Oczywiście![]()
Pisałem na szybko i nie chciało mi się szukać symbolu °
Na smartfonie łatwiej go znaleźć![]()
Oczywiście![]()
Pisałem na szybko i nie chciało mi się szukać symbolu °
Na smartfonie łatwiej go znaleźć![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czesc, odkopie troche watek.
Mianowicie bylem niedawno na przegladzie, po wjechaniu diagnosta od razu wyczail ze zbieznosc rozjechana z przodu, po dalszej inspekcji okazalo sie ze opony z przodu praktycznie na smietnik (a kupione poltora roku temu - continental allweather). Samo zawieszenie rzekomo ok, tj nic nie wybite itd. Po przegladzie pojechalem na poprawke zbieznosci no i niestety bylo kiepsko. Dostalem wydruk i zalecenie na wymiane wahaczy gory i dolu (przod - wiadomo nierozbieralne wahacze) plus tulejki, sruby itd z tylu. Rzecz w tym, ze zarowno dolne i gorne wahacze wymienialem jakies 1.5 roku temu i od tamtego czasu przejechaly moze z 15tys km. Gorne co prawda na jakies budzetowe maxgeary, ale na dol wlecialy juz meyle. Co sadzicie Panowie, sluchac sie slepo autoserwisu i wyrzygac grube pieniadze na wymiane czy zasiegnac drugiej opinii apropo samych wahaczy? Mam juz kupione regenerowane oryginaly gorne od tutejszego forumowicza( powiedzmy ze te tanie gowna by mogly pasc)i zastanawiam sie czy pchac kolejne 1300pln na dolne ;(
Zalaczam wydruk z serwisu apropo geometrii.
![]()
Ja mam złe doświadczenia z robiącymi geometrię. W skrócie tak :
1. Robiona zbieznosc przez poprzedniego właściciela - zakład A
2. Zrobiona zbieżność przeze mnie po wymianie wahacza -zakład A niecały rok później
3. Niecały miesiąc stuki w wahaczu i wymienione na drogie lemfordery
Opony przód zjedzone wewnętrzne krawędzie
4. Wizyta w zakładzie B ktory stwierdził ze śruby były od DAWNA nie ruszane i nie ma możliwości by poprzednik cokolwiek tam regulował. 2 godziny czekałem na auto
Efekt - brak pływania na koleinach , niestety nowe opony przez pół roku troszkę się zdarły o wewnątrz.
5. Teraz po następnym pół roku zakład B będzie robił całą geometrię. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Wystarczy że zerkniesz do instrukcji do auta, gdzie masz podane nastawy.
Diagnosta stwierdził, że zawieszenie OK, a warsztat twierdzi że wszystko do wymiany? Na jakiej podstawie?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Dobre pytanie. Zasiegne drugiej opinii, powiem ze mam problem ze scinaniem opon i niech sprawdza te nieszczesne wahacze. Wolalbym sie z tym uporac przed zakupem nowych gum.
Miałeś mocno rozjechaną zbieżność z przodu i to mógł być powód ściętych opon. Chyba że masz rozwalone tylne tuleje dolnych wahaczy, ale to diagnosta by zauważył.
Natomiast musisz pojechać na poprawienie tyłu, koła "patrzą się" w złą stronę![]()
To fakt ze mialem, ale w takim razie musiala sie sama rozjechac przez plus minus rok od ostatniego przegladu w takim razie, bo wtedy slowem nie wspomnial o geometrii ;] nic to, podjade tak czy siak te maxgeary wymienic, wtedy tak czy siak beda geometrie robic, przy okazji powymieniam co sie da z tylu rowniez i kontrolnie pod koniec roku pojade sprawdzic zbieznosc