie tylko on z lakierem pastelowym, a ja z czarnym metalikiem - moja po 5 latach eksploatacji lakier miała jak nowy a jego co roku wygladała gorzej
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    A ja się zastanawiam jak ten zderzak będzie znosił drobne przygody parkingowe i kontakt przy małych prędkościach. Czy się odkształci, czy się ugnie i wróci do poprzedniej formy, czy od razu się połamie. Bo całość wygląda dość delikatnie. Ktoś ma doświadczenia? Np. z Mito, bo tam chyba jest podobna konstrukcja?
    połamie sie przy grilu

---------- Post dodany o godzinie 15:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:45 ----------

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Idąc tym tokiem myslenia to wystarczy postawic zakonserwowaną w garażu i lakier będzie też jak nowy... A skąd wiem po prostu z doświadczenia: Kupiliśmy z kolega AR156 w tym samym czasie tylko on z lakierem pastelowym, a ja z czarnym metalikiem - moja po 5 latach eksploatacji lakier miała jak nowy a jego co roku wygladała gorzej
    chyba zbytni optymizm z tym jak nowy, nie wierze ze rys nie bylo lub byly niewidoczne

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Kupiliśmy z kolega AR156
    To była jeszcze era "normalnych" lakierów. Bezbarwny był tylko rozcieńczoną chemoutwardzalną żywicą a pastel rozcieńczoną żywicą "zanieczyszczoną" pigmentem. Dzisiejszy czy to klar czy pastel można zmiękczyć spirytusem. Gdybym patrzał na głównie na wygląd wziąłbym metalic, a że sam się czasem bawię lakierami wziąłem pastel jako łatwiejszy w "obróbce".

---------- Post dodany o godzinie 16:26 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:10 ----------

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    A ja się zastanawiam jak ten zderzak będzie znosił drobne przygody parkingowe
    W mito ten plastik to taki "flak". Bardzo miękki odkształcalny (niemal da sie go pogiąć w rękach) z tego względu ma sporo punktów mocowania (z przodu jest ich 10 edit:12 srub plus zaczepy). Miałem już kontakt ze słupkiem-po wygięciu się zderzak wrócił prawie do swojej formy, poprawka wymagała podgrzania opalarką. Ale taka konstrukcja (nie od dziś zresztą) oszczędza te ważniejsze elementy nie przenosząc od razu dużych naprężeń. Jego kształt jest taki że sporo jest zabudowane, zachaczyć od spodu o o coś też łatwo ale aerodynamika i ochrona pieszego też ma swoje prawa.
    Na pewno filozofia inna niż np zderzaki w widzianym ze 25 lat temu w volvo- kawał stali na sprężynie-pochłaniało toto bez szkody dla reszty auta energię chyba do 8 km/h.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 28-11-2010 o 19:10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    To była jeszcze era "normalnych" lakierów. ....
    No nie wiem czy w 2005r była to inna era lakierów
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

chciałbym nieśmiało zauważyć, że na jakość lakieru ma również wpływ klasa auta

dla przykładu moja 166 po umyciu i polerce wygląda rewelacyjnie (metalik, rocznik '99), natomiast auta klasy astra, golf itp. w tym samym roczniku to tragedia.

po przytarciu z astrą I zeskrobałem jej lakier z mojego i wypolerowałem to miejsce - jest OK. Na astrze po prostu brak lakieru...

gdybym przytarł np. audi A6 to pewnie już by tak nie było... dlatego nie spodziewałbym się tej samej jakości lakieru w mito i 159

pozdr,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

czachurek
    Gość

Domyślnie

nie masz racji.. nawet w S5 mojego kuzyna lakier rysuje sie od delikatnego poszorowania paznokciem. klasa samochodu nie ma nic do rzeczy... to po prostu ta cholerne ekologia. dzis juz nikt nie stosuje tak trwalych lakierow jak kiedys, dlatego jesli ktos ma zamiar korzystac z myjek mechanicznych, lub recznych gdzie auto po myciu bezdotykowym (a wiec nie do konca skutecznej metodzie usuwania brudu) jest wycierane irchą, to raczej zbyt dlugo nie nacieszy sie lsniacym kolorem i lakier bardzo szybko zmatowieje

gdy zajezdzam na myjke bezdotykowa to panowie juz pamietaja zeby nie wycierac mi calego auta, nie sciagac wody sciagaczkami itp.. i wcale sie temu nie dziwia

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    chciałbym nieśmiało zauważyć, że na jakość lakieru ma również wpływ klasa auta
    Skoro w jednej fabryce na jednej taśmie schodzą modele od najmniejszych(najtańszych) do największych i najdroższych i jest jedna lakiernia to nie wyobrażam sobie zeby przy takiej logistyce jaką koncerny stosują gdzie nawet połowa części jest taka sama ktoś bawił się w zamienianie lakierów w robotach co któryś samochód.
    Wprawdzie 159 produkują w Pomigliano (i tutaj paradoks że auto z tej fabryki jest bezawaryjne) a Mito/Julkę w Mirafiori ale idę o zakład że lakier jest ten sam od tego samego dostawcy.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 28-11-2010 o 19:13