Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał kubicze Zobacz post
    Podstawowy remont automatu wychodzi tyle co sprzęgło i dwumas w manualu, w tych jednostkach też trzeba się liczyć z regeneracją/naprawą półosi, bo padają, ceny nowych trochę zabijają. NA Twoim miejscu szukał był 3.2 V6 i do tego LPG, jest chyba taka w bazarze. Przy tym aucie uważam, że będziesz miał podobne koszty utrzymania, a więcej frajdy i nie będziesz musiał chipować, chyba,że na 280 KM
    Więc tak naprawdę automat/manual w razie jakieś awarii można cenowo porównywać? Miałem automat w innym aucie i przyszła pora na zmianę oleju do tego padły 2 elektrozawory na płytce, bo skrzynia weszła w tryb awaryjny. Po naprawie, doszła wymiana sprzęgła hydrokinetycznego, bo przy mocniejszym bucie zaczęło się ślizgać, także remont pochłonął trochę gotówki.
    Tak jak mówisz, w bazarze jest 3.2 TI, takiej jakiej szukam, nawet praktycznie w moich okolicach, jednak auto zmieniać będę dopiero w połowie roku. Na razie jedynie się rozeznaje, żeby być przygotowanym na zakup 166.

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Jeżeli jtd z automatem to odpada chip. Z manualem nie ma problemu nawet powyżej 200KM.
    Ja celuję raczej w manualną skrzynie, jakoś bardziej jestem przekonany i sprawia mi więcej przyjemności manual. Rozumiem, że chodzi o to, że automat może mieć problem z wytrzymaniem momentu przy ponad 200 konnej mocy?

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post
    Na manualu w trasie zejdziesz ponizej 7 litrow spokojnie, sadze ze kolo nawet 6. W automacie przy 120-150 wychodzi mi ok 6,5-6,6 a manual na pewno mniej pali bo kolega Andrzej zrpbil na baku ponad 1000km, mi w automacie udalo sie ok 950km wiec na pewno manual z pol litra mniej pali. Oczywiscie jazda na tempo.
    Liczę na co najmniej 6.5l przy prędkościach rzędu 120-140km/h, także z tego co piszesz spalanie by mnie satysfakcjonowało.

Cytat Napisał Darus Zobacz post
    ja mam 2.4 20v w automacie i mam 210 KM.
    Grunt to dobry program, tak aby duży moment na dole nie zabijał skrzyni.
    Moja idzie równo do czerwonego pola praktycznie na każdym biegu.
    Co do spalania to w mieście ok 10 litrów (Wrocław) a w trasie to zależy od prędkości ale średnio niecałe 7 litrów.
    Napewno manual daje więcej frajdy ale to już ty musisz zdecydować czego szukasz.
    Ja jestem swolennikiem manuala ale jazda tą 166 sprawia mi ogromną przyjemność.
    Fabrycznie, bez żadnych modów, przy jakich obrotach jest największy moment? Orientuje się może ktoś? Wiadomo, że przy zmianie mapy, nie chciałbym mieć ustawionego max momentu przy 2k rpm. Raczej, tak jak Ty opisujesz, czyli równo żeby ciągnął w każdym zakresie obrotów.

Kusi jednak te 3.2 V6 z gazem, niemniej spalanie chyba jednak będzie większe niż w JTD, a i cena za ładne 3.2 TI podejrzewam, że oscyluje w granicach 20 tysięcy.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Tytanowy Zobacz post
    Chciałbym 3.2 V6, najlepiej TI, jednak w granicach 18 tysięcy raczej nie uda mi się takiej dostać, do tego narzeczona suszy głowę, że "ma być ekonomiczniej"
    Udowodnione już n razy, że V6+LPG jest tak samo ekonomiczne jak JTD. Jeżeli nie przeszkadza ci LPG, to wybór sprowadza się do tego, jaką charakterystykę silnika preferujesz: diesel, czy benzyna.
    Żebyś tylko nie narzekał, po przesiadce z V6 na JTD, że czegoś ci brakuje
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał Tytanowy Zobacz post
    Rozumiem, że chodzi o to, że automat może mieć problem z wytrzymaniem momentu przy ponad 200 konnej mocy?
    Tak, aisin był tak na styk tam wstawiony. Nawet fabrycznie dla automatu był obniżony moment.

