Strona 28 z 119 PierwszyPierwszy ... 18192021222324252627282930313233343536373878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1186

Temat: Raport spalania

Użytkownik Rowerzysta Avatar Serax
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Giulietta QV 1.75

Domyślnie

Cytat Napisał gdynianka Zobacz post
    masz tez wersje GLK V12 z 2 sprezarkami, 6,3l i z moca 750KM przy 5 500 obr./min!
    4,2 sek do setki
    co prawda zapewne nielatwo bedzie go spotkac na ulicy, ale jakby co- to respect
    Seryjnie nie montowany, szansa na spotkanie go w Polsce tak duza jak trafienie 6 w totka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Bulls
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    AR Giulietta 1,4 MA Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Wynik faktycznie niezły, napisz jeszcze czy jeździsz na 16 tkach?
    Owszem...jeszcze 16 siedzi. Od sezonu letniego będzie 17 , zobaczymy o ile spalanie wzrośnie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Ja mam 8.5 litra średnio teraz, przy 40 tys. Trochę zabawne te licytację na to kto dynamiczniej jeździ wg spalania, bo mogę osiągnąć i 20 litrów stojąc w korku (zresztą to mój rekord kiedyś z 11 km we Wrocławiu w godzinach szczytu). A reszta szczegółów po kliknięciu w stopkę.

Trochę "tła": zawsze jeżdżę na D, rzadko jeżdżę w szczycie, bo staram się unikać korków. Obok tankowań podaję średnią prędkość, tak z doświadczenia - jeśli ok. 30 kmh z całego baku po mieście, znaczy, że nie było zbyt dużo stania. Wolę pojechać naokoło i luźną trasą niż się cisnąć przez centrum, co np. powoduje, że robię 16 km, zamiast 11, ale znacznie szybciej (co akurat nie znaczy, że jestem wcześniej na miejscu). Opony 225/45/17, oba zestawy.
    ___

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    Trochę "tła": zawsze jeżdżę na D
    Dobrze Ci się jeździ w D po mieście?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Bulls Zobacz post
    Owszem...jeszcze 16 siedzi. Od sezonu letniego będzie 17 , zobaczymy o ile spalanie wzrośnie.
    Ja jeżdzę w podobnym cyklu jak Ty (więcej trasa, mniej miasto) tylko że na 17tkach i mam średnie spalanie z ostatnich kilkunastu tysięcy 7.3 litra . Musisz się liczyć z tym, że nawet do 0.5 litra skoczy Ci spalanie jak zmienisz koła no i komfort mocno spadnie Podobną różnicę miałem w poprzednim samochodzie przy różnych kołach.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Giulietta 1.4 TB Multiair

Domyślnie

Cytat Napisał Serax Zobacz post
    Seryjnie nie montowany, szansa na spotkanie go w Polsce tak duza jak trafienie 6 w totka
    .. i chyba koleżance chodziło o klase G (jest jeszcze GL - krowa głównie na amerykański rynek, oraz GLK - coś w stylu Q5, no i ML). Klasa G to klasyk, budowany pierwotnie jako samochód wojskowy (Wolf) w Austrii. Jezdziło to też jako Puch G. Montowanie takiego potwora pod maską trochę mija się z celem, bo to nie jest samochód do ścigania się. Z resztą przy 200km/h jest koniec ze względów bezpieczeństwa. Ale jest rynek na takie bezsensowne kombinacje (głównie nowobogacka Rosja i Chiny). Zresztą zaraz ukaże się SUV Maserati, Alfa na płycie Giulietty też coś rzuci na rynek (musi, bo to się dobrze sprzedaje i trzeba być w tym segmencie obecnym).

Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Dobrze Ci się jeździ w D po mieście?
    Mogłoby się lepiej, ale to bym musiał zrobić wirusa, a jakoś mam wrażenie, że ten silnik się nie bardzo nadaje.

