Więc tak naprawdę automat/manual w razie jakieś awarii można cenowo porównywać? Miałem automat w innym aucie i przyszła pora na zmianę oleju do tego padły 2 elektrozawory na płytce, bo skrzynia weszła w tryb awaryjny. Po naprawie, doszła wymiana sprzęgła hydrokinetycznego, bo przy mocniejszym bucie zaczęło się ślizgać, także remont pochłonął trochę gotówki.
Tak jak mówisz, w bazarze jest 3.2 TI, takiej jakiej szukam, nawet praktycznie w moich okolicach, jednak auto zmieniać będę dopiero w połowie roku. Na razie jedynie się rozeznaje, żeby być przygotowanym na zakup 166.
Ja celuję raczej w manualną skrzynie, jakoś bardziej jestem przekonany i sprawia mi więcej przyjemności manual. Rozumiem, że chodzi o to, że automat może mieć problem z wytrzymaniem momentu przy ponad 200 konnej mocy?
Liczę na co najmniej 6.5l przy prędkościach rzędu 120-140km/h, także z tego co piszesz spalanie by mnie satysfakcjonowało.
Fabrycznie, bez żadnych modów, przy jakich obrotach jest największy moment? Orientuje się może ktoś? Wiadomo, że przy zmianie mapy, nie chciałbym mieć ustawionego max momentu przy 2k rpm. Raczej, tak jak Ty opisujesz, czyli równo żeby ciągnął w każdym zakresie obrotów.
Kusi jednak te 3.2 V6 z gazem, niemniej spalanie chyba jednak będzie większe niż w JTD, a i cena za ładne 3.2 TI podejrzewam, że oscyluje w granicach 20 tysięcy.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi![]()