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Udowodnione już n razy, że V6+LPG jest tak samo ekonomiczne jak JTD. Jeżeli nie przeszkadza ci LPG, to wybór sprowadza się do tego, jaką charakterystykę silnika preferujesz: diesel, czy benzyna.
    Dokładnie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Darus
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    166 2.4 jtd była, 156 fl sw 2.4 JTDm była, 166 FL 2.4 20v, 159 2.4 20v była, Giulietta 1.4 170 je

Domyślnie

Nie mam wykresu z hamowni ale na wiosnę chcę pojechać i zobaczyć jak to wygląda, w dowód mam wbite 152 KW, robione to było w niemcowni ponoć gdzieś w Maserati, jakieś dokumenty mam ale bez wykresu
    Mnie dalej kusi V6 zwłaszcza 3.2 i sam nie wiem co zrobię

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Jeżeli nie przeszkadza ci LPG, to wybór sprowadza się do tego, jaką charakterystykę silnika preferujesz: diesel, czy benzyna.
    Oczywiście, że wolę benzynę. A LPG to LPG, jak każde inne paliwo W tych czasach, sekwencja wcale nie "zamula silnika", więc skoro można jeździć taniej, to dlaczego z tego nie skorzystać.
    Do tego mniej problemów w zimę, jak ktoś parkuje auto pod chmurą, czyli w tym np. ja Diesel to Diesel, a benzyna zapali chociażby nie wiem co. Fakt, że akurat świece i mocny akumulator odgrywają tutaj największą rolę i wtedy taki ropniaczek również odpali bez problemu, ale jednak co benzyna to benzyna

W takim razie uderzać będę w 3.2 V6, tylko powiedzcie ile taki egzemplarz powinien stać cenowo? Wiadomo, nie licząc pakietu startowego.

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

W dieslu automacie siada plyta z elektrozaworami, sprzeglo jesr bardziej wytrzymale, chociaz mnie wymiana czeka. Dwumas i sprzeglo w manualu to nie problem, problem jest z kielichami bo ceny astronomiczne a siadaja dosc czesto przy 20v

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

A jak z dostępnościa np sterowników do skrzyń AISIN po np zalaniu przez nagrzewnice? Tylko szczerze
    [C

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Ano właśnie dostępność prawie zerowa.

Jak dla mnie to jeśli automat, to tylko ZF zestawiony z V6. Bardzo przyjemny duet, zresztą po przejechaniu się 166 w manualu stwierdziłem, że nie chciałbym. Więcej powiem - gdyby mój kontakt zaczął się od 166 w manualu, to pewnie bym w ogóle tego auta nie kupił
    Ostatnio edytowane przez tomaz ; 09-01-2015 o 15:51

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Darus
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    166 2.4 jtd była, 156 fl sw 2.4 JTDm była, 166 FL 2.4 20v, 159 2.4 20v była, Giulietta 1.4 170 je

Domyślnie

Jak dla mnie to jeśli automat, to tylko ZF zestawiony z V6. Bardzo przyjemny duet, zresztą po przejechaniu się 166 w manualu stwierdziłem, że nie chciałbym. Więcej powiem - gdyby mój kontakt zaczął się od 166 w manualu, to pewnie bym w ogóle tego auta nie kupił

A ja odwrotnie, niestety dla mnie 4 biegi to koszmar
    W 2.4 20v jest już 5 bięgów i jest troche lepiej.
    Wiem, że na trasie 4 biegi super, elastyka i dzwięk ale ja 75% jeżdże po mieście i jakoś 2 biegi by mi tylko były używane, no chyba ze jeździłem z walniętym ZF...

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Darus Zobacz post
    po mieście i jakoś 2 biegi by mi tylko były używane, no chyba ze jeździłem z walniętym ZF...
    No raczej na pewno - u mnie przy 50-60 wrzuca 4, czyli ostatni. Ogólnie przy 3.0 nie czuję braku 5, czy 6 biegów. Przy 2.5 czułem. Wiadomo, że do ścigania przydało by się i 7 biegów - czasy byłyby lepsze, ale na co dzień jest super i na tych 4.