A to kup ten http://lispol.pl/product,989,rezystor_51k_5_025w.html wielkiej różnicy nie ma...
czy czuć? leci cieplejsze, ale to by trzeba pomiar zrobić, żeby obiektywnie stwierdzić![]()
A to kup ten http://lispol.pl/product,989,rezystor_51k_5_025w.html wielkiej różnicy nie ma...
czy czuć? leci cieplejsze, ale to by trzeba pomiar zrobić, żeby obiektywnie stwierdzić![]()
Polska: Akcja naprawcza Alfy Romeo 156
UOKIK | 2006-11-06 08:33Drukuj
Wyślij
Firma Fiat Auto Poland powiadomiła Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre samochody Alfa Romeo 156, wyposażone w dodatkową nagrzewnicę, mogą być wadliwe. Akcją naprawczą objętych jest 217 aut.
W instalacji elektrycznej dodatkowej nagrzewnicy w wyniku zwarcia może dojść do przepalenia bezpiecznika zabezpieczającego lub do przegrzania i stopienia izolacji przewodów zasilających dodatkową nagrzewnicę. Uszkodzenie układu nagrzewnicy powoduje wydłużony czas nagrzewania wnętrza pojazdu.
Wada może wystąpić w pojazdach z opcją dodatkowej nagrzewnicy, o numerach nadwozi w zakresach: od 0193123 do 0278968 i od 1263798 do 1379758, wyprodukowanych od grudnia 2001 r. do grudnia 2004 we Włoszech.
Importer powiadomi listownie właścicieli aut objętych akcją o konieczności skontaktowania się z autoryzowaną stacją obsługi w celu dokonania kontroli i wprowadzenia zmian przewidzianych procedurą naprawczą.
http://www.samar.pl/__/19/19.m/1/19....Romeo-156.html
Jak rozumieć ten tekst? Czy dogrzewanie kabiny w naszych autach nie działa, ponieważ mamy jakąś awarię czy może ogrzewanie nie działa bo zostało wyłączone po akcji serwisowej??
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
Części zamówione teraz czekam za przesyłką.
Mam jeszcze pytanie czy do połączenia elementów na płytce jak i poszczególnych elementów zewnętrznych - sygnał z termistorów, wentylatora oraz samo zasilanie i wyjście na przekaźniki wystarczą przewody 0,75mm2?
krzyzie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
Cześć.
części dzisiaj doszły lecz mam pytanie czy przy lutowaniu na płytkę wszystkich elementów (procesor, rezystor, itd. ) umieszczać je na płytce od strony pokrytej złotymi stykami czy lepiej od strony czystego laminatu.
Druga sprawa to kwestia zabezpieczenia układu bezpiecznikiem - emo94 czy masz jakiś wyłacznik i bezpiecznik na zasilaniu układu?
Ostatnio edytowane przez krzyzie ; 05-12-2013 o 18:23
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Witam
Wczoraj podłączałem się z moimi modułami do egaminera w wersji 12.1
I:
Klimatronik 1560664760 (benzyna) w opcji "nagrzewnica dodatkowa" ma napisane "nieobecny" i diagnoza aktywna (test) nie włącza grzałek
Klimatronik 1560622270 (diesel 1,9 4x4 cross) w opcji "nagrzewnica dodatkowa" ma napisane "obecny" ale diagnoza (test) też nie włącza grzałek
Rozebrałem oba klimatroniki i oba mają tranzystory wykonawcze do przekaźników (czyli linie na płytce do gniazda przewodów i są sterowane liniami z procesorów) - czyli hardwareowo są identyczne - różnią się tylko wersja programu zapisanego w pamieci - czy od benzyny czy od diesla - mogą sterować grzałkami - zależy to tylko od zapisanego programu.
Co więcej w tym egzaminerze były takie wersje oprogramowania:
6067874
6067875
6067876
6067877
6067878
6067879
6067880
6067881
I da się te wersje wpisać do pamięci klimatronika.
Wersja 6067881 zmienia temperature na stopnie farenheita (czyli anglik) ale w opcji "nagrzewnica dodatkowa" ma napisane "nieobecny"
Innych nie sprawdzałem bo zbrakło czasu.
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć opisu do tych wersji oprogramowania - i niestety nie wiem która wersja do której wersji klimatronika. Jakby ktoś wiedział - to proszę o pomoc. Pozostaje mi tylko wgrywanie i sprawdzanie wszystkich po kolei co niestety zabiera dużo czasu a ja niestety nie mogę obciążać gościnnego warsztatu.