A jeśli chodzi Ci o czułość pedału gazu i ciężką kierownicę - to właśnie tak lubię. I jeszcze jedna praktyczna rzecz - różnica przebiegu momentu obrotowego przy niskich obrotach między D a N. Mam za---ście stromy podjazd w garażu, za którym od razu jest chodnik, przy czym nie widać czy ktoś nim idzie, póki nie jesteś na wierzchu. Zatem wyjeżdzać trzeba jak najwolniej i zdarzyło mi się parę razy, że na N po zejściu obrotów poniżej jakiś 1200 auto zamierało w pół drogi z niemocy.
    ___

Użytkownik Ogier
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    Ja mam 8.5 litra średnio teraz, przy 40 tys. Trochę zabawne te licytację na to kto dynamiczniej jeździ wg spalania, bo mogę osiągnąć i 20 litrów stojąc w korku (zresztą to mój rekord kiedyś z 11 km we Wrocławiu w godzinach szczytu).
    Dlatego mnie bawią posty "zapier....." i pali 10 po mieście i w ogóle, na światłach wiecznie pierwszy itp. itd. i oczywiście światła co 50metrów dla utrudnienia. Zasadniczo nie daje wiary takim postom, bo jeżdżę sporo i brzmi to mocno naciąganie. Wiem, że korek+miasto to 12+ chyba, że się jeździ dieslami. Nie jeżdżę ani jakoś super dynamicznie, ani emerycko i mam wyniki jakie mam, więc jak ktoś mi opowiada takie historie to nie daje w nie wiary, co innego gdy ktoś bez korków jeździ. Jak pisałem nie chce nikomu nic ujmować, bo pod moją nogą zawsze auta palą jakoś dziwnie dużo, moje poprzednie w mieście podobnie paliło, a po tym jak kupiła ode mnie go kumpela to nagle jej się zrobiło 7l .. i do prawdy nie wiem jak ja próbowałem no nie umiem. Może dlatego, że jestem prostym informatykiem 0 lub 1 ? ;-)

Pozdrawiam,
    Ł.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Ja dzisiaj w trybie "D" zrobiłem taką małą traskę z Janek do centrum Warszawy (ok 15km, wjazd do Warszawy z południa, masa świateł i duuży ruch). Zajęło mi to 17min, a średnie spalanie 13,4l/100km
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał buczo Zobacz post
    Dlatego mnie bawią posty "zapier....." i pali 10 po mieście i w ogóle, na światłach wiecznie pierwszy itp. itd. i oczywiście światła co 50metrów dla utrudnienia.
    Hehe, przypuszczalnie jest tak, że każdy z nas kupił takie auto by się trochę popisywać, stąd takie posty. Ale żeby wiedzieć ile auto pali, to trzeba znać cały kontekst, średnią prędkość warunki na drodze, styl jazdy. W korku, gdy się stoi, czy w gęstym ruchu z dynamiczną jazdą i startami spod świateł musi spalić te kilkanaście litrów, nie ma bata. U mnie się to bilansuje, bo jeżdżę relatywnie często wieczorami i w nocy, więc średnio chyba 10 z baku nie przekroczyłem. Ale z pojedynczych odcinków to spokojnie bywało po 14, czy w skrajnym przypadku 20. Jak jeszcze mi się chciało sprawdzać, bo to wymaga resetowania liczniczków. A tak od paru lat wpisuję swoje tankowania i średnie prędkości z całego baku - to zajmuje znacznie mniej czasu niż stanie pod pompą, a daje jakieś pojęcie o tym jak i dlaczego auto pali tyle ile pali.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Ja dzisiaj w trybie "D" zrobiłem taką małą traskę z Janek do centrum Warszawy (ok 15km, wjazd do Warszawy z południa, masa świateł i duuży ruch). Zajęło mi to 17min, a średnie spalanie 13,4l/100km
    Średnia ok. 50, czyli całkiem legalnie.
    ___