Silniki 2.0 JTDm, to bardzo specyficzne jednostki, które najbardziej dają odczuć różnicę w jakości oleju.
Serwisujemy naprawdę sporo tych silników, i na podstawie nawet pracy silnika można zauważyć naprawdę dużą poprawę w głośności pracy, co wskazuje na to, że opory w silniku zmniejszają się. Lepsze efekty daje tylko zastosowanie Archoila, i to jako mix AR9100 + AR9200 - taki zastaw potrafi zauważalnie wygładzić pracę nawet jednostek 1.9 8v.
Wracając do Millersa EE 5w30 - jest to olej, na którym silniki 2.0 JTDm pracują najciszej, mało tego, póki co jest to jedyny olej cywilny, który powoduje poprawę pracy modułu MultiAir w silnikach benzynowych. W jednym z aut z silnikiem 1.75 TBi po zmianie z EE 5w40 na Motula X-Cess 5w40 po rozgrzaniu zaczynały stukać wariatory, po zrobieniu płukanki i zalaniu ponownie EE 5w40 problem zniknął.
Takie przypadki mogę mnożyć, i mam w nosie co jest w jakich kartach napisane. Oleje testuję na swoich autach, i znajomych, zainteresowanych tematyką. Naprawdę są oleje polecane, które nadają się co najwyżej do kosiarki do trawy.
Co do Millersów, wszystkie są na PAO, tylko z różną domieszką. Dostęp do kart mam, ale publikować nie mogę, taka polityka firmy.
Aktualnie męczymy kilka produktów Penrite, i póki co jestem pod wrażeniem, ale o tym kiedy indziej dla zainteresowanych.
Żeby nie było ponownie, że jestem stronniczy, swoją 155 V6 docieram na Totalu 10w50.
Specola również sporo sprzedajemy, zalewamy.
W beczkach aktualnie najwięcej mam Motula, a polecam, to co polecam. Klient nasz pan.
Pozdrawiam.