Podejrzewam że się nie dowiemy (a moglibyśmy przeprogramować każdy egzemplarz bardzo popularnego 1560664760 na klimatronik 1560622230 obsługujący nagrzewnicę dodatkową)
Dla mnie byłoby to o tyle łatwiejsze że posiadam oryginalną instalację alfy z grzałkami - nie mam tylko klimatronika.
Nie pozostaje mi więc chyba nic innego jak zrobić sobie układ od Emo (zresztą fajny i prosty).
Kryzie:
Rysunek płytki który jest powyżej jest jak mi się wydaje od strony elementów. Więc powinieneś ten obrazek wydrukować w lustrzanym odbiciu i tak pomalować i wytrawić płytkę drukowaną. Potem wiercisz otwory, przewlekasz elementy od strony nie zadrukowanej i lutujesz od strony miedzi i tyle. Co włącznika - samo zasilanie układu możesz chyba podłączyć pod przewody do zapalniczki (obwód chroniony bezpiecznikiem, napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka - nie przekręcony nie pobiera prądu), natomiast przewody zasilające grzałki (grube) powinny być poprowadzone przez bezpieczniki maxi fuse 30A i 50A bezpośrednio do akumulatora.
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Tutaj chodzi mi bardziej o wyłącznik serwisowy i na okres letni.
Całą instalację mam fabryczną - brakuje tylko sygnału sterowania.
Sterowanie dorabiam kolegi emo94, dzisiaj się zabieram za to - płytkę niestety będę robił przewlekaną pierwszy raz zresztą więc nie wiem jak wyjdzie
Co do wytrawiania to nigdy tego nie robiłem i dam sobie spokój narazie.
Co do różnych wersji oprogramowania fajnie by było ten temat rozwiązać - zawsze jednak co fabryka to fabyka![]()
krzyzie
Kryzie
Jeżeli instalację masz fabryczną - łącznie z instalacją samego klimatronika - to powinieneś moim zdaniem wykonać układ wykonawczy (czyli sterowanie przekaźników plusem) tak jak ja wg schematu Emo z posta #254 czyli trochę inaczej z dwoma dodatkowymi tranzystorami. Dlaczego?
Ponieważ wypinasz tylko po jednym kabelku z każdego z przekaźników i w to miejsce wpinasz kabelki ze sterownika Emo. Resztę masz załatwioną - druga strona cewek przekaźników idzie na masę, zasilanie styków juz masz.
Wtyczka żółta klimatronika, pin 10, przewód niebieski z białym idzie na pin85 przekaźnika sterującego dwiema grzałkami,
Wtyczka żółta klimatronika, pin 12, przewód szary z białym idzie na pin85 przekaźnika sterującego jedną grzałką,
Ukłąd Emo podłaczasz sobie pod zapalniczkę, przyklejasz gdzie trzeba dwa termistory - minimum dodatkowych kabli i ingerencji w oryginał.
Co do włącznika - chyba zbędny - układ nie włączy Ci się no chyba że będzie mróz, zawsze możesz dla pewności wyciągnąć bezpieczniki maxi fuse to się nie włączy nawet jakby chciał - ja w każdym razie nie daję włącznika.
A masz może miejsce na diodę sygnalizacyjną? Na środkowym małym wyświetlaczu mam jedną niedziałającą kontrolkę, chyba "nie zamknięte drzwi" - czy dałoby radę wykorzystać to miejsce lub jeżeli nie mam alarmu w miejscu diody ararmowej na panelu INFOCENTER.
Teoretycznie nie ma to dla mnie większego znaczenia bo i tak chciałem rozciąć oryginalne przewody przekaźników i dorobić wtyczki. Czyli oryginalne przewody wychodzace z klimatronika zakańczam wtyczką taką samą jak z układu sterującego EMO, tak aby w każdej chwili można było przepiąć się pod orygianlne sterowanie. Podobnie dla przewodów masowych też zakończe je wtyczkami. Czyli podpinając wtyczki układu Emo sterowanie będzie masą, a podpinając oryginalne sterowanie bedzie plusem.
krzyzie
Ale w takim razie musisz przeciąć 2 przewody na jednym przekaźniku i 2 na drugim przekaźniku. Wg mojego sterowania przecinasz tylko po jednym przewodzie na każdym przekaźniku.
Jeszcze nie myślałem dokładnie gdzie tę diodę wsadzę.