Strona 28 z 52 PierwszyPierwszy ... 181920212223242526272829303132333435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

kierunek zasysania, wypychania powietrza z pokrywy zaworów reguluje tylko i wyłącznie zaworek odmy
    a z racji tego że go zaślepiamy kierunek jest nieznany więc montujemy dwa filtry na wyjściu, albo łączymy te dwa wyjścia i podłączamy np za przepływkę (trójnikiem), a wejście do kolektora (to z zaworkiem) zaślepiamy, w każdym innym przypadku silnik będzie zasysał przez pojedyńczy filtr lewe powietrze jak wspomniał wcześniej SG0240

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Zaviaseq jak zepniesz to trójnikiem to Ci nic nie da, pokrywa nie będzie przewietrzana, musisz zrozumieć po co jest zrobiona ta odma przez pokrywę zaworów. Widziałeś te kanaliki pod pokrywą zaworów?, jeden jest wejściowy, drugi wyjściowy i kierunek obiegu powietrza jest znany. Zaworek odmy również przepuszcza powietrze tylko w jedną stronę, po to jest ten grzybek ze sprężynką, zatem twierdzenie że po zaślepieniu zaworka nie będziesz znał kierunku zasysania powietrza jest głupie, bo wiesz co się stanie, zamkniesz obieg, już wiele razy było pisane o tym. Wiesz że kierunek powietrza idzie w stronę kolektora. Jak masz plastykową pokrywę to zobacz jak idą pod nią kanaliki, są ułożone zgodnie z kierunkiem powietrza, jest tam labirynt po to aby opary powietrza na nim osiadały. Jak zepniesz to trójnikiem to zamkniesz obieg przewietrzania pokrywy, to tak jakbyś zrobił zworkę, zamykasz obieg, pokrywa zacznie Ci się bardziej zaolejać, ale zrobisz jak uważasz.

Nie chcę się sprzeczać o odmę, bo co osoba to teoria. Natomiast ja trzymam się tego co napisałem, gdyż w stanie oryginalnym tak jak jest zrobione ma to sens i tylko w takim stanie pokrywa jest przewietrzana. Fabryka moim zdaniem tylko źle zrobiła, że powietrze do przewietrzania pokrywy jest zabierane przed przepustnicą, a oddawane w kolektor, powodując troszkę inną wartość powietrza które przepływa przez przepustnicę i tyle. Można oczywiście kombinować aby odmę za przepustnicą zaślepić, i założyć filterek na pierwszy króciec, ale trzeba wówczas zrobić sensowny obieg powietrza przez pokrywę.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

widziałem te kanaliki co nie zmienia faktu że nie ma pod pokrywą zaworu zwrotnego blokującego przepływ w którymkolwiek kierunku
    tylko i wyłącznie zaworek zwrotny odmy kieruje przepływ powietrza w jakąś stronę!

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

A robiłeś już eksperymenty z odmą?
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

kiedyś, ale popełniałem błąd taki jak Ty
    montując tak samo silnik (mógł) zasysać przez filtr więcej powietrza niż odczyta przepływomierz i "wpychać" go do kolektora ssącego - tzw lewe powietrze
    nie pamiętam już efektów pracy, ale zmian raczej nie było
    teraz chcę zrobić trójnik i wydaje mi się że to jest jedyne sensowne przerabianie odmy. ewentualnie dwa filtry przy pokrywie a dolot z kolektorem zaślepić

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Trójnik nie ma sensu, już lepiej dwa filterki, powiedzmy że mniejsze zło, chociaż ja w swoim silniku bym tego nie zrobił.
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

jak uważasz
    jak zrobię to się oczywiście pochwalę co i jak, ale na dziś już mam inne plany co do alfy

Krolik
    Gość

Domyślnie

Pany a powiedzcie mi bo czytalem, zeby wyczyscic przepustnice to trzeba kluczyk na MAR, gaz do dechy i czyscic. U mnie jak nacisnalem pelny gaz to przepustnica ledwo co sie otwarla, nawet sie nie da niczym dojsc zeby wyczyscic. Niewiem czy wszystkie alfy tak maja czy tylko selespeedy ze do przepustnicy ida dwie duze wtyczki od komputera ? I jak wcisne gaz to slychac tak jakby dysk w komupterze (PC) odczytywal.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

hehe wyciągnij przepustnicę z kompem na zewnątrz
    a to terkotanie to ustawianie silniczka
    i NIGDY nie rób tego na zapłonie
    ja w ogóle jestem zdania żeby cokolwiek robić w aucie, odkręcić minusową klemę, nic to nie szkodzi a uchroni przed ewentualnymi zwarciami itp
    np. tommy1 (mój szwagier) wymieniał niedawno lewy dolny wahacz na zapłonie i z niewiadomych przyczyn wyskoczyły mu cztery błędy, przez co nie mógł odpalić swojej alfy
    zgłupieliśmy oboje jak mi to powiedział bo co ma piernik do wiatraka, ale najwyraźniej (najbardziej prawdopodobne) od uderzeń młotka, spalił się bezpiecznik z tej listwy bezpieczników schowanej za tą główną listwą, przy lewej nodze

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

W przypadku naszego modelu mamy do czynienia z ukladem recyrkulacji spalin typu wewnetrznego zwanego AGR (google-AGR-EGR)ta odma ma sens i nie tylko w tych autach jest to stosowane
    To moje oczywiscie zdanie ale do przerobek trzeba wiecej ingerencji w ten uklad bo jest drugi zaworek jeszcze i reg.klap kolektora a tym wszystkim steruje ECU.Nie wiadomo na ile zmieniamy parametry pracy zmniejszajac mu w ten sposob powietrze